Uniper: Ζημιές ρεκόρ στο εννεάμηνο ύψους 40 δισ. ευρώ
Τη μεγαλύτερη ζημιά στην εταιρική ιστορία της Γερμανίας ανακοίνωσε ο εισαγωγέας φυσικού αερίου Uniper, ο οποίος πρόκειται να κρατικοποιηθεί σύντομα.
Ειδικότερα, η Uniper ενέγραψε καθαρή ζημιά ρεκόρ ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, καταδεικνύοντας -με τον πλέον επώδυνο τρόπο- το πώς η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει μια δεκαετή σχέση εφοδιασμού με την Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία, επηρεάζει τον ενεργειακό τομέα της ηπείρου.
Η Uniper να είναι το μεγαλύτερο εταιρικό θύμα της κρίσης μέχρι στιγμής.
Τα δυσμενή αποτελέσματα σηματοδοτούν επίσης τη μεγαλύτερη απώλεια στη γερμανική εταιρική ιστορία, σχολιάζει ο Mark Spoerer, ο οποίος κατέχει την έδρα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ.
Από την αρχή του έτους οι μετοχές της Uniper έχουν χάσει το 93% της αξίας τους, δίνοντάς της τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία 1,1 δισ. ευρώ, από 15,2 δισ. ευρώ στις 3 Ιανουαρίου.
«Τα στοιχεία μας έδειξαν ότι αυτό έχει αφήσει τεράστιες πληγές στα οικονομικά μας αποτελέσματα» υπογράμμισε η οικονομική διευθύντρια της εταιρείας Τίινα Τουομέλα.
H κρατικοποίηση της εταιρείας
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε η κρατικοποίηση της εταιρείας φυσικού αερίου Uniper, με το Βερολίνο να αγοράζει το μερίδιο της φινλανδικής Fortum, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείαςη.
Στη συμφωνία προβλέπεται αύξηση κεφαλαίου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ (7,94 δισεκατομμύρια δολάρια) για τιμή έκδοσης 1,70 ευρώ ανά μετοχή, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων εγγραφής των μετόχων, ανέφερε η Uniper σε δήλωση.
Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, η οποία θα υπογραφεί αποκλειστικά από τη γερμανική κυβέρνηση, και την αγορά μετοχών, η κυβέρνηση θα κατέχει περίπου το 99% της Uniper, δήλωσε το υπουργείο Οικονομίας.
Το πακέτο “δημιουργεί μια σαφή ιδιοκτησιακή δομή προκειμένου να διασφαλιστεί η Uniper, και επομένως ο ενεργειακός εφοδιασμός για εταιρείες, δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και καταναλωτές”, ανέφερε.
Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και η κίνηση της Μόσχας να μειώσει τις προμήθειες στην Ευρώπη έχουν ήδη προκαλέσει μια σειρά κρατικών προγραμμάτων διάσωσης . Όμως, ακόμη και αυτά τα μέτρα ενδέχεται να μην αποδειχτούν επαρκή, αναλόγως και της συνέχισης της κρίσης, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος οι συστημικοί πάροχοι ενέργειας να καταρρεύσουν χωρίς μια πιο ισχυρή κρατική υποστήριξη.
Καθώς η ροή του βασικού αγωγού της Ρωσίας προς τη Γερμανία έχει διακοπεί, η Uniper αναγκάζεται να προμηθεύεται φυσικό αέριο με εναλλακτικούς τρόπους, κάτι το οποίο της προκαλεί απώλειες της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ (100 εκατομμύρια δολάρια) την ημέρα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της