Βαρόμετρο ΒΕΘ: 4 στους 10 βιοτέχνες εξάγουν – Τι φρενάρει τις εξαγωγές

Αίθουσα Σύνταξης

26 Φεβρουαρίου 2026, 5:45 μμ
Share

Στην εξωστρέφεια επενδύουν οι βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης, με 4 στους 10 να διοχετεύουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Μάλιστα το 34% όσων εξάγουν έχουν παρουσία εκτός της χώρας για πάνω από 20 χρόνια, ενώ το 24% προωθεί άνω του 30% των προϊόντων του στο εξωτερικό.

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από το δίμηνο Οικονομικό Βαρόμετρο που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), σε δείγμα 425 επιχειρήσεων – μελών του, το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Για το 92% των ερωτηθέντων η εξωστρέφεια είναι… συνώνυμη της ανάπτυξης μιας επιχείρησης καθώς συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετη άποψη έχει το 4%, ενώ αντίστοιχο ποσοστό δεν θέλησε να απαντήσει.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων στην έρευνα το 35% δήλωσε πως εξάγει, ενώ το 65% απάντησε αρνητικά.

Το 15% των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό εξάγουν τα τελευταία 1 έως 5 χρόνια, το 22% προωθούν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό εδώ και 5 έως 10 χρόνια, το 29% εξάγει από 10 έως 20 χρόνια, ενώ παρουσία ετών, που ξεπερνά τα 20 χρόνια, δηλώνει πως έχει το 34%.

Στην ερώτηση «τι ποσοστό επί του συνόλου του τζίρου σας κατευθύνεται στο εξωτερικό;» το 48% όσων εξάγουν απαντούν «5%-10%»,  το 18% «10%-20%», ενώ το 10% διοχετεύει το 20 έως 30% της παραγωγής του εκτός Ελλάδας. Άνω του 30% της παραγωγής του εξάγει το 24%.

Συνδυασμός εξαγωγών, συμμετοχών σε εκθέσεις και συνεργασιών με ξένες εταιρείες

Στην ερώτηση «με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται η εξωστρέφεια της επιχείρησης σας;» το 22% απαντά με τις εξαγωγές, το 14% με συμμετοχές σε εκθέσεις εξωτερικού / εσωτερικού, το 19% με συνεργασίες με επιχειρήσεις του εξωτερικού, ενώ το 45% απαντά με όλα τα παραπάνω, γεγονός που καταδεικνύει πως 1 στις 2 βιοτεχνίες έχει αφομοιώσει όλους τους δυνατούς τρόπους για τη διείσδυση της στο εξωτερικό.

Τι βάζει φρένο στις εξαγωγές

Το 30% όσων δεν εξάγουν απαντούν πως έχουν επικεντρωθεί στην εγχώρια αγορά, το 10% εκτιμά πως οι εξαγωγές αφορούν μεγαλύτερες επιχειρήσεις, το 16% επικαλείται έλλειψη ρευστότητας, το 20% κάνει λόγο για δυσκολία δημιουργίας δικτύου για την προώθηση των προϊόντων της επιχείρησης, το 8% μιλά για ανεπαρκή πληροφόρηση ενώ το 16% απαντά πως δεν υπάρχουν επιδοτήσεις/ κίνητρα για τις εξαγωγές.

Σταθερός ο τζίρος για 5 στους 10 βιοτέχνες

Ικανοποιητική κρίνει την κατάσταση της επιχείρησής του το 53% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών, καλή το 25%, ενώ κακή τη χαρακτηρίζει το 22%. Για τους επόμενους έξι μήνες, το 57% εκτιμά πως η κατάσταση της επιχείρησής του θα είναι η ίδια, το 22% υπολογίζει πως θα είναι καλύτερη, ενώ το 21% χειρότερη.

Το 82% απαντά πως θα διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης του το επόμενο δίμηνο, το 12% δηλώνει πως θα προσλάβει προσωπικό και το 6% πως θα απολύσει.

Ίδιος παρέμεινε ο τζίρος για το 46% των ερωτηθέντων, το 42% απαντά πως κατέγραψε μείωση, ενώ το 12% πως αυξήθηκε.

Αναφορικά με το δείκτη οικονομικής συγκυρίας, συνεχίζει το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, να βρίσκεται σε θετική τροχιά, ήτοι στις 5,9 μονάδες, βελτιωμένος σε σχέση με το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2025, όποτε ήταν στις 5,1.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google
#Tags

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

1:00 πμ

Κυκλοφορεί σήμερα Τρίτη 2 Ιουνίου η νέα One Voice με πρωτοσέλιδο που θα συζητηθεί

4:17 μμ

Θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο για την απώλεια του Μάριου Οικονόμου

11:26 πμ

Αυτή τη φορά δεν θα μας το κλέψουν

10:54 πμ

Y/KNOT Invest A.E.: Πράσινο φως για τη μίσθωση γραφείων

10:10 πμ

Μιλάει ακόμα…

9:00 πμ

Προβληματισμός για τις μοβ μέδουσες στον Βόρειο Ευβοϊκό

8:02 πμ

Έρχεται ο πιο εφιαλτικός, ψηφιακός «big brother»

7:33 πμ

2,2 εκατ. ευρώ για προκάτ οικίσκους στις φυλακές

7:29 πμ

Σχόλιο αγοράς (Παρασκευή 29 Μαΐου 2026)

8:23 μμ

Η CUPRA παρουσιάζει το ‘University of the Streets’, την παγκόσμια καμπάνια λανσαρίσματος για το CUPRA Raval

7:50 μμ

Πληθωρισμός: Αυξάνονται οι πιέσεις για νέα κίνηση από την ΕΚΤ

7:24 μμ

Υεμένη: Μειώνονται οι προμήθειες τροφίμων μετά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ

6:55 μμ

Γιορτή Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει για εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ

6:45 μμ

Κίνα: Ξεκινά εκπαίδευση ανθρωποειδών ρομπότ στη Σαγκάη

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές