Βέμπερ vs Μακρόν, σημειώσατε 1
Το είχαμε γράψει ξανά και ξανά. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο Μάνφρεντ Βέμπερ προσωπικά δεν πρόκειται να ξεχνούσαν ή να συγχωρούσαν τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ο Εμανουέλ Μακρόν στη διαπραγμάτευση για τις νέες θέσεις-κλειδιά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και δη, την προεδρία της Κομισιόν, την οποία ο επικεφαλής της συντηρητικής ευρωομάδας θεωρούσε ότι είχε στο… τσεπάκι του. Η ώρα της εκδίκησης ήρθε σήμερα με την εξευτελιστική για το Παρίσι απόρριψη της Σιλβί Γκουλάρ για τη θέση του επιτρόπου κοινής αγοράς και βιομηχανίας.
Συγκεκριμένα, κατά τη δεύτερη εξέταση της κυρίας Γκουλάρ και τη μυστική ψηφοφορία που ακολούθησε στις αρμόδιες επιτροπές κοινής αγοράς και βιομηχανίας, η Γαλλίδα πρώην υπουργός απορρίφθηκε με 82 ψήφους κατά και 29 υπέρ (και μία αποχή).
Πρόκειται για την πρώτη φορά στα χρονικά της Ένωσης που η Ευρωβουλή απορρίπτει υποψήφιο από τη Γαλλία.
Βέβαια, οι πολέμιοι της κυρίας Γκουλάρ είχαν πολύ καλή αφορμή, δεδομένου ότι είναι αντιμέτωπη με δύο διαφορετικές έρευνες, η μία από τη γαλλική δικαιοσύνη και η δεύτερη από την αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης απάτης για την πιθανή κατάχρηση κοινοτικών κονδυλίων. Όμως, ουδείς έχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για πολιτικό μήνυμα που είχε αποδέκτη τον ίδιο τον πρόεδρο Μακρόν και εκδίκηση για τον τρόπο που μπλόκαρε την εκλογή Βέμπερ στο τιμόνι της Κομισιόν.
Ήδη από τα πρώτα στάδια της εξέτασης της υποψηφιότητας της κυρίας Γκουλάρ, οι ενστάσεις για την υποψηφιότητα της ήταν έντονες κυρίως από ευρωβουλευτές της κεντροδεξιάς, αλλά και των πρασίνων. Και σύμφωνα με δημοσιεύματα ο κύριος Μακρόν είχε ασκήσει έντονες πιέσεις προς τους ομολόγους του, ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να πιέσουν τους ευρωβουλευτές των χωρών τους να δώσουν το πράσινο φως στη Γαλλίδα. Το γεγονός ότι απέτυχε, φανερώνει από μόνο του πολλά…
Το πλήγμα δεν αφορά, πάντως, μόνο τον κύριο Μακρόν, ο οποίος καλείται τώρα να προτείνει νέο υποψήφιο από τη Γαλλία. Σε δυσχερή θέση βρίσκεται και η επικείμενη νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάντεν, δεδομένου ότι οι τριγμοί γύρω και κάτω από την καρέκλα της αυξάνονται, πλην καν αναλάβει καλά-καλά καθήκοντα.
Πραγματικά, φέτος, οι απορρίψεις υποψήφιων επιτρόπων «πέφτουν» βροχή, αντανακλώντας τις νέες ισορροπίες δυνάμεων στην Ευρωβουλή, με την αποδυνάμωση των παραδοσιακών ευρωομάδων, αλλά και την πολεμική διάθεση που δείχνει το νέο Σώμα απέναντι στο συμβούλιο των ηγετών.
Θυμίζουμε ότι οι υποψήφιοι επίτροποι από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία «κόπηκαν» πριν καν την έναρξη της εξέτασης τους από τις αρμόδιες επιτροπές, ενώ στον πρώτο γύρο των ακροάσεων μετεξεταστέοι είχαν κριθεί, πέρα από την κυρία Γκουλάρ, οι υποψήφιοι από την Πολωνία και τη Σουηδία και θα πρέπει να περάσουν από νέα ακρόαση.