Βενεζουέλα: Το πραξικόπημα (μάλλον) ξεφουσκώνει αλλά η ένταση παραμένει
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Βενεζουέλα, μετά τις χθεσινές ραγδαίες εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η εξέγερση-πραξικόπημα κατά του Νίκολας Μαδούρο δεν φαίνεται να πέτυχε το στόχο της, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να διατηρεί τον έλεγχο των βασικών κρατικών δομών, όπως και να έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων.
Το τελευταίο ειδικά ήταν, είναι και θα είναι το βασικό ζητούμενο στην αναμέτρηση που μαίνεται, τους τελευταίους μήνες, μεταξύ του προέδρου Νίκολας Μαδούρο και του αυτό-ανακηρυχθέντα και αναγνωρισμένου από αρκετές χώρες της Δύσης ως προέδρου, Χουάν Γουαϊδό.
Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι τα χθεσινά γεγονότα ξεκίνησαν όταν ο Γουαϊδό, με τη βοήθεια ορισμένων στρατιωτικών απελευθέρωσε τον φυλακισμένο ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπεζ και μαζί ανακοίνωσαν την έναρξη της «Επιχείρησης Ελευθερία», δίδοντας την εντύπωση ότι πλέον έχουν μαζί τους τον στρατό, αλλά και καλώντας τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια τους.
Παρά τις διαδηλώσεις και κόντρα-διαδηλώσεις, τις βίαιες συγκρούσεις (με δεκάδες τραυματίες), αλλά και το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με τους ξένους συμμάχους κάθε πλευράς να παίρνουν αντίστοιχη θέση, αργά το βράδυ είχε αρχίσει να γίνεται σαφές ότι η απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Μαδούρο δεν φαινόταν να προχωρά, μην διαθέτοντας την απαραίτητη εγχώρια στήριξη.
Η διεθνής στήριξη σαφώς δεν της έλειπε με τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους να παίρνουν αναφανδόν θέση υπέρ του Γουαϊδό και τους Ευρωπαίους να προσπαθούν να κρατήσουν (μάταια) πιο ουδέτερη στάση. Όμως, και ο Μαδούρο έχει ισχυρούς συμμάχους και εταίρους, με πρώτη και κυριότερη τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα.
Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα δεν έχουν ηρεμήσει, ούτε πρόκειται να ηρεμήσουν, δεδομένου ότι συγκεκριμένα συμφέροντα επιμένουν σε αλλαγή πολιτικής φρουράς στο τιμόνι της πλούσιας σε πετρέλαιο και φυσικούς πόρους Βενεζουέλα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γουαϊδό κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές του στη «μεγαλύτερη πορεία στην ιστορία της χώρας», με αφορμή και τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς, σε μια προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή την απόπειρα του να ανατρέψει τον Μαδούρο. Όμως, οι υποστηρικτές του Μαδούρο έχουν εξίσου σκοπό να κλιμακώσουν τις δικές τους εκδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης και του προέδρου τους, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται ανώτατους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, τουλάχιστον τρία βασικά στελέχη της κυβέρνησης Μαδούρο, που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρόεδρο, έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, η οποία θα διασφαλίζει ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, προφανώς με κάποια ανταλλάγματα. Όμως, κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί και θα φανεί εκ του αποτελέσματος, τις επόμενες ημέρες, αν όχι εβδομάδες.
Στο μεταξύ, πάντως, η κατάσταση παραμένει ρευστή και αυτό ανησυχεί τις διεθνείς αγορές και δη, την αγορά πετρελαίου, που βλέπει τα προβλήματα σε δύο βασικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες (διότι μην ξεχνάμε και το μέτωπο των Αμερικανών με το Ιράν) να διαταράσσουν την παγκόσμια ροή μαύρου χρυσού. Ήδη χθες η τιμή του πετρελαίου «άγγιξε» τα 73 δολάρια το βαρέλι και όλα δείχνουν ότι θα διατηρηθεί λίγο-πολύ στα επίπεδα αυτά.