Βενιζέλος: Ξεμπρόστιασε τον… Πινόκιο – Πανούσης: Αδειάζει Μητσοτάκη
Ένα βουνό ψέματα επικαλέσθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός – Πινόκιο, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην απέλπιδα προσπάθειά του να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα για το θέμα των υποκλοπών, αλλά, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, επήλθε ο πλήρης εξευτελισμός του.
Γιατί, εξευτελισμός είναι για έναν πρωθυπουργό το γεγονός ότι δεν είχε προλάβει να κατέβει από το βήμα, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και ήδη είχε μεταβληθεί σε… καρπαζοεισπράκτορα.
Βενιζέλος κατά Μητσοτάκη
Αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για όσα είπε στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών άφησε με δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «αποδέχθηκε ανέτως ότι πρέπει να ισχύουν αυξημένες εγγυήσεις για τα δημόσια πρόσωπα και κάλεσε τα κόμματα να συμβάλλουν στη διαμόρφωση αυτού του ειδικού πλαισίου» και απηύθυνε τα παρακάτω ερωτήματα:
Με ποια άραγε συνταγματική βάση μπορεί να υπάρχουν ειδικές νομοθετικές προβλέψεις για τα δημόσια πρόσωπα σε απόκλιση από την αρχή της ισότητας που με απλουστευτικό ζήλο επικαλείται;
Με ποια συνταγματική βάση θα προστατευθεί το τηλεφωνικό απόρρητο του ίδιου του πρωθυπουργού έναντι ενός κακού διοικητή της ΕΥΠ που αποσπά εισαγγελική έγκριση να παρακολουθήσει το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού αναφέροντας στον εισαγγελέα μόνο τον αριθμό χωρίς όνομα και χωρίς αιτιολογία;
Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης ότι μια κυβέρνηση μπορεί επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας με την έγκριση ενός ή έστω δυο εισαγγελέων να θέτει υπό διαρκή παρακολούθηση όλους τους πολιτικούς της αντιπάλους;
Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να αντιμετωπίζονται από την ΕΥΠ όπως αλλοδαποί ύποπτοι για κατασκοπεία; Αν όχι, πώς και πού αυτό θεμελιώνεται συνταγματικά;
Όσον αφορά στην υπόθεση των βουλευτών της «Χρυσής Αυγής», ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε: «Ελπίζω να του έχει γίνει σαφές ότι είναι άλλο ζήτημα η άρση του απορρήτου για τη διακρίβωση ιδιαιτέρως σοβαρού εγκλήματος με αιτιολογημένο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και άλλο η άρση του απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφάλειας» που δεν συνιστούν έγκλημα, άρση που γίνεται με αίτημα της ΕΥΠ χωρίς αιτιολογία, συχνά χωρίς μνεία του ονόματος του παρακολουθούμενου και με απλή εισαγγελική διάταξη που δεν αιτιολογείται.
«Στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής μετά την τραγική δολοφονία Φύσσα, υπήρχε αυτόφωρο κακούργημα, δεν απαιτείτο άδεια της Βουλής για την άρση του βουλευτικού ακαταδίωκτου, η δικαιοσύνη όφειλε να ενεργήσει αμέσως, όπως και έκανε, επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Δεν είχαν τεθεί οι βουλευτές της ΧΑ υπό προηγούμενη παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας. Εκ των υστέρων ήρθη η προστασία των εξωτερικών στοιχείων των τηλεφωνικών συνομιλιών που είχαν κάνει μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι ανάμεσα τους και βουλευτές. Ας μου επιτρέψει ο κ. Μητσοτάκης να ξέρω καλύτερα από αυτόν τι συνέβη τότε και τι πρωτοβουλίες πήραμε με τον Αντώνη Σαμαρά».
Καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι αν ο κ. Μητσοτάκης «δεν θέλει να σέβεται τις πολιτικές μου απόψεις πάντως να προσέχει και να λαμβάνει υπόψη του τις νομικές μου απόψεις. Θα μπορούσε να τον βοηθήσει αυτό στην αντιμετώπιση της κρίσης του συγκεντρωτικού και μονοπρόσωπου μοντέλου εξουσίας».
Ο Πανούσης αδειάζει τον Μητσοτάκη: “Εγώ κατήγγειλα ότι με απειλούν, όχι ότι με παρακολουθούν”
Με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Πανούση, μίλησε το in, αμέσως μετά την αναφορά του πρωθυπουργού στη Βουλή για παρακολούθηση του τηλεφώνου του, όπως κι άλλων υπουργών, όπως της κ. Βαλαβάνη, του κ. Λαφαζάνη, του κ. Βαρουφάκη κ.λπ.
Ο Γιάννης Πανούσης ανέφερε στο in.gr:
«Δεν έχει υποπέσει ποτέ σε γνώση μου ότι με παρακολουθεί κάποιος. Η ΕΥΠ παρακολουθούσε κάποιους έγκλειστες που άνηκαν σε εγκληματικές ομάδες οι οποίοι απειλούσαν τη ζωή μου. Εγώ κατήγγειλα ότι υπήρχαν ομάδες που με απειλούν».
Οι ρουκέτες Πανούση
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο του 2015 είχε γίνει σάλος με τις αποκαλύψεις που είχε κάνει ο κ. Πανούσης, παρουσιάζοντας στοιχεία στις δικαστικές αρχές. Ο πρώην υπουργός παρουσίασε συνομιλίες που φέρεται να έχει καταγράψει την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου 2015 ο «Μεγάλος Αδελφός» της ΕΥΠ μεταξύ ηγετικού στελέχους των «Πυρήνων της Φωτιάς», ομάδας ποινικών και από την άλλη πλευρά κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, τα ρεπορτάζ της εποχής έλεγαν:
«Υπάρχουν περίεργες συμπτώσεις. Οι ‘Πυρήνες της Φωτιάς’ με αποκάλεσαν «κατά φαντασίαν… Πρωθυπουργό… Βλέπω υπουργούς να λένε ότι θέλω να γράψω ένα μυθιστόρημα. Εδώ υπάρχει ένας κοινός τόπος για το πρόσωπό μου. Ήθελα να ήξερα μαζί τα γράφουν αυτά που λένε;», είχε δηλώσει ο κ. Πανούσης χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πανούσης φέρεται να είχε πει τότε ότι δεν θα επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, καθώς φοβάται για τη ζωή του.
«Δεν μπορώ να γυρίσω στο πανεπιστήμιο, θα με σκοτώσουν, φέρεται να είπε ο κ. Πανούσης, σε βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος τον ρώτησε αν θα επιστρέψει στην πανεπιστημιακή του έδρα.
Ο Καμπαγιάννης διαψεύδει τον Μητσοτάκη: Στην περίπτωση της αποκάλυψης της δράσης της ΧΑ δεν έγιναν επισυνδέσεις
Ο πρωθυπουργός επέμεινε κατά την ομιλία του στη Βουλή ότι τα δημόσια πρόσωπα θα παρακολουθούνται καθώς δεν μπορεί να εξαιρούνται λόγω της ιδιότητάς τους και να νοιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι έτσι, μέσω νόμιμων επισυνδέσεων, συνελήφθη η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.
Αναφορά, που διαψεύστηκε ευθύς αμέσως από τον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής Θανάση Καμπαγιάννη με ανάρτησή του.
Όπως ανάρτησε ο Θανάσης Καμπαγιάννης στο προφίλ του στο Facebook:
“Fact checking: Κυριάκος Μητσοτάκης: “Σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή”. Το αληθές: Στην ποινική δίωξη της Χρυσής Αυγής δεν υπήρξε “νόμιμη επισύνδεση” των τηλεφωνικών συνομιλιών των βουλευτών της αν και ελέγχονταν για σοβαρά κακουργήματα. Το γνωρίζουμε αυτό από τη δικογραφία της υπόθεσης, στην οποία δεν περιέχεται καμία διάταξη ή σχετική απομαγνητοφώνηση”. “Fact checking:Κυριάκος Μητσοτάκης: “Η τοποθέτηση ενός διπλωμάτη αποτελεί εγγύηση για τη λειτουργία της ΕΥΠ”. Το αληθές: Διπλωμάτης ήταν και ο Ιωάννης Κοραντής, διοικητής της ΕΥΠ το 2004-2009, μετέπειτα πολιτευτής του ΛάΟΣ”. Οι νόμιμες επισυνδέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας είναι “ένα μικρό υποσύνολο”. Το αληθές: Το 2021, για σοβαρά αδικήματα υπάρχουν 3000 άρσεις απορρήτου, για λόγους εθνικής ασφάλειας 15.000 άρσεις απορρήτου – νόμιμες επισυνδέσεις. “Το 80% για εθνική ασφάλεια”, ανέφερε στην ακρόαση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος (8/7/2021)”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε εκνευρισμένος, αποπροσανατολισμένος και με μια ομιλία συνονθύλευμα που πήγαινε από την αποθέωση της ΕΥΠ, σε σενάρια συνωμοσίας με ξένες δυνάμεις, σε επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, σε προσπάθεια απαξίωσης του Νίκου Ανδρουλάκη, στις φωτιές στα δάση και στην έξοδο της χώρας από την επιτήρηση.
Για το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μοναδικό που ψέλλισε ήταν ότι έγινε ένα λάθος αλλά η παρακολούθηση ήταν νόμιμη. Και ακόμα ότι τα ίδια γίνονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Χωρίς να αναλάβει καμιά πολιτική ευθύνη, «έδειξε» για το σκάνδαλο τον εκλεκτό του πρώην διοικητή της ΕΥΠ αλλά και τον ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη, λέγοντας ότι παραδέχθηκε το λάθος του και τους αντικατέστησε. Κρυπτόμενος πίσω από την αφελή αιτιολογία… «ένα λάθος έγινε», έφτασε στο σημείο να επιτεθεί στον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας ότι έχει αρνηθεί να τον συναντήσει και ότι αν επιμένει ότι δεν ήταν νόμιμη η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ, «να προσφύγει σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια».
Άμεση απάντηση Τέλογλου στον Μητσοτάκη που αποπειράθηκε να τον “εργαλειοποιήσει” στην Βουλή: «Το θέμα είναι ποιος και πώς έλεγξε την ΕΥΠ τα τελευταία 3 χρόνια» και όχι οι συμψηφισμοί!
Η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει σε συμψηφισμούς στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις και την δράση των μυστικών υπηρεσιών, περιέλαβε και αναφορά σε παλαιότερες αναρτήσεις και δημοσιεύματα του Τάσου Τέλλογλου.
Ωστόσο ο δημοσιογράφος δεν «χαρίστηκε» στον πρωθυπουργό και με ανάρτησή του πριν ακόμη τελειώσει την πρωτολογία του, του «έκοψε το βήχα».
Όπως τονίζει ο κ. Τέλλογλου, «ο συμψηφισμός δεν βοηθάει την κυβέρνηση, την εξομοιώνει με ό,τι προηγήθηκε. Το θέμα σήμερα δεν είναι τι γινόταν το 2018 ή το 2015, το θέμα είναι ποιος και πώς έλεγξε την ΕΥΠ τα τελευταία 3 χρόνια».