fbpx

Village: Το μεγάλο deal, οι διαγραφές χρεών και ο αθέατος… σκηνοθέτης

0 618

Ό,τι λάμπει λένε πως δεν είναι πάντα χρυσός και ως γνωστόν, οι λαϊκές ρήσεις εμπεριέχουν μέσα τους μια βαθιά σοφία.

Μπορεί τα χρέη σε τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία -και δεν ξέρω που αλλού, γιατί δεν υπήρξα ποτέ λογιστής στο επάγγελμα- να φαντάζουν πολλά και δισεπίλυτα, όταν μάλιστα εμπεριέχουν πολλά μηδενικά. Όμως με αυτή την κυβέρνηση, θα μου επιτρέψετε να το πω, γίνονται και… θαύματα. Όταν μάλιστα, μιλάμε για το χώρο των καναλιών και της ενημέρωσης τότε ένας λόγος παραπάνω, το ενδιαφέρον του γκουβέρνου να είναι περισσότερο από έκδηλο.

Αγαπημένα παιδιά λοιπόν της Μαξίμου Α.Ε. τα κανάλια της… ενημέρωσης, όμως όπως φαίνεται κάποια από αυτά έχουν μια πιο προνομιακή σχέση, είτε γιατί μπορούν και παίρνουν το «πράσινο φως» για να τύχουν της διαγραφής χρεών και υποχρεώσεων πολλών μηδενικών, που στην κυριολεξία μηδενίζονται, είτε γιατί έχουν το προνόμιο να συναντούν ακόμη και τον διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου, στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα. Όπως συνέβη με τον κ. Θοδωρή Κυριακού, τον ιδιοκτήτη του ομίλου Antenna. Μια συνάντηση σε προσωπικό επίπεδο, που πολλά σηματοδοτεί και πολλά δείχνει, για τις… ευλογίες και την επόμενη μέρα.

Και ενώ τα χρέη και οι υποχρεώσεις περνούν στη λήθη, τα ραντεβού κλείνονται και έρχονται οι επιχειρηματικές εξελίξεις να επιβεβαιώσουν το προφανές, πως πίσω από τις επιχειρηματικές συμφωνίες και τις κλειστές πόρτες, σε πολλές των περιπτώσεων υπάρχουν και οι αφανείς ήρωες.

Και ύστερα… ήρθαν οι μέλισσες ή καλύτερα η πώληση στον Όμιλο Κυριακού και κατ’ επέκταση στον Όμιλο του ΑΝΤ1 των Village Cinemas, με ένα τίμημα που όπως ακούστηκε άγγιξε τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Τα Village έχουν και αυτά την δική τους ιστορία, με παρουσία στο Μαρούσι με αίθουσες στο The Mall Athens, στου Ρέντη, στο Metro Mall του Αγίου Δημητρίου, με αίθουσες στο Παγκράτι, με αίθουσες στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos στην Θεσσαλονίκη, στον Βόλο και στο Athens City Outlet στην πόλη της Λάρισας.

Αίθουσες 62 στο σύνολο τους και η χωρητικότητα τους στις 12.700 θέσεις, με το δάνειο των 48 εκατομμυρίων, το 2009, του αείμνηστου Δημήτρη Κοντομηνά, τον θάνατό του, το ξήλωμα του πουλόβερ και το μοίρασμα των ιματίων του, παρά την αναδιάρθρωση του 2017 των υπόλοιπων 42,5 εκατομμυρίων σε βάθος 14 ετών, με την υποχρέωση πληρωμής δόσης balloon με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου διαστήματος.

Ήρθε όμως η ανατροπή με το περίφημο lockdown και το υποχρεωτικό κλείσιμο των αιθουσών και από τον τζίρο των 35,18 εκατομμυρίων του 2019, πήγαμε αίφνης στα μόλις 9,6 εκατομμύρια το 2020, για να οδηγηθούμε στην μη καταβολή της δόσης των 202,7 χιλιάδων ευρώ, από την πλευρά των Village προς την Eurobank (σε εκτέλεση του ιδιωτικού συμφωνητικού που είχαν υπογράψει για την σύναψη ομολογιακού δανείου), και στο τέλος της… ημέρας να βρεθούμε στις 30 Ιουνίου του 2021, στην έκθεση επίδοσης αναγκαστικού πλειστηριασμού, ελέω της πανδημίας.

Τα κέρδη των 116,5 χιλιάδων ευρώ στη χρήση του 2019, μετατράπηκαν σε ζημίες 7,34 εκατομμυρίων ευρώ στη χρήση του 2020 για την ΔΕΜΚΟ Α.Ε., το άλλοτε «παιδί» του αείμνηστου Κοντομηνά και τα Village τραβούν τώρα ένα νέο δρόμο. Οι ανατροπές, το πλήρωμα του χρόνου, οι διεργασίες, ένα νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και ό,τι άλλο υπάρχει ως… συνέχεια.

Απλώνεται ο τραχανάς και όπως όλα δείχνουν, το άπλωμα συνεχίζεται για τα καλά στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας με γνωστούς πρωταγωνιστές και αθέατους πολλές φορές… σκηνοθέτες.

Αλέξανδρος Κοντοπάνος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More