fbpx

Ελληνογαλλική Συμφωνία: Ο Μητσοτάκης αγκαζέ με τον Μακρόν – Δεν συναινεί η Αριστερά, Ναι με επιφυλάξεις το ΚΙΝ.ΑΛ.

0 88

Τη διαχωριστική γραμμή και τα διαφορετικά δόγματα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας έθεσε μετ’ επιτάσεως ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία τονίζοντας ότι “η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σαφής, διαυγής και κρυστάλλινη: δεν συναινούμε σε μία λάθος στρατηγική για την εξωτερική μας πολιτική, δεν συναινούμε σε μία αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, δεν συναινούμε σε μία συμφωνία με δύο εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις. Έχουμε στάση πατριωτική, ευθύνης απέναντι στα εθνικά μας συμφέροντα και τους κόπους του ελληνικού λαού”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός, τον κατηγόρησε ότι στα εθνικά θέματα κινείται υπό το φόβο του Μπογδάνου, στο πλαίσιο ενός κίβδηλου πατριωτισμού και ξεκαθάρισε ότι το όχι του ΣΥΡΙΖΑ είναι όχι “σε μια κακή και ανισοβαρη συμφωνία, καθώς δεν είναι συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων’ και ανέδειξε την αλλαγή δόγματος που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση καθιστώντας την Ελλάδα από δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή σε στρατιωτικό φυλάκιο της Δύσης όπως είπε και στην ομιλία του και ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης με την εμπλοκή της χώρας  σε στρατιωτικες αποστολές, παραγνωρίζοντας τον κίνδυνο “ασύμμετρων απειλών”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος και αφού αναρωτήθηκε με νόημα γιατί τόση βιασύνη από την κυβέρνηση να κλείσει τον εξοπλιστικό ορίζοντα της χωρας, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός της εθνικ΄ςη άμυνας αυξήθηκε κατα 41% και τς υγείας μειώθηκε κατα 12% και επισήμανε σε υψηλούς τόνους  “Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι χρήματα της οικογένειάς του. Νομίζει ότι ψωνίζει γραβάτες από κάποιο πολυκατάστημα”, προέβλέποντας δυσμενείς δημοσιονομικές συνέπειες.

Αναλύοντας τις σοβαρές ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Τσίπρας αφού σημείωσε ότι με βάση τη συμφωνία οδηγείται σε κλείσιμο η αμυντική βιομηχανία της χώρας. είπε μεταξύ άλλων:

– “Στο άρθρο 2 για τη θάλασσα η συμφωνία προβλέπει ρητά τη στήριξη μόνο στα 6 ν.μ. Η Τουρκία δεν αμφισβητεί τα χωρικά μας ύδατα μέχρι τα 6 μίλια. Η κρίση που αντιμετωπίσαμε αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα, και το δικαίωμα επέκτασης από τα 6 στα 12 ν.μ. Σας ρωτώ ευθέως, αν είχαμε την Συμφωνία αυτή όταν το Όρουτς Ρέις παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα ήταν υποχρεωμένο το γαλλικό ναυτικό να συνδράμει; Όχι. Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ που ανακηρύξαμε με την Αίγυπτο και η Τουρκία αμφισβητεί με το πλαστό τουρκολιβυκό σύμφωνο, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να συνδράμει; Η απάντηση είναι και πάλι όχι. Το δόγμα Γεραπετρίτη, σύμφωνα με το οποίο η κόκκινη γραμμή μας είναι στα 6 ν.μ., έχει μετατραπεί σε δόγμα εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Γιατί το κρύβετε; Για αυτό και δεν δεχθήκατε την πρότασή μας για επέκταση στα 12 μίλια στην Κρήτη;”.

– για το άρθρο 18 της συμφωνίας, το οποίο προβλέπει την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ταραχώδη περιοχή του Σαχέλ, “είναι μία περιοχή με μεγάλο κίνδυνο, είναι εμπόλεμη περιοχή. Έχουν σκοτωθεί το τελευταίο διάστημα δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες. Δεν έχετε διαψεύσει ότι θα εντάξετε ελληνικές ειδικές δυνάμεις σε μάχες υπό γαλλική διοίκηση απέναντι σε τζιχαντιστές. Με όσους κινδύνους μπορεί να επιφέρει μία τέτοια εξέλιξη, όχι μόνο για τους στρατιώτες που θα είναι εκεί αλλά και για τις ασύμμετρες απειλές, διότι οι τζιχαντιστές δεν δρουν μόνο στην περιοχή τους. Την ίδια ώρα που η ίδια η Γαλλία έχει ανακοινώσει την συρρίκνωση των μάχιμων δυνάμεών της. Μέσα σε λίγα χρόνια 53 φέρετρα ταξίδεψαν με τη γαλλική σημαία στο Παρίσι. Η Γαλλία ψάχνει να βρει πρόθυμες χώρες για να μειώσει την παρουσία της εκεί. Και εσείς ως πρόθυμος κ. Μητσοτάκη λέτε ότι θα καλύψουν το κενό των γάλλων έλληνες στρατιώτες. Στα πόσα φέρετρα στρατιωτών με την ελληνική σημαία βάζετε το όριο για την αποχώρηση από το Σαχέλ; Στην περιοχή του Σαχέλ για ποιον θα διακινδυνεύουν τη ζωή τους;”.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί και ψωμί και κανόνια

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ναυαγεί στα απόνερα τνω αντιφάσεων του” και ότι ο κ. Τσίπρας ‘από το όχι στις γραβάτες, πήγε στο όχι στις φρεγάτες” και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν γένει την αντιπολίτευση να πουν “ναι” στην ελληνογαλλική συμφωνία, ώστε το Κοινοβούλιο να εκπέμπει ένα μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης”.

Κατά το κ. Μητσοτάκης πρόκειται για μια συμφωνία ιστορικής σημασίας. “Στο προπολεμικό δίλημμα ψωμί ή κανόνια σήμερα η Ελλάδα μπορεί και τα δύο” τόνισε, επισήμανε ότι “η Ελλάδα δεν απειλεί, ούτε απειλεί, διευρύνει τις συμμαχίες της” και ξεκαθάρισε επιχειρώντας να διασκεδάσεις τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης, ότι “ο όρος επικράτεια στο άρθρο 2 της συμφωνίας περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και τη θάλασσα και τον αέρα και η αμυντική συνδρομή ισχύ ανεξάρτητα από τόπο και αφορμή”.

Γεννηματά: Έργο ΠΑΣΟΚ η αμυντική συνδρομή

“Πόσο μεγάλη ζημιά μας έχει κάνει το γεγονός ότι δεν έχουμε χαράξει μία ενιαία εθνική στρατηγική και αυτό με τεράστια προσωπική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, που αρνήθηκε το διάλογο όλο το τελευταίο διάστημα” τόνισε η Φ΄φψη Γεννηματά και πρόσθεσε “Ψηφίζουμε την συμφωνία «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» Ελλάδας–Γαλλίας, γιατί σε γενικές γραμμές θέτει τις βάσεις για μια ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας”.

Κατα την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής “Η ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, οφείλει να συνοδεύεται από μια ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που θα αντιμετωπίζει την αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας. Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε κ. Μητσοτάκη. Επιτέλους ας κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουμε τα θέματα. Αυτή ως σήμερα δεν υπάρχει. Με ευθύνη της Κυβέρνησης σας κ. Μητσοτάκη.

Αυτό είναι ένα μεγάλο έλλειμμα για την χώρα. Δεν το θέλατε, δεν επιδιώξατε την Εθνική Συνεννόηση, λειτουργείτε αμυντικά και παθητικά απέναντι στις απειλές της Τουρκίας, δεν έχετε δώσει τις μάχες που έπρεπε στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης” σημειώνοντας ότι .Είναι απαράδεκτο όταν τα ναυπηγεία μας κινδυνεύουν και απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας, η Κυβέρνηση να σιωπά και να μην ανταποκρίνεται στις ευθύνες της.

Είναι απαράδεκτο να γινόμαστε οικειοθελώς χώρα μόνο «καταναλωτής» αμυντικών συστημάτων, όταν όλες οι άλλες χώρες διεκδικούν και παίρνουν συμμετοχή των βιομηχανιών τους. Μηδέ της Τουρκίας εξαιρουμένης”

Υπενθύμισε με νόημα ότι η αμυντική συνδρομή είναι έργο ΠΑΣΟΚ από το 2002 με υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου και υπογράμμισε “Η διμερής συμφωνία με τη Γαλλία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εξασθενήσει, τις προβλέψεις για την ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής του άρθρου 42§7 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που υποχρεώνει νομικά και πολιτικά όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., να συνδράμουν ένα άλλο κράτος- μέλος που πέφτει θύμα ένοπλης επιθετικότητας από Τρίτη χώρα. Η ρήτρα αυτή πρέπει να ισχύει απόλυτα και για όλες τις χώρες”.

Κουτσούμπας: Η συμφωνία δεν προστατεύει την εθνική της ακεραιότητα

“Η συμφωνία αυτή δεν αφορά την άμυνα της χώρας,δεν προστατεύει την εθνική της ακεραιότητα και δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα»,ανέφερε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως είπε η συγκεκριμένη συμφωνία εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και τους ενεργειακούς ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δημιουργεί ψεύτικες προσδοκίες για παροχή βοήθειας στη χώρα μας.  Ο κ. Κουτσούμπας,αφού παρατήρησε ότι “οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πουλάνε τους συμμάχους τους,όταν αλλάζουν τα διαρκώς μεταβαλλόμενα συμφέροντά τους”,διατύπωσε την άποψη ότι “η Γαλλία δεν είναι ούτε περιστέρι της ειρήνης, ούτε φύλακας άγγελος”.

Καταλήγοντας,ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ,κάλεσε το λαό να μη δίνει βάση στις κυβερνητικές θριαμβολογίες και να καταδικάσει την εμπλοκή της χώρας μας σε ένα περιβάλλον οξύτατων ανταγωνισμών.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More