Βουλή: Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλει ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης
Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την επικουρική ασφάλιση ζήτησαν ουσιαστικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης χθες πρώτη μέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίζει μόνο η ΝΔ και καταψηφίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση, ενώ η ένταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα απορρίφθηκε καθώς υπερψηφίστηκε μόνο από το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ. Η ΝΔ και η Ελ Λυση την καταψήφισε και το ΜέΡΑ25 απείχε.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι αυτό “είναι απόλυτα ενταγμένο και αποτελεί βασικό πυλώνα της συνολικής πολιτικής της ακραιφνούς νεοφιλελεύθερης πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, μια πολιτική θατσερικού τύπου, με παρωχημένες και αποτυχημένες συνταγές”.
Το νομοσχέδιο αυτό, είπε η βουλευτής, “καταλύει την αλληλεγγύη των γενεών και εισάγει τα ιδιωτικά συμφέροντα στη διαχείριση της επικουρικής ασφάλισης, ανοίγοντας κερκόπορτα και για την κύρια ασφάλιση”.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ, Γιώργος Μουλκιώτης, εκφράζοντας την διαφωνία με το νομοσχέδιο, ανέφερε πως “η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπατά τη νέα και την παλιά γενιά εργαζομένων, αλλά και τους νυν συνταξιούχους του ΕΤΕΑΕΠ”. Εξαρχής, είπε “επισημάναμε ότι η Νέα Δημοκρατία, αντί να καταργήσει τις στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου, με τον οποίο οι συντάξεις μειώνονται κατά μέσο όρο 20-35%, κοροϊδεύει τους νέους με φρούδες υποσχέσεις για “πολύ καλύτερες επικουρικές συντάξεις”.
Το νομοσχέδιο, ανέφερε, υπονομεύει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και δημιουργεί ένα σύστημα δύο ταχυτήτων. Πυροδοτεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον ηλικιακό ρατσισμό. Δεν «θεραπεύει το δημογραφικό πρόβλημα» και «δεν παρέχει καμία εγγύηση για το ύψος των συντάξεων».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσιώτης, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Το νομοσχέδιο αυτό, είπε, αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων και ολοκληρώνει το έγκλημα που ξεκίνησε με το νόμο έκτρωμα που κατάργησε το 8ωρο και του δικαιώματος της απεργίας. Παραδίδει την επικουρική ασφάλιση στους ιδιωτικούς ομίλους και την μετατρέπει σε μια ατομική υπόθεση
Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός της στο σχέδιο νόμου, λέγοντας πως αυτό αναιρεί “τον βασικό χαρακτήρα του δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος. Έρχεται να πλήξει την αλληλεγγύη των γενεών, τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους, δημιουργεί μια αβεβαιότητα σχετικά με το ύψος των συντάξεων στο μέλλον”. Σκοπός του νομοσχεδίου, είπε, είναι να χρησιμοποιήσει τις εισφορές τους ως αντικείμενο τζογαρίσματος και ρίσκου στα διεθνή χρηματιστήρια.
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, ανέφερε ότι το κόμμα της είναι αντίθετο σε ένα νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται ένα νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικών συντάξεων, με τρόπο ώστε να εισάγεται ο τυχοδιωκτισμός και η αβεβαιότητα του τζόγου στις συντάξεις των εργαζομένων, όπως είπε, κάνοντας λόγο τυχοδιωκτισμό για τις ιδιωτικές εταιρείες που θα επωφεληθούν από αυτόν τον εύσχημο τζόγο. Και ατελείωτη αβεβαιότητα και επισφάλεια για τους συνταξιούχους.
Ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατδηδάκης υπεραμύνθηκε της μεταρρύθμισης τονίζοντας ότι παραμείνει δημόσια η επικουρική ασφάλιση με εξασφαλισμένη βιωσιμότητα “Λέτε όχι σε ένα νομοσχέδιο που δίνει 120 εκατ. ευρώ το χρόνο από τον προϋπολογισμό για να πάρουν οι νέοι υψηλότερες συντάξεις και αυτό που μας προτείνετε είναι να κρατήσουμε το σημερινό σύστημα που είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των νέων ανθρώπων” είπε και πρόσθεσε “δεν αποτελεί ελληνική πατέντα, αλλά έχει εισαχθεί τις τελευταίες δεκαετίες στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, ιδίως στις σκανδιναβικές χώρες, που έχουν παράδοση στη Σοσιαλδημοκρατία”.
Και ο υφυπουργός Παναγιώτης Τσακλόγλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι την μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης την οφείλουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας, απαντά στους κινδύνους της δημογραφικής γήρανσης και αναφερόμενος στην κριτική της αντιπολίτευσης για το “κόστος μετάβασης” τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία περικοπή στις υφιστάμενες συντάξεις.