fbpx

Βουλή: Το πλυντήριο της αρχαιοκαπηλίας

0 119

Κυρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συμφωνία για την επιστροφή στην Ελλάδα ιδιωτικής συλλογής 161 αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, γεγονός που προκαλεί τη σφοδρή κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης, καθώς κάνει λόγο για απαράδεκτη και αποικιοκρατικού τύπου συμφωνία, ζητώντας την απόσυρση της.

Ειδικότερα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρώνεται η συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ, σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα, ιδιωτικής συλλογής 161 αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού που βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Μια συμφωνία που κατά τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων “πρόκειται για μια καινοφανή διαδικασία, καθώς η ελληνική Βουλή καλείται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων ιδιωτική συμφωνία της Υπουργού Πολιτισμού του (ιδιωτικού) Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, του (ιδιωτικού) Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του (ιδιωτικού) Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ, αγνώστων λοιπών στοιχείων, με προσαρτημένα ως παραρτήματα ιδιωτικές συμφωνίες μεταξύ των 3 ιδιωτικών φορέων, με τις οποίες η ελληνική Πολιτεία απεκδύεται νομίμων και απαράγραπτων δικαιωμάτων της επί της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και τα παραχωρεί σε ιδιωτικά Ιδρύματα και φορείς που έχουν αποδεδειγμένα άμεση και μακροχρόνια σχέση με αποδοχή προϊόντων εγκληματικής δραστηριότητας σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά”.

Ωστόσο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο λένε ότι οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης και των αρχαιολόγων ότι δήθεν το Ελληνικό Δημόσιο “παραιτείται” του δικαιώματος που έχει για τη διεκδίκηση είναι ανυπόστατοι, καθώς αποκτά την κυριότητα των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων κι αναγνωρίζεται μάλιστα ως ανέκαθεν ιδιοκτήτης.

“Δεν υπάρχει κανένα σημείο της συμφωνίας που να αναφέρει τον όρο «παραίτηση» του Ελληνικού Δημοσίου από οτιδήποτε, είτε από οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα, είτε από οποιαδήποτε άλλη συνθήκη υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, είτε τώρα είτε μελλοντικά, είτε δικαστικά είτε εξώδικα. Ο ισχυρισμός ότι το Ελληνικό Δημόσιο «δεν διεκδικεί» τη συλλογή είναι τουλάχιστον περίεργος αφού με τη συμφωνία η χώρα μας αποκτά τη συλλογή στο σύνολό της, και τις 161 αρχαιότητες χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση” σημείωσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Και σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα νομιμοποιεί τους συλλέκτες που είναι κλεπταποδόχοι επισημαίνει ότι “καμία από τις 161 αρχαιότητες δεν περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Κλεμμένων από αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία ή αποθήκες, τον οποίο τηρεί το ΥΠΠΟΑ άρα η εκτίμηση ότι η συλλογή είναι προϊόν κλοπής (και άρα ο συλλέκτης κλεπταποδόχος) δεν μπορεί να υποστηριχθεί”.

Πάντως η τομεάρχης Πολιτιμσού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπουλου τονίζει ότι η κ.Μενδώνη “πρωταγωνιστεί σε μια ιστορία στην οποία συμπεριφέρεται ως να είναι εκπρόσωπος οίκου δημοπρασιών, που επιδιώκει να νομιμοποιήσει την αρχαιοκαπηλική δράση και επιχειρεί να κυρώσει μια σκανδαλώδη και εξαιρετικά ύποπτη Συμφωνία που υπογράφηκε εν κρυπτώ στις 21.07.2022 μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού και τριών ιδιωτών”, επισημαίνοντας ότι “Βάση αυτής της Συμφωνίας το ελληνικό κράτος εκχωρεί το δικαίωμα της κατοχής 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων σε ένα άγνωστο Ινστιτούτο. Είχε προηγηθεί η “εισφορά” των αρχαιοτήτων προς το συγκεκριμένο Ινστιτούτο από ιδιώτη “συλλέκτη” με ιδιωτικό συμφωνητικό. Τελικός στόχος τους αποτελεί ο “δανεισμός” από το Ινστιτούτο στο ΜΕΤ της Νέας Υόρκης για 50 χρόνια!”

“Ποιον προσπαθούν να «καλύψουν» και ποιανού τις πράξεις θέλουν να νομιμοποιήσουν μετατρέποντας τη Βουλή σε πλυντήριο; Τον «ιδιώτη συλλέκτη», το περίεργο Ινστιτούτο, την Υπουργό τους ή όλους μαζί που ντίλαραν χωρίς ντροπή ελληνικές αρχαιότητες την ώρα που έσφιγγε ο κλοιός της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης σε άλλες αντίστοιχες υποθέσεις;” υπογραμμίζει με νόημα η κ. Αναγνωστοπούλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More