fbpx

«Βράζει» η Πεντέλη για το Λατομείο και γαλάζιοι Υπουργοί κάνουν τους… Κινέζους

0 284

Μια περιοχή που έχει δοκιμαστεί πολλάκις από φυσικές καταστροφές, με φωτιές και πλημμύρες είναι φυσικό να τραβάει τα βλέμματα των ανθρώπων με περιβαλλοντικές ευαισθησίες και να συγκινεί τους κατοίκους, τους φορείς και τους συλλόγους της ευρύτερης περιοχής, που αρνούνται την περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Η δημιουργία ενός νέου λατομείου στην περιοχή της Πεντέλης έχει ξεσηκώσει μια θύελλα αντιδράσεων, τόσο σε επίπεδο κατοίκων και φορέων όσο και στο επίπεδο των δημοτικών παραγόντων, αλλά και βουλευτών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που με σειρά ερωτήσεων στο ελληνικό κοινοβούλιο κρατούν ζεστό το θέμα.

Βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το Μέρα 25 και την Ελληνική Λύση έχουν εκφράσει ανοιχτά την διαφωνία τους με την υλοποίηση του σχεδίου του νέου λατομείου, ενώ αντίθετοι με αυτούς τους σχεδιασμούς εμφανίζονται και δυο κυβερνητικά στελέχη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προβληματισμένη από το γεγονός πως στην περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι και ο Γιώργος Αμυράς, υφυπουργός περιβάλλοντος που φαίνεται πως κατανοεί τους φόβους και τις ενστάσεις των κατοίκων, των φορέων και των δημοτικών παρατάξεων.

Όμως τις ενστάσεις αυτές φαίνεται πως δεν κατανοούν μια σειρά από κυβερνητικά στελέχη, όπως για παράδειγμα ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, που και μετά τις τελευταίες του δηλώσεις σε σχέση με το υψηλό κόστος στο φυσικό αέριο, δείχνει πραγματικά να ζει σε ένα θα λέγαμε… δικό του παράλληλο σύμπαν.

Οι διαμαρτυρίες και οι εντάσεις κατοίκων, Δήμου και φορέων εντείνονται, με το Δήμο Διονύσου να αποστέλλει προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξώδικο, το οποίο και έχει κοινοποιήσει παράλληλα προς το Υπουργείο Εσωτερικών-στον έλεγχο του οποίου και υπάγεται η αποκρινομένη διοίκηση- στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Στο εξώδικο αυτό αναλύονται και εξιστορούνται διεξοδικά τα γεγονότα και διατυπώνονται οι ενστάσεις για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, καλώντας παράλληλα τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης να ανακαλέσει την πρόσφατη άδεια, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζεται ως καταχρηστική η στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μιας και μέχρι σήμερα έχει εγκρίνει πέντε άδειες για λογαριασμό της εταιρείας ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ Α.Ε., σύμφωνα με το εξώδικο του Δήμου.

Παρά το γεγονός πως από την αποστολή του εξωδίκου στα αρμόδια υπουργεία, στην Αποκεντρωμένη και τους υπόλοιπους κοινωνούς της ιστορίας έχει παρέλθει περίπου ένα διάστημα δυο μηνών, κάποιοι συνεχίζουν να τηρούν σιγή ιχθύος, αρνούμενοι κατ’ ουσία να πάρουν θέση. Ο αποδέκτης του εξωδίκου αλλά και οι φορείς στους οποίους κοινοποιήθηκε για την ώρα δεν φαίνεται να έχουν αντιδράσει, σε αντίθεση με την εταιρεία που εμπλέκεται με την ιστορία του λατομείου που έσπευσε να απαντήσει με δικό της εξώδικο προς τον Δήμο Διονύσου αν και αυτή δεν ήταν από τους αποδέκτες του εξωδίκου του Δήμου. Τα κανάλια της ενημέρωσης φαίνεται πως εδώ καλά λειτουργούν με επάρκεια και ταχύτητα, σε μια χρονική στιγμή, που κάποια πολιτικά πρόσωπα επιμελώς φαίνεται να βγάζουν την ουρά τους απέξω.

Όμως η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη και μοιάζει κυριολεκτικά με καζάνι που βράζει, ασκώντας πιέσεις σε κυβερνητικά στελέχη, στα κόμματα της κυβερνώσας παράταξης, της αντιπολίτευσης και στέλνοντας το μήνυμα πως οι εκλογές έρχονται και τα αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών απέναντι στο περιβάλλον θα καταγραφούν στην κάλπη.

Αλέξανδρος Κοντοπάνος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More