Βρετανία: Απορρίφθηκε προσφυγή για την αναστολή πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία -Χαιρετίζει η Μέι
Το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε σήμερα την προσφυγή οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις οποίες η Βρετανία θα πρέπει να σταματήσει να πουλά όπλα στη Σαουδική Αραβία επειδή αυτά χρησιμοποιούνται στην Υεμένη κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Η Εκστρατεία κατά του Εμπορίου Όπλων (CAAT) ζήτησε να αρθεί η άδεια πώλησης βρετανικής κατασκευής βομβών, μαχητικών αεροσκαφών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού, τον οποίο, όπως κατήγγειλε, χρησιμοποιεί ο υπό τη Σαουδική Αραβία σουνιτικός συνασπισμός εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.
Μια ετήσια έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που παρακολουθούν τη σύγκρουση στην Υεμένη, ένα αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Reuters τον Ιανουάριο, ανέφερε ότι ο υπό το Ριάντ συνασπισμός που στηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης διεξήγαγε επιθέσεις που «ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου».
«Η Σαουδική Αραβία ήταν και παραμένει δεσμευμένη στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Δεν υπήρχε “πραγματικός κίνδυνος” για “σοβαρές παραβιάσεις” του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, τέτοιες που να δικαιολογούν την αναστολή ή την ακύρωση της πώλησης όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Σαουδική Αραβία», εκτίμησε το δικαστήριο στην απόφασή του.
Η CAAT ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση.
«Είναι μια απογοητευτική απόφαση», σχολίασε ο Άντριου Σμιθ της CAAT.
Η πρωθυπουργός Μέι χαιρετίζει την απόρριψη
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε την απόφαση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα δικαστήριο του Λονδίνου, με την οποία απορρίφθηκε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η πώληση όπλων αξίας δισεκατομμυρίων λιρών στη Σαουδική Αραβία μετά την πρωτοβουλία ακτιβιστών οι οποίοι καταγγέλλουν ότι τα όπλα αυτά χρησιμοποιούνται κατά τρόπο που παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο.
Η Εκστρατεία Εναντίον του Εμπορίου Όπλων (ΕΕΕΟ) προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να ανακληθεί η άδεια για τις εξαγωγές βρετανικής κατασκευής βομβών, πολεμικών αεροσκαφών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας πως αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται στην εκστρατεία στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, που το Ριάντ θεωρεί πως πρόσκεινται στο Ιράν.
«Χαιρετίζω τη σημερινή δικαστική απόφαση (…) Δείχνει ότι σε αυτή τη χώρα διαθέτουμε ένα από τα πιο ρωμαλέα συστήματα ελέγχου εξαγωγών στον κόσμο», τόνισε η πρωθυπουργός Μέι ερωτηθείσα στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με την ετυμηγορία.
Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ακροαματικής διαδικασίας τον Φεβρουάριο, ο δικηγόρος της ΕΕΕΟ είχε τονίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει τις πωλήσεις όπλων αξίας 3,3 δισεκ. λιρών (3,72 δισεκ. ευρώ) παρά την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Υεμένη.
Η Εκστρατεία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση για αυτή την ετυμηγορία, η οποία ανακοινώθηκε «παρά τις παγκόσμιες ανησυχίες που αφορούν τη χρήση όπλων εναντίον αμάχων».
Η Διεθνής Αμνηστία, από την πλευρά της, χαρακτήρισε αυτή την απόφαση «θανάσιμο πλήγμα» για «τους υεμενίτες άμαχους», ενώ η οργάνωση Σώστε τα Παιδιά ανέφερε ότι οι αποδείξεις σε βάρος των εμπόρων όπλων είναι «συντριπτικές». Ο Τζέιμς Λιντς, ο επικεφαλής του προγράμματος της Αμνηστίας για τον έλεγχο των όπλων, έκανε λόγο για μια «απογοητευτική» απόφαση, η οποία «δίνει το πράσινο φως στις βρετανικές αρχές, και πιθανόν και σε άλλους προμηθευτές όπλων στη Σαουδική Αραβία, να συνεχίσουν να της στέλνουν όπλα παρά τον προφανή κίνδυνο ότι θα χρησιμοποιηθούν για να διαπραχθούν παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου.