Βρετανία: Νέα διάψευση για σχέση του Κάμερον με offshore εταιρείες
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, η σύζυγός του και τα παιδιά τους δεν πρόκειται να επωφεληθούν στο μέλλον από οποιαδήποτε εξωχώρια επενδυτικά ή καταπιστευτικά ταμεία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Κάμερον, καθώς ο βρετανός πρωθυπουργός εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ερωτήματα για φορολογικές υποθέσεις της οικογένειάς του.
Ο εκλιπών πατέρας του Κάμερον, ο Ίαν, περιλαμβάνεται στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που κατονομάζονται στα αρχεία που διέρρευσαν από την εδρεύουσα στον Παναμά δικηγορική εταιρία Mossack Fonseca και τα οποία δείχνουν πώς οι πλούσιοι και ισχυροί του κόσμου μπορούν να κρύβουν τον πλούτο τους και να αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους.
Αφού αρχικά το χαρακτήρισε ιδιωτικό θέμα, το γραφείο του Κάμερον εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως ο ίδιος και η οικογένειά του δεν έχουν όφελος από οποιαδήποτε τέτοια ταμεία τώρα. O Κάμερον είπε ακόμη πως δεν είναι κάτοχος οποιωνδήποτε μετοχών ή εξωχώριων επενδυτικών ταμείων.
Το γεγονός, ωστόσο, ότι δεν είπε κατά πόσον ο ίδιος ή η οικογένειά του θα επωφεληθεί στο μέλλον, το μόνο που κατάφερε ήταν να εντείνει τις υποθέσεις στα ΜΜΕ, με την ιστορία να γίνεται σήμερα πρωτοσέλιδο σε πολλές εφημερίδες.
“Δεν υπάρχουν οποιαδήποτε εξωχώρια επενδυτικά ή καταπιστευτικά ταμεία από τα οποία ο πρωθυπουργός, η κ. Κάμερον ή τα παιδιά τους θα επωφεληθούν στο μέλλον”, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του βρετανού ηγέτη.
Ο Κάμερον θεωρεί τον εαυτό του πρωταθλητή στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε συνδεόμενες με τη Βρετανία περιοχές όπως οι Παρθένες Νήσοι και τα Νησιά Κάιμαν, όμως το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει πει πως τα “Panama Papers” δείχνουν πως η κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει το θέμα.
Ο βουλευτής των Εργατικών Ουές Στρίτινγκ, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, δήλωσε πως η τελευταία ανακοίνωση του γραφείου του Κάμερον είναι καλοδεχούμενη αλλά υπάρχουν ακόμη ερωτήματα για το κατά πόσον έχει επωφεληθεί από εξωχώρια επενδυτικά ταμεία στο παρελθόν.
“Από μια δημόσια άποψη, το θέμα θα είναι, όταν ο πρωθυπουργός μας λέει πως μιλάει σοβαρά για την αντιμετώπισή της (της φοροδιαφυγής)…, είμαστε απολύτως βέβαιοι πως δεν έχει ένα επενδυμένο συμφέρον; Και αν δεν έχει επενδυμένο συμφέρον, θα είναι ειλικρινής μαζί μας γι΄αυτό;” είπε στο ραδιόφωνο του BBC.
Η Telegraph έγραψε σήμερα πως το επενδυτικό ταμείο του Ίαν Κάμερον, η Blairmore Holdings, μετέφερε τις επιχειρήσεις της στην Ιρλανδία το 2010, τη χρονιά που ο Κάμερον έγινε πρωθυπουργός. Επικαλείται μία πηγή η οποία δηλώνει ότι η μεταφορά έγινε επειδή οι διευθυντές της πίστευαν ότι επρόκειτο να “υποβληθεί σε πιο λεπτομερή εξέταση”.
Το πρωθυπουργικό γραφείο επανέλαβε σήμερα πως ο Κάμερον κατέστησε σαφές ότι δεν έχει μετοχές σε οποιαδήποτε εταιρία ούτε είναι κάτοχος εξωχώριων επενδυτικών ταμείων.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας ICM που δημοσιεύθηκε σήμερα, το ποσοστό όσων υποστηρίζουν ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειωθεί ελαφρά, αλλά εξακολουθεί να προηγείται κατά μία μονάδα του ποσοστού εκείνων που επιθυμούν να την εγκαταλείψει.
Η διαδικτυακή δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την 1η έως την 3η Απριλίου σε δείγμα 2.000 ερωτηθέντων, δείχνει πως η υποστήριξη στην εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ συγκεντρώνει το 44% και η εκστρατεία για την έξοδό της το 43%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 13%.
Η δημοσκόπηση παρουσιάζει πτώση μίας ποσοστιαίας μονάδες στην υποστήριξη για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση της ICM που είχε διενεργηθεί τον περασμένο μήνα, ενώ το ποσοστό όσων υποστηρίζουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ παραμένει αμετάβλητο.
Εξάλλου, δημοσκόπηση της TNS δείχνει πως οι ψηφοφόροι στη Σκοτία τάσσονται με μεγάλη διαφορά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, αν και πολλοί δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι αν θα ψηφίσουν ή όχι.
Η δημοσκόπηση σε δείγμα 1.004 ερωτηθέντων έδειξε πως το 51% θέλει να παραμείνει στην Ένωση και το 19% τάσσεται υπέρ της εξόδου, με το 29% να δηλώνει “δεν ξέρω”.
Το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP) και άλλοι βρετανοί πολιτικοί έχουν πει πως αν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της εξόδου της από την ΕΕ, αλλά οι Σκοτσέζοι υποστηρίξουν με ισχυρό ποσοστό την παραμονή της, θα μπορούσε να διεξαχθεί άλλο ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.
Οι Σκοτσέζοι ψήφισαν με ποσοστό 55% έναντι 45% κατά της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα που διεξήχθη το 2014, αλλά από τότε η υποστήριξη για το SNP, που τάσσεται υπέρ της ΕΕ, έχει αυξηθεί και το κόμμα κέρδισε όλες τις έδρες της Σκοτίας στο Κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ στις βουλευτικές εκλογές του 2015.
Η TNS ανέφερε πως το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δείχνει πως το ενδιαφέρον εστιάζεται στις εκλογές για το Κοινοβούλιο της Σκοτίας που θα διεξαχθούν τον Μάιο και πως η συμμετοχή στο δημοψήφισμα μπορεί να είναι πολύ υψηλή, με το 72% να δηλώνουν ότι είναι σίγουροι πως θα ψηφίσουν.