fbpx

Βυθίστηκε το ρωσικό καταδρομικό Moskva

0 125

Η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, το Moskva (“Μόσχα”), βυθίστηκε.Τουρκικά Μπαϊρακτάρ και πυραύλους Neptune χρησιμοποίησαν οι Ουκρανοί.

“Λόγω πυρκαγιάς, στο Moskva σημειώθηκε έκρηξη πυρομαχικών που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκενώθηκε”, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS, RIA Novosti και Interfax.

Ουκρανοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους υποστήριξαν νωρίτερα ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο: “Πύραυλοι Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο”, είπε ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού (νότια), ο Μαξίμ Μαρτσένκο.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, μίλησε για “έκπληξη στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας”. “Φλέγεται με μεγάλη ένταση. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν”, είπε προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται “510 μέλη πληρώματος”.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι βυθίστηκε.

Όπως φαίνεται και από όσα δημοσιεύει η Daily Mail η Ουκρανία φέρεται να χρησιμοποίησε τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar για να αποσπάσει την προσοχή της αντιπυραυλικής άμυνας του πλοίου, επιτρέποντας σε δύο πυραύλους Neptune που εκτοξεύτηκαν από μια παράκτια συστοιχία να περάσουν κρυφά.

Χτύπησαν το πλοίο στην πλευρά του λιμανιού, ισχυρίστηκαν οι πηγές, με αποτέλεσμα να πάρει κλίση. Οι ασταθείς συνθήκες στη θάλασσα σε συνδυασμό με την κλίση σήμαιναν ότι το πλοίο άρχισε να παίρνει νερό. Λόγω των φόβων ότι τα πυρομαχικά του πλοίου θα μπορούσαν να εκραγούν, το Moskva εκκενώθηκε και τώρα έχει βυθιστεί, πρόσθεσαν οι πηγές της βρετανικής εφημερίδας.

Την 24η Μαρτίου, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό ανέφερε πως κατέστρεψε το Saratov, αποβατικό σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα. Η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το αποβατικό καταστράφηκε. Ο ρωσικός στρατός σπανίως ανακοινώνει στοιχεία για τις απώλειές του στον πόλεμο.

Το Moskva είχε συμμετάσχει τις πρώτες ημέρες της εισβολής σε επιχείρηση εναντίον του Νησιού των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας, όταν είχαν αιχμαλωτιστεί 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού, που ανταλλάχθηκαν αργότερα με ρώσους αιχμαλώτους.

Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού είχε τεθεί σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava (“Δόξα”). Άλλαξε όνομα (“Μόσχα”) μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ σοβιετικής ένωσης. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, καθώς και διάφορα ανθυποβρυχιακά και αντιαεροπορικά όπλα, το καταδρομικό αναπτύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στην ανατολική Μεσόγειο, για να προστατεύει τη ρωσική αεροπορική βάση Χμάιμιμ στη Συρία, σύμφωνα με το TASS.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More