fbpx

Wall Street: Εκτόξευση 4,4% για το Nasdaq

0 93

Άλμα κατέγραψε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αφού ο επικεφαλής της Fed άφησε να εννοηθεί ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα ΄΄εχει αποφασίσει τη χαλάρωση των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων, καλλιεργώντας την αισιοδοξία στους επενδυτές.

Ωστόσο, ο Πάουελ προειδοποίησε ότι ο αγώνας για τη συγκράτηση του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει και ότι καίρια ερωτήματα — όπως πόσο θα πρέπει τελικά να αυξηθούν τα επιτόκια και για πόσο διάστημα — παραμένουν αναπάντητα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει ρυθμό στις αυξήσεις των επιτοκίων της “ήδη από τον Δεκέμβριο”, δήλωσε ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ, αν και προειδοποίησε ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Σημείωσε ακόμα ότι παραμένουν αναπάντητα βασικά ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του πόσο υψηλά θα φτάσουν τελικά τα επιτόκια της Fed, καθώς και για πόσο καιρό θα παραμείνουν στα επίπεδα αυτά.

Ειδικότερα, μιλώντας στο think tank Brookings Institution στην Ουάσιγκτον, ο Τζ. Πάουελ είπε ότι “είναι λογικό να μετριάζουμε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων μας καθώς πλησιάζουμε στο περιοριστικό επίπεδο που θα είναι αρκετό για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό. Η ώρα για μείωση του ρυθμού των αυξήσεων μπορεί να είναι ακόμα και από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου”.

Ωστόσο, σε μία ομιλία που ήταν εστιασμένη κυρίως στο έργο που απομένει για να τεθεί υπό έλεγχο η ραγδαία αύξηση των τιμών, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ τόνισε ότι το ζήτημα των αυξήσεων επιτοκίων είναι “πολύ λιγότερο σημαντικό από τα ερωτήματα για το πόσο ακόμη θα χρειαστούμε να κάνουμε αυξήσεις προκειμένου να ελέγξουμε τον πληθωρισμό και το χρονικό διάστημα που θα είναι αναγκαίο να διατηρηθεί η πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο”.

Ο επικεφαλής της Fed δεν έδωσε αριθμό για το λεγόμενο “τελικό επιτόκιο”, αλλά είπε ότι είναι πιθανό να είναι “κάπως υψηλότερο” από το 4,6% που είχαν υποδείξει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της τράπεζας στις προβλέψεις τους τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η “θεραπεία του πληθωρισμού θα απαιτήσει τη διατήρηση της πολιτικής σε περιοριστικό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα”, ένα σχόλιο που φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το επόμενο έτος καθώς η οικονομία θα μειώνει ρυθμούς.

“Θα συνεχίσουμε την πορεία μας μέχρι να γίνει η δουλειά”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Τζέι Πάουελ, σημειώνοντας ότι παρόλο που ορισμένα δεδομένα δείχνουν επιβράδυνση του πληθωρισμού το επόμενο έτος, “έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών… Παρά την αυστηρότερη πολιτική και τη βραδύτερη ανάπτυξη αυτό το έτος, δεν έχουμε δει σαφή πρόοδο στην επιβράδυνση του πληθωρισμού”.

Ο Πάουελ σημείωσε ότι ενώ ο πληθωρισμός των αγαθών έχει υποχωρήσει, το κόστος της στέγασης είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται το επόμενο έτος, την ώρα που οι βασικοί δείκτες των τιμών για τις υπηρεσίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και η αγορά εργασίας “σφιχτή”.

“Η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει υποχωρήσει πολύ κάτω από τη μακροπρόθεσμη τάση της”, είπε ο Πάουελ. Αλλά για να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός “αυτό θα πρέπει να είναι διατηρήσιμο. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για την παραγωγή αγαθών μειώνονται και ο πληθωρισμός στις τιμές των αγαθών φαίνεται να μειώνεται επίσης, αλλά και αυτό πρέπει επίσης να συνεχιστεί.”

Ωστόσο, “θα δούμε πιθανότατα τον πληθωρισμό στις στεγαστικές υπηρεσίες να αρχίσει να μειώνεται αργότερα το επόμενο έτος”, πρόσθεσε.

Σε αυτό το κλίμαο ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 737,24 μονάδων (+2,18%), στις 34.589,77 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με άνοδο 484,22 μονάδων (+4,41%), στις 11.468 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 122,48 μονάδων (+3,09%), στις 4.080,11 μονάδες.

Την άνοδο οδήγησαν τα μεγαθήρια της τεχνολογίας, με την Microsoft στο +6,15% να ηγείται της ανόδου του Dow, ενώ από κοντά η Apple ολοκλήρωσε στο +4,9%. Η Salesforce πρόσθεσε 5,5% στην αξία της και η Intel έκανε άλμα 4%, ενώ χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι μόλις δύο τίτλοι στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ολοκλήρωσαν με αρνητικό πρόσημο, των 3M και Walmart, με μικρές απώλειες 0,1% και 0,5% αντίστοιχα.

Παράλληλα, η Alphabet πραγματοποίησε άλμα 6%, η Αmazon κέρδισε 4,5% και η Tesla έκανε “πάρτι” με +7,7%.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More