fbpx

Wall Street: Στα μετρητά στρέφονται οι επενδυτές

0 175

Στροφή στα μετρητά, είναι μια επιλογή για αρκετούς επενδυτές, καθώς το 2022 εξελίσσεται σε μια δύσκολη χρονιά για τις αγορές και τη Wall Street.

Με αυτήν την επιλογή οι επενδυτές  εκμεταλλεύονται τα υψηλότερα επιτόκια και περιμένουν ευκαιρίες να αγοράσουν μετοχές και ομόλογα σε χαμηλότερες τιμές.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ταράξει τις αγορές το 2022, καθώς συσφίγγει επιθετικά τη νομισματική πολιτική της στην προσπάθεια της να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Τα υψηλότερα επιτόκια μεταφράζονται επίσης σε καλύτερα επιτόκια για τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, τα οποία δεν είχαν σχεδόν μηδενικές αποδόσεις από την αρχή της πανδημίας.

Cash is king

Οι διαχειριστές κεφαλαίων αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε μετρητά στο 6,1% τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, όπως έδειξε έρευνα της BofA Global Research.

Το ενεργητικό των αμοιβαίνω κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων ανήλθε  στα 4,44 τρισ. δολάρια τον περασμένο μήνα, όχι μακριά από το υψηλότερο επίπεδό τους των 4,67 τρισ. δολαρίων τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με την Refinitiv Lipper.

«Τα μετρητά γίνονται τώρα μια βιώσιμη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων λόγω της αυξήσης των επιτοκίων», εξηγεί στο Reuters ο Πωλ Νόλτε της Kingsview Investment Management, ο οποίος δήλωσε ότι τα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζεται έχουν 10 έως 15% σε μετρητά, υψηλότερο ποσοστό από το συνηθισμένο κάτω από το 5%.

«Μου δίνει την ευκαιρία σε δύο μήνες να κοιτάξω γύρω μου στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να αναδιατάξω το χαρτοφυλάκιο μου σε περίπτωση που οι αγορές και η οικονομία έχουν θετικές προοπτικές».

Με το βλέμμα στραμμένο στη Fed

Οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία η κεντρική τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε μια ακόμα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, μετά τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο.

Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 4,8% την προηγούμενη εβδομάδα και έχει υποχωρήσει κατά 18,7% από την αρχή του έτους. Ο δείκτης ICE BofA U.S. Treasury Index  βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ.

Εν τω μεταξύ, τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων είχαν απόδοση 0,4% στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τον δείκτη Crane 100 Money Fund. Η μέση απόδοση του δείκτη Crane είναι 2,08%, από 0,02% στις αρχές του έτους, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2019.

«Φαίνονται καλύτερα και ο ανταγωνισμός τους φαίνεται χειρότερος», δήλωσε ο πρόεδρος της Crane Data,Πήτερ Κρέιν, η οποία δημοσιεύει τον δείκτη money fund.

Φυσικά, η διακράτηση μετρητών έχει τα μειονεκτήματά της, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να χάσει ο επενδυτής μια ξαφνική αντιστροφή που θα ανεβάσει τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 8,3% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, έχει επίσης μειώσει την ελκυστικότητα των μετρητών.

«Σίγουρα χάνετε κάποια αγοραστική δύναμη με τον πληθωρισμό να τρέχει πάνω από  8%, αλλά… παίρνετε κάποια χρήματα από το τραπέζι σε μια επικίνδυνη στιγμή για τις αγορές μετοχών», επισημαίνει ο Peter Tuz, πρόεδρος της Chase Investment Counsel, Πήτερ Τουζ.

«Οι μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κατά 8% σε δύο εβδομάδες»

Αν και αποτελεί προφανές σημάδι επιφυλακτικότητας μεταξύ των επενδυτών, τα υψηλά επίπεδα διακράτησης μετρητών θεωρούνται μερικές φορές ως ένας λεγόμενος αντίθετος δείκτης, που προοιωνίζεται κάτι καλό για τις μετοχές, λέει ο Mark Hackett, επικεφαλής της επενδυτικής έρευνας της Nationwide,Μάρκ Χάκετ.

Πιστεύει  ότι οι μετοχές μπορεί να παραμείνουν ευμετάβλητες βραχυπρόθεσμα, εν μέσω διαφόρων κινδύνων, όπως η πιθανή αδυναμία των κερδών μαζί με τον υψηλό πληθωρισμό και τη γερακίσια Fed, αλλά είναι πιο αισιόδοξος για τις προοπτικές των μετοχών τους επόμενους έξι μήνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More