fbpx

Wood: Αναβαθμίζει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

0 113

Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης δίνει στις ελληνικές τράπεζες η Wood, τονίζοντας την πολύ καλή επίδοσή τους στο τρίτο τρίμηνο, παράλληλα με ένα ευνοϊκό περιβάλλον ποιότητας ενεργητικού.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, αυτή η εκπληκτική επίδοση,είναι ήδη εμφανής στην υπεραπόδοση των τιμών των μετοχών τους (+12% από τις αρχές του έτους έναντι -8% για τον πανευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη), αλλά ο οίκος πιστεύει ότι υπάρχει περαιτέρω περιθώριο σημαντικής ανόδου. Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με discount προς τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές (30-40% προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και 15-20% σε σχέση με τις τράπεζες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσον αφορά τους δείκτες P/E), και οι προοπτικές τους παραμένουν πολύ υποστηρικτικές.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, η Wood δηλώνει πως παραμένει αγοραστής και των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών και προχωρά στην αναβάθμιση των τιμών στόχων οι οποίες πλέον διαμορφώνονται στο 1,5 ευρώ για την Eurobank από 1,4 ευρώ πριν, στα 5,20 για την Εθνική Τράπεζα από 4,70 ευρώ πριν, στο 1,50 ευρώ για την Alpha Bank από 1,4 ευρώ πριν και στα 2,5 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 2,20 ευρώ πριν. Έτσι για την Eurobank βλέπει περιθώρια ανόδου της τάξης του 40%, για την ΕΤΕ στο 36%, για την Alpha Bank στο 55% και για την Πειραιώς στο 74%.

Ενόψει ενός αβέβαιου έτους 2023, οι τιμές των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank έχουν υπεραποδώσει το 2022 λόγω της ταχύτερης εκκαθάρισης των ισολογισμών τους, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE να ξεπερνά το 10% και με σημαντικά υψηλότερους δείκτες κάλυψης NPE και κεφαλαίου, όπως τονίζει η Wood. Αναμένει ότι αυτές οι δύο τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν καλύτερη απόδοση βραχυπρόθεσμα, λόγω των ανησυχιών για πιθανή ύφεση το επόμενο έτος. Ωστόσο, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς διαπραγματεύονται πλέον με discount 40-50% σε σχέση με τις Eurobank και Εθνική σε όρους λογιστικής αξίας P/TBV με την Wood να θεωρεί ότι αυτό το discount είναι πολύ μεγάλο, ενώ αναμένει ότι το χάσμα θα κλείσει μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα. Οι καλύτερες επιλογές της παραμένουν η Eurobank (παρόμοιο P/E με την Εθνική, υψηλότερο ROTE) και η Τράπεζα Πειραιώς (εξαιρετικά χαμηλή αποτίμηση, παρά την εμφανή ανάκαμψη, και χαμηλή πιθανότητα νέας αύξησης κεφαλαίου).

Σύμφωνα με την Wood ο βασικός κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και το σύνολο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, είναι η πολιτική αστάθεια. Όπως σημειώνει, το 2023 η Ελλάδα μπαίνει σε εκλογική χρονιά, σε ένα έντονα πολωμένο περιβάλλον. Η φιλική προς τις αγορές Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται με άνεση στις δημοσκοπήσεις, αλλά η απόκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας δεν θα είναι εύκολη. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστάθεια της αγοράς ενόψει των εκλογών, όπως τονίζει, οι οποίες τοποθετούνται τον Ιούνιο του 2023, αν και υπάρχουν αναφορές για πιθανές πρόωρες κάλπες.

Στην προηγούμενη έκθεσή της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο τον Σεπτέμβριο, η Wood είχε αυξήσει τις μέσες προβλέψεις της για τα βασικά λειτουργικά κέρδη για τις τέσσερις τράπεζες κατά 25-30% για το 2022. Έπειτα από τα ισχυρά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, ο οίκος αυξάνει περαιτέρω τις εκτιμήσεις του, κατά 15-20%, με τις τράπεζες να επιτυγχάνουν ROTE περίπου 10%, κατά μέσο όρο, μέχρι το τέλος του 2022.

Οι βασικοί θετικοί παράγοντες, όπως αναφέρει, είναι η επιτάχυνση της αύξησης των δανείων και τα υψηλότερα επιτόκια. Για το 2023, αναμένει μια ισχυρή άνοδο στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα NII λόγω του αυξανόμενου Euribor το οποίο στηρίζει τα μεγέθη τους αντισταθμίζοντας με το παραπάνω τους αρνητικούς παράγοντες (εκδόσεις MREL, τιτλοποιήσεις NPE, απουσία TLTRO). Ο θετικός αντίκτυπος από την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ από τα αρνητικά επιτόκια στο +1,5% συνεπάγεται πρόσθετο ΝΙΙ άνω των 200 εκατ. ευρώ για κάθε τράπεζα, όπως υπολογίζει η Wood. Αν και αναμένει ότι οι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων θα οδηγήσουν σε υψηλότερη μετακύλιση στους καταθέτες, μειώνοντας τον θετικό αντίκτυπο, αλλά θα αντισταθμιστεί με το παραπάνω το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης για τις εκδόσεις ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά το κόστος κινδύνου COR, η Wood σημειώνει ότι η αβεβαιότητα είναι υψηλή, αλλά τα πρώτα σημάδια είναι καθησυχαστικά. Ο σχηματισμός νέων NPE το τρίτο τρίμηνο παρέμεινε οριακός, αλλά οι διοικήσεις διστάζουν να παράσχουν σαφές guidance σχετικά με το κόστος του κινδύνου το 2023. Στο βασικό σενάριο της Wood, το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί σε θετικό έδαφος το 2023 με ανάπτυξη 1-2%, ακόμη και με την Ευρωζώνη σε ύφεση. Αν και αυτό συνεπάγεται ότι το COR δεν θα πρέπει να αποκλίνει σημαντικά από τα τρέχοντα επίπεδα (70-80 μ.β), ο οίκος υποθέτει μια αύξηση στις 80-90 μ.β. το 2023, για να ληφθεί υπόψη ένα δυνητικά πιο αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον. Το 2024 αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πλησιάσουν τα επίπεδα του μέσου του κύκλου (60-70 μονάδες βάσης).

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More