fbpx

Wood – HSBC: “Tαύροι” για τις ελληνικές μετοχές το 2023

0 157

Bullish για την πορεία των ελληνικών μετοχών αλλά και για την εθνική οικονομία είναι Wood και HSBC σύμφωνα με νέες τους εκθέσεις.

Για τη Wood, η Ελλάδα είχε άλλη μία δυναμική χρονιά το 2022, με ισχυρή ανάκαμψης του ΑΕΠ (+5%), σταθερό πολιτικό σκηνικό και θετικής απόδοσης για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών (+4%), παρά το αρνητικό παγκόσμιο σκηνικό, όπως επισημαίνει η Wood. Όσον αφορά το 2023, οι βασικοί θετικοί άνεμοι είναι μια ισχυρότερη εγχώρια μακροοικονομική προοπτική, μια πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, η πιθανή διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες και οι συνεχείς αναβαθμίσεις κερδών από τις εταιρείες.

Οι βασικοί αντίθετοι άνεμοι είναι η αστάθεια που θα μπορούσε να δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης εκλογικής περιόδου, η έναρξη της αποεπένδυσης του ΤΧΣ για τον τραπεζικό τομέα και οι κίνδυνοι από τον παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον, που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τον τουρισμό και τις εξαγωγές. “Παραμένουμε bullish για τις ελληνικές μετοχές και αναμένουμε ότι η υπεραπόδοση θα συνεχιστεί, λόγω της ανάκαμψης του τραπεζικού τομέα και της ισχυρής βελτίωσης της κερδοφορίας στον μη χρηματοπιστωτικό κλάδο. Οι κορυφαίες επιλογές μας είναι η Eurobank, η Πειραιώς, ο ΟΠΑΠ και η Mytilineos”, τονίζει η Wood.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε το 2022 με κέρδη 4%, υπεραποδίδοντας σημαντικά των υπόλοιπων δεικτών, οι οποίοι κατέγραψαν έως και διψήφια πτώση, τονίζει η Wood. Το stock picking ήταν το κλειδί για τις αποδόσεις των επενδυτών το 2022, καθώς οι πέντε κορυφαίες μετοχές είχαν απόδοση άνω του 30%. Αυτές ήταν η Motor Oil, χάρη και στα υψηλότερα περιθώρια διύλισης, η Τέρνα Ενεργειακή με ώθηση από την ισχυρή ζήτηση για ΑΠΕ και τις πιθανές συγχωνεύσεις και εξαγορές, η Jumbo έχοντας εξασφαλίσει την κερδοφορία μέσω επιτυχημένων τακτικών τιμών, η Mytilineos απολαμβάνοντας τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και την αποδοτικότητα των εγκαταστάσεων στις μονάδες φυσικού αερίου, και η Εθνική Τράπεζα, με ισχυρό ROTE και χαμηλή αποτίμηση. Από την άλλη πλευρά, ορισμένα large caps, όπως η Coca Cola, ο ΟΤΕ και η Alpha Bank έκλεισαν τη χρονιά σε αρνητικό έδαφος.

To 2023 ξεκίνησε σε έντονο θετικό έδαφος για το Χρηματιστήριο (+3,6%), με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο (+10%). Κάποιοι από τους τίτλους που έμειναν οπίσω το 2022 πραγματοποιούν comeback, κυρίως η Alpha Bank στο +15% και η ΔΕΗ στο +9,3%. Ωστόσο, το συνολικό κλίμα της αγοράς ξεκίνησε με πιο bullish στάση, υποβοηθούμενο από ένα πιο ευνοϊκό παγκόσμιο σκηνικό (EuroStoxx 50 στο +7%, οι ευρωπαϊκές τράπεζες στο +8,5%).

Η πρόβλεψη της Wood για το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας το 2023 είναι 1%, με επιτάχυνση στο 2,2% το 2024, σε ένα πλαίσιο συρρίκνωσης 1,3% για την Ευρωζώνη συνολικά. Αυτές οι προβλέψεις είναι πάνω από τις τρέχουσες εκτιμήσεις (consensus) για ανάπτυξη 0,6% στην Ελλάδα φέτος και 1,9%, το 2024.
Κατά την Wood, υπάρχουν περιθώρια για ακόμα καλύτερες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, καθώς θεωρεί πως είναι εύλογο ότι η τουριστική περίοδος θα αποδειχθεί ανθεκτική ακόμη και σε ένα πλαίσιο υποτονικής παγκόσμιας ανάπτυξης. Επιπλέον, οι έρευνες του οικονομικού κλίματος του Δεκεμβρίου ενισχύουν περαιτέρω την πιθανότητα θετικών εκπλήξεων στην επίδοση του ΑΕΠ του 2023, με ένα εύλογο εύρος επέκτασης 1,0-3,5%, κατά την άποψή της.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, όπως αναφέρει, τα μοντέλα αποδόσεων των ομολόγων για τις βασικές χώρες της Ευρωζώνης σηματοδοτούν αύξηση του κόστους δανεισμού για τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, κάτι που έχει επηρεάσει και την Ελλάδα. Ωστόσο, αναμένει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται σε χαμηλότερα spreads έναντι της Γερμανίας σε σχέση με την Ιταλία φέτος για τους ακόλουθους λόγους: λιγότερη πίεση πώλησης από την ΕΚΤ λόγω ποσοτικής σύσφιξης, τα οφέλη μιας πιθανής αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα φέτος και ένα καλύτερο προφίλ βιωσιμότητας του χρέους το οποίο γίνεται πλέον εμφανές. Οι ανάγκες χρηματοδότησης υπολογίζονται από τον ΟΔΔΦΧ σε 15,4 δισ. ευρώ, το οποίο η Wood αξιολογεί ως εύκολα διαχειρίσιμο.

Η πολιτική είναι ένα εμπόδιο που θα μπορούσε να δημιουργήσει αστάθεια
Οι γενικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2023, ωστόσο σύμφωνα με αναφορές είναι πιθανές οι πρόωρες κάλπες, με τον Απρίλιο να αποτελεί την ημερομηνία για τον πρώτο γύρο και τον Μάιο για τον δεύτερο. Για την αγορά, όπως τονίζει η Wood, το καλύτερο αποτέλεσμα από τις εκλογές θα ήταν μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει το τρέχον σύνολο πολιτικών. Από αυτή την άποψη, μια άλλη θητεία με απόλυτη πλειοψηφία από τη Νέα Δημοκρατία θα ευχαριστούσε τους επενδυτές, κατά την άποψη του οίκου. Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα πειστικό προβάδισμα για το σημερινό κυβερνητικό κόμμα, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ένα comeback του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται πιθανό με βάση τις σημερινές δημοσκοπήσεις ενώ θεωρητικά θα μπορούσε στο δεύτερο γύρο να προσπαθήσει να κτίσει ένα συνασπισμό με τα κόμματα της Αριστεράς, κάτι που επίσης θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Σε κάθε περίπτωση, κατά την Wood, η αρχική αντίδραση της αγοράς σε μία επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ θα θεωρούνταν αρνητική από τους επενδυτές.

Η Wood παραμένει bullish για τις ελληνικές τράπεζες και αναμένει να συνεχιστεί η υπεραπόδοση έναντι των ομολόγων τους στην Ε.Ε. Τα discounts παραμένουν σημαντικά, παρά την ισχυρή άνοδο που έχουν σημειώσει οι μετοχές τους και τη βελτίωση της κερδοφορίας. “Είμαστε θετικοί για όλες τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, τα καλύτερα plays για το 2023 είναι η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, όπως τονίζει η Wood. Η Eurobank διαπραγματεύεται με παρόμοιο P/E με την Εθνική, αλλά με υψηλότερο ROTE και ένα πιο ελκυστικό μακροπρόθεσμο story ανάπτυξης. H Πειραιώς είναι εξαιρετικά φθηνή, με υπερβολικά discounts 50-60% έναντι άλλων τραπεζών, αλλά με σημαντική πορεία κερδοφορίας.

Από τα υπόλοιπα large caps η Wood διατηρεί τον ΟΠΑΠ στις κορυφαίες επιλογές της για το 2023, ως μία μετοχή που δίνει βιώσιμα κέρδη στους επενδυτές, και την Mytilineos, λόγω των ισχυρών προοπτικών των εμπορευμάτων για το 2023, σε συνδυασμό με τις έγκαιρες επενδύσεις στον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, που θα αποζημιώσουν τον όμιλο όσον αφορά τη σημαντική παραγωγή εσόδων για το έτος.

Η Wood δίνει τιμή στόχο το 1,50 ευρώ για την Eurobank με περιθώριο ανόδου 31%, τα 2,5 ευρώ για την Πειραιώς με περιθώριο ανόδου 60%, τα 26 ευρώ για την Mytilineos με περιθώριο ανόδου 29% και τα 16,7 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, με περιθώριο ανόδου 24%.

Σύσταση Buy διατηρεί και για τις υπόλοιπες τράπεζες, με τιμή στόχο το 1,5 ευρώ για την Alpha Bank και περιθώριο ανόδου 31%, και τα 5,2 ευρώ για την Εθνική με περιθώριο ανόδου 31% επίσης.

Παράλληλα, όπως σημειώνει, διατηρεί στο ραντάρ της τις Fourlis (σύσταση Buy, τιμή στόχος τα 5,70 ευρώ), ΓΕΚ Τέρνα (σύσταση Buy, τιμή στόχος τα 12,8 ευρώ) και την Titan (σύσταση Buy, τιμή στόχος τα 15 ευρώ). Στη λίστα με τα buys τοποθετεί επίσης τις Helleniq Energy, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Σαράντης, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ.

Τέλος, συνολικά, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς σύμφωνα με την Wood είναι: 1) η αστάθεια που θα μπορούσε να δημιουργηθεί από τις επερχόμενες εκλογές. 2) η έναρξη της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες που μπορεί να απελευθερώσει κύμα μετοχών στην αγορά ασκώντας έτσι πιέσεις στις τιμές τους (αν και είναι ένα θετικός μακροπρόθεσμος παράγοντας, που θα μπορούσε να αυξήσει το free float), και 3) οι παγκόσμιοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις τουριστικές ροές και τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως και η HSBC παραμένει bullish για τις ελληνικές μετοχές. Στην έκθεση στρατηγικής για τις Αναδυόμενες αγορές τόνισε ότι διατηρεί την overweight στάση της για τις μετοχές της Ελλάδας καθώς αποτελούν ένα φθηνό play των ισχυρών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Η διεύρυνση των spread της ευρωζώνης, όπως πάντα, ήταν δύσκολο για τις μετοχές, όπως αναφέρει η βρετανική τράπεζα. Ωστόσο, τα εγχώρια μακροοικονομικά θεμελιώδη της Ελλάδας είναι ισχυρά. Μετά από μια μακρά ύφεση, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης είναι ελπιδοφόρες. Η Ελλάδα έχει ισχυρό υπόβαθρο εγχώριας ζήτησης και σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας αξιόλογος δικαιούχος της απο-παγκοσμιοποίησης.

Ταυτόχρονα, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι ελκυστικές, όπως τονίζει η HSB. Οι τράπεζες συνέχισαν την ανάκαμψή τους και παραμένουν στο επίκεντρο του ισχυρού story των ελληνικών μετοχών.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More