Wood: Στο 3,5% η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος
Αναβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος η Wood, ανεβάζοντας τον πήχη στο 3,5%, από μόλις 1% που έδινε τον Ιανουάριο.
Παράλληλα, περιμένει σημαντική πτώση του δείκτη του ελληνικού χρέους το 2023 στο 154% από 170% το 2022 και το 2024 εκτιμά πως θα υποχωρήσει στο 145%.
Σύμφωνα με σημερινή έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, τα αποτελέσματα των ερευνών οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος του τελευταίου τριμήνου, έως τον Φεβρουάριο, επιβεβαιώνουν ότι, αν και η ελληνική οικονομία αισθάνεται κάποιες επιπτώσεις από το ενεργειακό σοκ και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, τα οφέλη, συνολικά, από την ισχυρή επιτάχυνση των επενδύσεων και τους υγιέστερους ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα, θα επιτρέψουν την επιτάχυνση του ΑΕΠ κατά 3,5% φέτος (από 1% που προέβλεπε πριν) και κατά 4,2% το 2024 (από 2,2% που προέβλεπε πριν).
Οι προοπτικές του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, τονίζει η Wood, χάρη και στο ισχυρό θετικό μήνυμα από τις έρευνες για τις επιχειρήσεις και μια ανθεκτική προοπτική για τις τουριστικές εισπράξεις αυτό το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, όπως σημειώνει ο οίκος, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε στο 7% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, από 7,2% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, λόγω κυρίως της συγκράτησης του πληθωρισμού των τροφίμων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,3% φέτος από 9,7% το 20-22, ενώ το 2024 θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 3,3%.Η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, επιδεινούμενη από -0,9% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, αλλά οι επιχειρηματικές έρευνες σηματοδοτούν ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα.
Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε οριακά, στο 11,6%, τον Δεκέμβριο, από 11,4% το Νοέμβριο, αντανακλώντας κατά κύριο λόγο, κατά την άποψή της, ένα εποχιακό μοτίβο. Η όρεξη για προσλήψεις είναι ισχυρή και αυτό θα μεταφραστεί σε αύξηση της αύξησης των μισθών και μείωση της ανεργίας το επόμενο έτος.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, από 12,3% τον Νοέμβριο. Η Ελλάδα είναι πιθανό να είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα παρουσιάσουν θετική αύξηση των πραγματικών μισθών ήδη από φέτος, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει την αύξηση των πραγματικών δαπανών, επισημαίνει η Wood.
Σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά, ο κρατικός προϋπολογισμός σημείωσε πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, έναντι του στόχου των 0,9 δισ. ευρώ και ήταν βελτιωμένος από -1,2 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, αναφέρει η Wood. Η υπεραπόδοση οφείλεται στην υψηλότερη αύξηση των εσόδων σε σχέση με τις προσδοκίες. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε στα 2,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με το έλλειμμα 3,9 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Σε βάση κυλιόμενου αθροίσματος 12 μηνών, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 10% του ΑΕΠ. Οι καθαρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων ήταν στο 2,2% του ΑΕΠ πέρυσι και ένα επιπλέον 9% του ΑΕΠ καθαρών εισροών κεφαλαίων αναφέρθηκαν ως άλλες επενδύσεις.
Η σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεων της Wood για την ελληνική οικονομία οφείλεται και στις πολύ καλύτερες προοπτικές που βλέπει φέτος για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, Ειδικότερα, ενώ τον Ιανουάριο ανέμενε ύφεση της τάξης του 1,2%, πλέον εκτιμά πως η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει με συρρίκνωση του ΑΕΠ.
Όπως επισημαίνει, η ομαλοποίηση που έχει σημειωθεί στο μέτωπο του ενεργειακού εφοδιασμού και η πρώιμη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών την οδηγούν να αναβαθμίσει τις προοπτικές για το ΑΕΠ της ευρωζώνης για το 2023 στο 0,4%, ενώ προβλέπει ανάπτυξη 1,2% το 2024.
Η Wood διατηρεί την άποψη ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και θα επιβραδυνθεί απότομα φέτος. Τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής, για τον Φεβρουάριο, μπορεί να έρχονται σε αντίθεη με αυτήν την άποψη, αλλά τα δεδομένα, στην πραγματικότητα, δείχνουν μόνο ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων παραμένει υψηλός και βρίσκεται στο κατώφλι της επιβράδυνσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη φέτος θα διαμορφωθεί στο 5,9% από 8,6% ενώ το 2024 θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 4,1%.
Σε αυτό το πλαίσιο η Wood συνεχίζει να εκτιμά πως η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,00% φέτος από 3% που είναι αυτή τη στιγμή, γεγονός που μετριάζει, αλλά δε βλάπτει την ανάκαμψη, χάρη στους υγιείς ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα και την ισχυρή συνολική πολιτική στήριξη των επενδύσεων. Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο καταθέσεων, η Wood εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο 3,5% ενώ το 2024 η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μειώσεις φέρνοντάς το στο 2,5%.
Συγκριτικά, και σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, η Wood αναβάθμισε επίσης την εκτίμησή της για το ΑΕΠ στο 0,8% φέτος, αλλά επισημαίνει ότι, όσον αφορά τις αποταμιεύσεις και την υγεία των ισολογισμών του ιδιωτικού τομέα, οι ΗΠΑ είναι πιο αδύναμες από την ευρωζώνη αυτή τη στιγμή και η Fed θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει στροφή πολιτικής (pivot) το επόμενο έτος, για να αποφευχθεί η πυροδότηση μιας σοβαρής ύφεσης που θα διαχυθεί στην αγορά κατοικίας.