Χαιρετισμός Κ. Μίχαλου στο ΕλληνοΚορεατικό Φόρουμ
Χαιρετισμό στο Ελληνοκορεατικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που συνδιοργανώνεται από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κορέας, το Enterprise Greece και το ΕΒΕΑ απηύθυνε ο πρόεδρος του τελευταίου, αλλά και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Μίχαλος ανέφερε:
«Έχουμε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να καλωσορίζουμε στην Ελλάδα την Α.Ε. τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Κορέας, καθώς και επίλεκτα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας.
Η συνάντηση αυτή έχει στόχο, μέσα από τη δημιουργία ενός γόνιμου πεδίου γνωριμίας και επαφής των επιχειρήσεων, να συμβάλει στην διεύρυνση και την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Κορέας.
Μιας χώρας, η οποία κατάφερε μέσα σε μερικές δεκαετίες να μετατραπεί από καθαρά γεωργική χώρα σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο ανταγωνιστικές βιομηχανικές και τεχνολογικές δυνάμεις παγκοσμίως. Μιας χώρας που:
– Έχει σήμερα το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης του διαδικτύου μεταξύ των κατοίκων της.
– Ανήκει στους κορυφαίους παραγωγούς ηλεκτρονικών συσκευών
– Αποτελεί την πρώτη ναυπηγική δύναμη στον κόσμο
– Παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξη σε κλάδους όπως η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίας, η αυτοκινητοβιομηχανία κ.ά.
Παρά δε την απόσταση που τη χωρίζει από την Ελλάδα, οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ήδη εγκάρδιες και παραδοσιακά φιλικές. Είναι σχέσεις που στηρίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς, σε κοινές αξίες και αρχές.
Πάνω σε αυτές τις βάσεις, θεωρούμε ότι μπορούν να ανθίσουν ακόμη πιο στενές, παραγωγικές και αμοιβαία επωφελείς επιχειρηματικές συνεργασίες.
Το πλαίσιο για την ανάπτυξη αυτών των συνεργασιών διαμορφώνεται, βεβαίως, από τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Κορέας.
Μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία, η οποία φιλοδοξεί να οδηγήσει τις σχέσεις Ευρώπης και Νότιας Κορέας σε νέα εποχή, μέσα από την κατάργηση εισαγωγικών δασμών, την απομάκρυνση μιας σειράς μη δασμολογικών εμποδίων στο εμπόριο, αλλά και τη δημιουργία νέων ευκαιριών πρόσβασης σε υπηρεσίες και επενδύσεις.
Στόχος μας είναι, εντός αυτού του αναβαθμισμένου πλαισίου, να αξιοποιήσουμε νέες ευκαιρίες συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς.
Ο τομέας των ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών είναι ένα πεδίο στο οποίο ήδη υπάρχουν στενές επιχειρηματικές σχέσεις, καθώς τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας αποτελούν προτιμητέα επιλογή για ναυτιλιακές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων.
Ωστόσο, σημαντικές προοπτικές συνεργασίας αναδεικνύονται και σε νέους τομείς, όπως είναι οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία, το περιβάλλον, η ενέργεια, τα τρόφιμα και τα καλλυντικά, τα δομικά υλικά και ο τουρισμός, με την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος Νοτιοκορεατών επισκεπτών σε ελληνικούς προορισμούς.
Έχουμε την πίστη ότι σε όλους αυτούς τους τομείς υπάρχει ένα λαμπρό πεδίο συνεργασιών, από τις οποίες μπορούν να προκύψουν σημαντικά επιχειρηματικά οφέλη και για τις δύο πλευρές.
Εξίσου ισχυρή είναι και η πίστη μας στην ικανότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να αποτελέσουν αξιόπιστους και χρήσιμους εταίρους.
Η εξωστρέφεια, η ανταγωνιστικότητα και η υψηλή τεχνογνωσία δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν προτεραιότητα για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας. Αντίθετα, έχουν αποτελέσει τους κύριους στρατηγικούς μοχλούς, για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων ενάντια στην εγχώρια οικονομική κρίση.
Από την πλευρά μας, ως εκπρόσωποι των Ελληνικών Επιμελητηρίων και των 900.000 επιχειρήσεων – μελών τους, στηρίζουμε ενεργά τις προοπτικές για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, μέσα από πρωτοβουλίες ενημέρωσης, δικτύωσης και υποστήριξης της εξαγωγικής διαδικασίας.
Πιστεύουμε ότι ο δρόμος της συνεργασίας είναι ανοιχτός και ελπίζουμε ότι στο προσεχές μέλλον θα τον βαδίσουν δημιουργικά και προσοδοφόρα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις από τις δύο χώρες».