fbpx

Ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση – πολιτική αντιπαράθεση για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

0 74

Στην διαρκή επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ξεκινά αυτή την ώρα η συζήτηση για την προμήθεια τριών γαλλικών φρεγατών και τη σύναψη ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.

Η συνεδρίαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί θα κληθούν να παρουσιάσουν λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας, το κόστος και το χρονοδιάγραμμα του νέου εξοπλιστικού προγράμματος καθώς και τον βαθμό συμμετοχής της ελληνικής βιομηχανίας. Πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε χθες το στίγμα των κυβερνητικών θέσεων με παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο όπου σημείωσε ότι η συμφωνία “περισσότερο αξίζει και λιγότερο κοστίζει”.

“Εκτός από το αμυντικό έχει και ένα θετικό οικονομικό αποτύπωμα, γιατί ενώ στοίχισε πολύ λιγότερο από τα ποσά της αρχικής προσφοράς, η προμήθεια αυτή μπορεί να υπηρετηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο διαθέτουμε” τονισε και επισήμανε  ότι με τη συμφωνία η Ελλάδα “γίνεται στο εξής όχι μόνο δέκτης συμμαχικών εγγυήσεων αλλά και δυναμικός πάροχος ασφάλειας με προβολή στη Μεσόγειο και πέραν αυτής”.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής και τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναμένεται να καλέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθώσεις σε δύο άρθρα της συμφωνίας (2 και 18) προκειμένου να την υπερψηφίσει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Η πρώτη τροποποίηση την οποία ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση είναι να προβλεφθεί ότι η στρατιωτική αρωγή που θα παράσχει η μία χώρα στην άλλη δεν θα περιορίζεται στο έδαφος και τα χωρικά ύδατα αλλά θα περιλαμβάνει ρητά και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Η δεύτερη τροποποίηση αφορά το ζήτημα των στρατιωτικών αποστολών με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά να διαβεβαιώσει επισήμως η κυβέρνηση ότι δεν θα σταλούν Έλληνες στρατιώτες για συνδρομή της Γαλλίας σε εμπόλεμες περιοχές όπως στη ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να θέσει ενστάσεις και για το κόστος της συμφωνίας όπως κατέστη φανερό από τη χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος διερωτήθηκε που θα φτάσει ο λογαριασμός των εξοπλισμών και εάν η κυβέρνηση έχει πρόθεση να επαναφέρει την Ελλάδα “στην εποχή του Άκη και του Γιάννου”.

“Όσο δεν αλλάζει το άρθρο 18 παρ. Ι και το άρθρο 2 δεν μπορούμε να στηρίξουμε τη συμφωνία και να αναλάβουμε την ευθύνη να εμπλακεί η χώρα σε συγκρούσεις με ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις στην Αφρική” δήλωσε στο ρ/στ “Ράδιο Θεσσαλονίκη” ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος και εξήγησε ότι το άρθρο 18 παρ. Ι αναφέρεται στη συμμετοχή της χώρας μας “σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων σε περιοχές υπό γαλλική διοίκηση, όπως στην περιοχή του Σαχέλ”. Διευκρίνισε ότι “το Σαχέλ είναι μια ολόκληρη γεωγραφική περιοχή στην οποία αναπτύσσονται γαλλικές δυνάμεις ενάντια σε οργανώσεις ισλαμιστών” και τόνισε ‘Με το άρθρο αυτό αλλάζει το αμυντικό δόγμα της χώρας”.

Επίσης  έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι “λόγω της ευαίσθητης γεωγραφικής περιοχής της χώρας κρατηθήκαμε μακριά από συγκρούσεις στον αραβικό χώρο, κινδυνεύουμε όμως με τη συμφωνία αυτή να μετατρέψουμε τη χώρα σε περιοχή αντιπαράθεσης” πρόσθεσε και επισήμανε “Πρόκειται για μια επικίνδυνη επιλογή για την ασφάλεια της χώρας”, ενώ άσκησε κριτική και στο άρθρο 2 της εν λόγω συμφωνίας λέγοντας “Η γαλλική αμυντική συμμετοχή δεν περιλαμβάνει την ελληνική ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τα βασικά δηλαδή προβλήματα που έχουμε με την τουρκική προκλητικότητα. Η ελληνογαλλική συμφωνία είναι πολύ ανισοβαρής”.


“Το βασικό έλλειμμα της χώρας που δεν πρόκειται να λυθεί με εξοπλισμούς είναι ότι δεν έχουμε ενεργητική εξωτερική πολιτική με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, λόγω των εσωκομματικών του θεμάτων με τον Αντώνη Σαμαρά” υπογράμμισε.

Υπέρ της συμφωνίας αναμένεται να τοποθετηθεί στη Βουλή το Κίνημα Αλλαγής, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα διατυπωθούν και επιφυλάξεις για συγκεκριμένα σημεία της συμφωνίας και κυρίως για το εάν η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας ενδέχεται να αποδυναμώσει τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής εντός της ΕΕ, όπως είχε προειδοποιήσει η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το ΚΙΝΑΛ δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη σχετικά με τις ενστάσεις που διατύπωσε για το άρθρο 2 ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος και την πρόταση που κατέθεσε στην κυβέρνηση να διευκρινίσει ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας περιλαμβάνει και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Το ΚΚΕ αναμένεται να καταψηφίσει με το σκεπτικό ότι υπέρογκοι εξοπλισμοί δεν υπηρετούν την άμυνα της χώρας αλλά ενισχύουν τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Εναντίον της συμφωνίας αναμένεται να ταχθεί και το ΜέΡΑ25 το οποίο καταγγέλλει την κυβέρνηση για “παιχνίδια εντυπώσεων που διογκώνουν το χρέος”, ενώ η Ελληνική Λύση πιθανότητα να την υπερψηφίσει, αν και ο πρόεδρός της Κυριάκος Βελόπουλος έκανε λόγο για ύπαρξη κενών στο κείμενο που έχουν ως αποτέλεσμα “να μην δεσμεύεται η Γαλλία να συνδράμει την Ελλάδα σε περίπτωση επίθεσης από την Τουρκία”.

Η κύρωση της συμφωνίας θα τεθεί την Πέμπτη σε ψηφοφορία, ενδεχομένως ονομαστική, στην Ολομέλεια αφού προηγουμένως τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More