fbpx

Υδρογονάνθρακες: Γιατί οι καλοί μας… σύμμαχοι «αδειάζουν» τον Μητσοτάκη

0 209

Σε ένα ακόμα πρωθυπουργικό ναυάγιο εξελίσσεται το ζήτημα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων μετά τη διαφαινόμενη αποχώρηση των Γάλλων και των Αμερικανών της Total Energies και της Exxon Mobil αντιστοίχως.

Σε μια κρίσιμη γεωπολιτικά αλλά και οικονομικά συγκυρία και την ώρα που το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ανάψει για τα καλά, οι δυο μεγάλοι «σύμμαχοι» μας, στους οποίους είχαμε «ακουμπήσει» μέσω κοινοπραξίας με τη συμμετοχή και των ΕΛΠΕ για την εκμετάλλευση των δυο οικοπέδων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως και δυτικώς της Κρήτης την «κάνουν» και αν δεν αφήνουν πίσω τους… συντρίμμια, σίγουρα αφήνουν αναπάντητα ερωτήματα.

Πριν τρια χρόνια, τον Ιούνιο του 2019, Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια σύστησαν κοινοπραξία (από 40% οι ξένες εταιρείες και 20% τα ΕΛΠΕ) η οποία υπέγραψε συμβάσεις για τη διενέργεια σεισμικών και γεωχημικών ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, του Αμερικανού και του Γάλλου πρέσβη, τότε που οι ΣΥΡΙΖΑίοι έδιωχναν τους επενδυτές… Τελικά αυτοί που έφεραν ο Τσίπρας, ο Σταθάκης, ο Στεργιούλης φεύγουν επί Μητσοτάκη, Χατζηδάκη και Σκρέκα αφού η Total ενημέρωσε και επισήμως για την πρόθεση της να αποσυρθεί από το σχήμα και την προσπάθεια για εξεύρεση κοιτασμάτων στα δυο οικόπεδα, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και περίπου ένα μήνα.

«Μετά την ολοκλήρωση των μελετών που διεξήχθησαν σχετικά με τις περιοχές έρευνας στη Δυτική Κρήτη και Νοτιοδυτική Κρήτη, η Total Energies έλαβε την απόφαση να αποσυρθεί από τα δύο τεμάχια (blocks). Η Total Energies EP Greece ενημέρωσε τις αρχές και τους εταίρους της για αυτή την απόφαση. Η Total Energies παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα» σημειώνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν και οι Αμερικανοί της Exxon, κάτι με το οποίο έχουν συμβιβαστεί στην ελληνική κυβέρνηση.

Και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, αρχίζοντας με το γιατί φεύγουν οι δυο κολοσσοί που είχαν έρθει μετά βαΐων και κλάδων και με πλήθος προσδοκιών, και καταλήγοντας στο «γιατί πριν από δέκα ημέρες ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε -για ακόμα μια φορά- την επανεκκίνηση των ερευνών για υδρογονάνθρακες, συμπεριλαμβάνοντας και τα δυο οικόπεδα από τα οποία αποχωρούν οι ξένοι;».

Η αλήθεια είναι πως Γάλλοι και Αμερικανοί βρήκαν μπροστά τους εμπόδια που δεν έχουν συνηθίσει σε άλλες περιπτώσεις: Γραφειοκρατία για την έκδοση των αδειών, δικαστικές διαμάχες με περιβαλλοντικές οργανώσεις που κρατούν για σειρά ετών και άλλα, τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευαγγελιζόταν ότι θα εκλείψουν επί των ημερών της.

Μια άλλη παράμετρος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην Total, αφορά στην αναζήτηση πιο «έτοιμων» λύσεων για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, εκεί που υπάρχει το υπόβαθρο (Ιράκ, Λιβύη, Σαουδική Αραβία) και όχι μια προσπάθεια από την αρχή, και μάλιστα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το μόνο θετικό είναι πως η γαλλική εταιρεία θα παραμείνει στη χώρα στον τομέα των ΑΠΕ, σαφώς πιο «μαζεμένη» οικονομικά και σίγουρα όχι στην «οραματική» διάσταση για την οποία προοριζόταν.

Αν τελικά την ακολουθήσει και η Exxon, από τις τέσσερις εταιρείες που είχαν αρχικά συμμετάσχει στους διαγωνισμούς, (Repsol, Exxon, Total Energies και Energean) έχει μείνει μόνο η τελευταία, η οποία είναι και η μόνη που γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα καθώς διαχειρίζεται τα κοιτάσματα του Πρίνου στην Καβάλα.

Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης

Το επικοινωνιακό σόου της επανεκκίνησης στο… τίποτα, είχε περισσότερο στόχο την ενεργοποίηση των διεθνών παικτών της ενέργειας, όσων έχουν απομείνει δηλαδή, για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Η Εταιρεία Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) προσπαθήσει να κλείσει συναντήσεις με μεγάλα ονόματα της αγοράς και δέλεαρ τις μελέτες των υπό αποχώρηση εταιρειών, την πρόοδο των ερευνών στα δύο θαλάσσια τεμάχια στα νότια και δυτικά της Κρήτης.

Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει το εγχείρημα, στόχος είναι να γίνουν σεισμικές έρευνες στην Κρήτη τον επόμενο χειμώνα. Από ελληνικής πλευράς υπάρχει η αποφασιστικότητα να συνεχιστούν οι έρευνες στην περιοχή, με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη να δηλώνει ότι «τα Ελληνικά Πετρέλαια είτε με τους ίδιους είτε με άλλους εταίρους θα εξερευνήσουν την περιοχή».

Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει δώσει ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, που σύμφωνα με πληροφορίες σκέφτεται και το ενδεχόμενο να αναλάβει το ελληνικό δημόσιο την εξέλιξη των σεισμικών ερευνών και μετά να «πουλήσει» τα αποτελέσματα σε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Ωστόσο αυτό που έχει να διαχειριστεί ο ίδιος είναι την «απόρριψη» Αμερικανών και Γάλλων τη δεδομένη στιγμή. Το «άδειασμα», δηλαδή, από δυο «δεμένες» πλευρές, καθώς με ΗΠΑ και Γαλλία μας συνδέουν πολύ περισσότερα ζητήματα, πέραν των ενεργειακών.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More