Υπερταμείο: Οι επιτελικοί ά(χ)ριστοι κλέβουν το νερό του ελληνικού λαού (ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ)
Τα… πανηγύρια των κυβερνητικών για την επίσημη έξοδο από τα μνημόνια και το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας δεν λένε να κοπάσουν, συγχαίροντας αλλήλους για την επιτυχία -που βέβαια ανήκει σε άλλους- και κομπάζοντας δημοσίως για την «ιστορική μέρα» όπως είπε και ο πρωθυπουργός.
Και μέσα σε ένα τέτοιο πανηγυρικό κλίμα και σε ένα τέτοιο επικοινωνιακό περιβάλλον που να βρουν χώρο ειδήσεις, όπως η παραμονή των δημόσιων εταιρειών ύδρευσης, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, στο Υπερταμείο με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4964/2022. Έναν νόμο που βρίθει αντισυνταγματικότητας, καθώς είναι ευθέως απέναντι στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, που ακύρωσε τη μεταβίβαση των εταιρειών στο Υπερταμείο, αφού πρόκειται για εταιρείες κοινωφελούς χαρακτήρα, και βέβαια ευθέως ενάντια του Συντάγματος.
Τα μέλη του ΣτΕ με ψήφους 25-2 είχαν κρίνει ότι «για την διασφάλιση της παροχής εκ μέρους των εταιρειών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ προς το κοινωνικό σύνολο, το οποίο εξυπηρετούν, υψηλής ποιότητας υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης με χαρακτηριστικά συνέχειας, επάρκειας, υγιεινής και προσιτής τιμής, απαιτείται η εποπτεία και ο έλεγχος του Δημοσίου επί των εταιρειών αυτών, ως δημοσίων επιχειρήσεων, να εκδηλώνεται με τη κατοχή εκ μέρους του άμεσα της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου απευθείας και όχι έμμεσα μέσω της εταιρείας Ε.Ε.Σ.Υ.Π. -δηλαδή του Υπερταμείου- έστω και αν το Δημόσιο αποτελεί το μοναδικό μέτοχο της εταιρείας αυτής». Και η απόφαση του Συμβουλίου κατέληγε πως κρίνεται«συνταγματικώς επιβεβλημένος» ο απευθείας έλεγχος της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Δημόσιο.
Τα όσα προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ πήγαν… περίπατο προ μηνός μέσα στη βουλή. ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ 25 κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούσαν ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, επικαλούμενα τις αποφάσεις του ΣτΕ. Όμως η ένσταση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία και ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως το νομοσχέδιο και πλέον ψηφισμένος νόμος πειθαρχεί στις αποφάσεις του Συμβουλίου αφού η ΕΕΣΥΠ (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχων Περιουσίας δηλαδή Υπερταμείο) κατέχει τις μετοχές των εταιρειών, κρατά την απόλυτη πλειοψηφία τους και το Δημόσιο είναι ο μοναδικός μέτοχος της ΕΕΣΥΠ, όπως και το ΔΣ της έχει την έγκριση του Δημοσίου. Άρα όλα συνταγματικά και σύμφωνα με το ΣτΕ, στη λογική του «το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυνομικός το ίδιο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι».
Κι όλα αυτά επιβεβαιώνουν το πως βλέπουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνολικά η κυβέρνηση του τους θεσμούς στη χώρα μας, ιδίως τη Δικαιοσύνη, τις αποφάσεις της οποίας σέβονται και χαιρετίζουν όταν εξυπηρετουν και από την άλλη αποδοκιμάζουν και ποδοπατούν όταν δεν… συμφέρουν, όπως στις περιπτώσεις της «συμμορίας της Novartis» αλλά και της δικαστικής διερεύνησης των υποκλοπών, Και που δυστυχώς προσφέρουν «πάτημα» και στο εξωτερικό έστω και για φήμες περί παρεμβάσεων πότε της Βεστάγκερ και πότε της Καμάλα Χάρις.