Υποκλοπές: Κυβερνητικές διαρροές πολιτικής συγκάλυψης
Ο τρόπος με τον οποίο κυβερνητικές πηγές, δηλαδή το Μαξίμου, επιχείρησαν να αιτιολογήσουν τις παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γ. Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Π. Κοντολέοντα ανέδειξαν τον πανικό του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να “προστατέψει” τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες μέρες μετά τις ανακαλύψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Μετά την πρωτη ηχηρή παραίτηση του ανιψιου του πρωθυπουργου, άμεσα κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η παραίτηση ήρθε όχι λόγω Predator, υποκλοπών και παρακολουθήσεων αλλά γιατί εκτιμήθηκε πως, καθώς είχε στοχοποιηθεί και ο ίδιος, η τοξικότητα του κλίματος θα κακό στην κυβέρνηση. Και ο ίδιος ο Γρηγόρης Δημητριάδης αποφάσισε πως αυτός ήταν ο ενδεικτικός τρόπος να προστατεύσει τον πρωθυπουργό.
“Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Επί 6 χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές. Είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι «ηλεκτρικές καρέκλες» για αυτό και η παραμονή σε αυτές πχ στις ΗΠΑ είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο. Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί”, ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές.
Μετά τη δεύτερη παραίτηση της ημέρας, εκείνη του διοικητή της ΕΥΠ το Μέγαρο Μαξίμου απέδωσε “λανθασμένες ενέργειες” που διαπιστώθηκαν “στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων”.
Επί της ουσίας, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ εγκαλείται γιατί δεν ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου για τη νόμιμη, όπως χαρακτηρίζεται, παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά με την παραίτηση του Παναγιώτη Κοντολέων πως “πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου”. Αν και δεν γίνεται αναφορά ονομαστικά στον Νίκο Ανδρουλάκη, θεωρείται βέβαιο πως γι’ αυτή την παρακολούθηση ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ δεν ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι κυβερνητικές πηγές το μόνο που ανέφεραν ήταν πως “αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ” και του χρυσώνουν το χάπι λέγοντας “Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια”.