Υπόθεση ΙΝΕΔΙΒΙΜ: Ο Σπαθής «δίνει» τον γ.γ. του υπουργείου Παιδείας
Στον σημερινό γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Παυσανία Παπαγεωργίου επέρριψε εμμέσως ευθύνες για την αλλαγή την διοίκησης του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), ο Γεράσιμος Σπαθής, πρώην μέλος του δ.σ. του Ινστιτούτου.
Χθες, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, όπου συνεχίζεται η συζήτηση της μήνυσης της πρώην προέδρου Αγγελικής Δημητρακοπούλου και της πρώην διευθύνουσας συμβούλου Άννας Μαυρουδή, εναντίον της εφημερίδας «Finance & Markets Voice», ο μάρτυρας κατηγορίας ισχυρίστηκε ότι οι μηνύτριες και ο ίδιος είχαν εντολή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να συγκρουστούν με τη διαπλοκή και το προηγούμενο σύστημα.
Ωστόσο, ο κ. Σπαθής υποστήριξε ότι στην πορεία, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Παυσανίας Παπαγεωργίου «άλλαξε γραμμή» και αποφάσισε να ακολουθήσει την τακτική της συνεννόησης με όσους εκπροσωπούσαν το παλαιό σύστημα μέσα στο Ίδρυμα.
Σε αυτό απέδωσε ο κ. Σπαθής την αλλαγή της διοίκησης και όχι στις αποκαλύψεις της εφημερίδας, για σωρεία κινήσεων της τότε διοίκησης, που οδήγησαν σε πλήρη αποδιοργάνωση και διάλυση των λογιστικών υπηρεσιών, σε καθυστερήσεις στις πληρωμές συνεργατών, σε διπλοπληρωμές προμηθευτών και σε λογιστικές εγγραφές, που οδήγησαν σε διαφορές ποσών, ύψους 5120 χιλιάδων ευρώ και πολλά άλλα.
Τόσο, ο κ. Σπαθής, όσο και άλλοι μάρτυρες κατηγορίας, πάντως, παραδέχθηκαν ως αληθή τα γεγονότα που καταγράφηκαν στα ρεπορτάζ της F&M Voice, δίνοντας διαφορετικές ερμηνείες. Για την υπόθεση της σύμβασης παροχής λογιστικών υπηρεσιών με την εταιρία ASD, αρχικώς ανέφεραν ότι καλώς η προηγούμενη διοίκηση προχώρησε στην ακύρωση της σύμβασης (που προκάλεσε την προσφυγή του αναδόχου στα δικαστήρια, διεκδικώντας 4,5 εκατ. ευρώ), αλλά στη συνέχεια παραδέχθηκαν ότι η σημερινή διοίκηση, μέσω διαπραγματεύσεων, κατάφερε να μειώσει το συνολικό τίμημα έως 50%.
Όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας παραδέχθηκαν ότι την περίοδο των δημοσιευμάτων:
- Όντως δεν είχαν πληρωθεί εργαζόμενοι, που απασχολούνταν σε δομές, υπό την εποπτεία του Ιδρύματος,
- Όντως το καρνέ των επιταγών δεν βρισκόταν στο ταμείο του φορέα, αλλά στο συρτάρι της διευθύνουσας συμβούλου,
- Όντως υπήρξαν διπλοπληρωμές και λανθασμένες λογιστικές εγγραφές, το ύψος των οποίων προσδιορίστηκε στις 510 χιλιάδες ευρώ,
- Όντως έγιναν απευθείας αναθέσεις σε άλλες εταιρίες, πέραν του αναδόχου του διαγωνισμού…
Ωστόσο, υπέπεσαν και σε αντιφάσεις, καθώς αρχικά έκαναν λόγο για δύο απευθείας αναθέσεις έργων, ύψους 19.900 ευρώ το καθένα (για να μη γίνει διαγωνισμός), αλλά στη συνέχεια παραδέχθηκαν και τρίτη σύμβαση, εκείνη που αφορούσε σε «προπαρασκευαστικές ενέργειες, για τη σύνταξη μελέτης…», σε ατομική επιχείρηση ξενοδόχου από τη Νάξο.
Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η προσπάθεια του κ. Γερ. Σπαθή να απαξιώσει τις ανακοινώσεις της γενικής συνέλευσης του Σωματείου Εργαζομένων στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, κάνοντας λόγο για «σωματείο- σφραγίδα» και για «γραφειοκρατικό συνδικαλισμό», που συνέταξε κείμενο ψηφίσματος, το οποίο δεν εγκρίθηκε από τη συνέλευση των εργαζομένων.
Σημειωτέον ότι ο κ. Σπαθής δεν ήταν μέλος του Σωματείου κατά την περίοδο εκείνη. Ωστόσο, η προσπάθεια απαξίωσης (και μάλιστα με αυτά τα επιχειρήματα) ενός συνδικαλιστικού οργάνου, από ένα πρόσωπο που δηλώνει «αριστερός», είναι πρωτοφανής, καθώς αποτελεί κακέκτυπο των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούν οι πιο συντηρητικοί πολιτικοί κύκλοι.
Η συζήτηση της μήνυσης στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας συνεχίζεται στις 10 Νοεμβρίου με την εξέταση των υπολοίπων μαρτύρων κατηγορίας.