fbpx

Ας είναι καλά ο «φίλος μου ο ασφαλιστής»

0 40

Μόνο οι 19 Έλληνες στους 100 εμπιστεύονται τις ασφαλιστικές εταιρίες ενώ το 37% κάνει ασφάλειες επειδή είναι φίλος τους ο ασφαλιστής! Μόνο οι 19 Έλληνες στους 100 εμπιστεύονται τις ασφαλιστικές εταιρίες ενώ το 37% κάνει ασφάλειες επειδή είναι φίλος τους ο ασφαλιστής!

Αυτό (και όχι μόνο) είναι το συμπέρασμα έρευνας που παρουσίασε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος στα πλαίσια ημερίδας που οργάνωσε στις 25/1/2011 με θέμα «ο συμπληρωματικός ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού ζητήματος στην Ελλάδα’.

Στόχος της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των θέσεων και των προτάσεων της Ε.Α.Ε.Ε. για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου συνταξιοδοτικού συστήματος στη χώρα μας, την ενεργοποίηση του τομέα των Επαγγελματικών Συντάξεων μέσω της Ιδιωτικής Ασφάλισης αλλά και την ενθάρρυνση των ιδιωτικών προγραμμάτων ειδικών προδιαγραφών που έχουν ως στόχο τη συνταξιοδοτική αποταμίευση.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα Έρευνας Γνώμης που διεξήχθη με πρωτοβουλία της Ε.Α.Ε.Ε. σε συνεργασία με την γνωστή εταιρία ερευνών OPINION Marketing Research με στόχο την αποτίμηση των ευρύτερων επιπτώσεων των πρόσφατων αλλαγών στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στο ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης ως παρόχου προγραμμάτων συμπληρωματικής σύνταξης.

Η έρευνα διεξήχθη στα μέσα Ιουνίου 2010 σε δείγμα 1.000 ατόμων.

Από την έρευνα προκύπτει ότι:

Το 87% πιστεύει ότι θα πάρει μικρότερη σύνταξη και το 91% ότι η σύνταξη δεν θα του διασφαλίζει το βιοτικό του επίπεδο.
Το 71% προτιμά ως εναλλακτική λύση να επενδύει σε ακίνητα, και το 62% εκτιμά ότι το πρόβλημα θα το λύσει η αποταμίευση.
Το 45% «βλέπει» ως λύση το ιδιωτικό ατομικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα (με πιο θετικές τις νεαρότερες ηλικίες 25-34 ετών).

Σήμερα κάτοχοι ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων είναι μόνο το 16% των Ελλήνων (και 5% ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων).

Ενδιαφέρον έχει το ερώτημα για το τί τους οδήγησε να επιλέξουν το ατομικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα: σε ποσοστό 37% επειδή ήταν φίλος τους ο ασφαλιστής, σε ποσοστό 26% επειδή το προϊόν έδινε καλές αποδοχές και μόνο σε ποσοστό 19% επειδή είχαν εμπιστοσύνη στην ασφαλιστική εταιρεία.

Στο ερώτημα γιατί δεν έχουν ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα σε ποσοστό 45% απαντούν επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και σε ποσοστό 37% επειδή δεν εμπιστεύονται τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Συμπερασματικά λοιπόν από την έρευνα προέκυψε ότι το κοινό και ιδιαίτερα οι νεότερες ηλικίες διακατέχονται από συναισθήματα απαισιοδοξίας και αβεβαιότητας για το οικονομικό τους μέλλον. Μόνο ένας στους τέσσερις θεωρεί ότι γνωρίζει καλά τις αλλαγές που προβλέπονται για το Συνταξιοδοτικό Σύστημα, με τη συντριπτική πλειοψηφία να προβλέπει ότι δε θα εξασφαλίζεται από τη σύνταξη το σημερινό επίπεδο διαβίωσης των πολιτών και να αναμένει ότι το ποσό της σύνταξης θα επηρεαστεί μελλοντικά και μάλιστα προς το «χειρότερο». Με βάση τα παραπάνω σχεδόν οι μισοί παρουσιάζονται πιο θετικοί απέναντι στην απόκτηση Ατομικού Συνταξιοδοτικού Προγράμματος και «σκέφτονται» να προχωρήσουν.

Την ημερίδα άνοιξε ο κ. Γιώργος Κώτσαλος, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, ο οποίος ανέφερε ότι οι σημερινές συνθήκες οδηγούν στην ανάγκη για πρόσθετη συμπληρωματική αποταμίευση.

Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Ζωής, Υγείας, Συντάξεων και Τραπεζοασφαλειών της Ε.Α.Ε.Ε. αναφέρθηκε στο συμπληρωματικό ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης και παρουσίασε τις προτάσεις της ασφαλιστικής αγοράς για την επίλυση του Ασφαλιστικού Ζητήματος. Συγκεκριμένα, σχετικά με το 2ο Πυλώνα, την Επαγγελματική Ασφάλιση προτείνεται η άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρίες να διαχειρίζονται Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και να ιδρύουν Ανοικτά Ταμεία Επαγγελματικής Συνταξιοδοτικής Ασφάλισης (ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα), με πλήρη απαλλαγή των ασφαλίστρων ως δαπάνη από το φορολογητέο εισόδημα του δικαιούχου. Για τον 3ο Πυλώνα, την ατομική ιδιωτική ασφάλιση, η Ε.Α.Ε.Ε. εισηγείται τη δημιουργία μιας κατηγορίας ασφαλιστικών προϊόντων με ειδικά χαρακτηριστικά, για τα οποία θα ισχύσουν συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα ώστε να είναι δυνατή η αποταμίευση και συσσώρευση προ φόρων.

Ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αφού υπογράμμισε την αναγκαιότητα ύπαρξης της Κοινωνικής Ασφάλισης, υποστήριξε ότι η Ιδιωτική Ασφάλιση μπορεί να συμβάλλει συμπληρωματικά στην κάλυψη των αναγκών σύνταξης των πολιτών που δεν εξασφαλίζονται από την Κοινωνική. Ωστόσο, η συμμετοχή της Ιδιωτικής Ασφάλισης στο χώρο των συντάξεων θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες θεσμικές προϋποθέσεις και απαιτήσεις φερεγγυότητας. Με το δεδομένο εξάλλου πως τα Επαγγελματικά Ταμεία γνωρίζουν μηδενική σχεδόν ανάπτυξη στη χώρα μας , ο κ. Κουτρουμάνης θεωρεί ότι η Πολιτεία οφείλει να εξετάσει βελτιώσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο του ν. 3029/2000.

Την ημερίδα έκλεισε ο κ. Γιώργος Ρωμανιάς, Επιστημονικός Συνεργάτης ΓΣΕΕ, ο οποίος αναγνώρισε το συμπληρωματικό ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, ήδη κατοχυρωμένο διεθνώς από την εποχή που ετέθησαν τα θεμέλια της Κοινωνικής Ασφάλισης. Βάσει συγκριτικών στοιχείων που παρουσίασε για άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου τα Επαγγελματικά Ταμεία και τα Ατομική Προγράμματα Συνταξιοδότησης είναι πολύ ανεπτυγμένα επεσήμανε πως τα περιθώρια ανάπτυξής τους και στην Ελλάδα είναι τεράστια και αναφέρθηκε στις απαραίτητες γι’ αυτό προϋποθέσεις.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου, Δημοσιογράφος.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More