fbpx

Π. Λαδακάκος: Έρχονται τα χρόνια της αιολικής ενέργειας, αν λήξει η επενδυτική ανασφάλεια

8

«Διανύουμε μία περίοδο που έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των αιολικών πάρκων και βρισκόμαστε στο στάδιο της κατασκευής. Σε αυτή τη φάση, η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει να λήξει η επενδυτική ανασφάλεια στη χώρα μας. Αν συμβεί αυτό, τότε τα επόμενα χρόνια θα είναι σίγουρα τα χρόνια της αιολικής ενέργειας», επεσήμανε ο κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εταιριών ΕΝ.ΤΕ.ΚΑ.

 

 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Π. Λαδακάκος, μιλώντας στην εκπομπή της FMVoice.gr, «Επιχειρηματικότητα & Περιβάλλον», τόνισε ότι το πακέτο της αιολικής ενέργειας είναι σήμερα το πιο  ανταγωνιστικό και το πιο βέλτιστο για την εθνική οικονομία της χώρας. Συμπεριλαμβάνει όλα τα οφέλη των ΑΠΕ και παράγει ηλεκτρική ενέργεια με την πλέον καθαρή μορφή, η οποία δεν έχει καμία επιβάρυνση στο περιβάλλον από άποψη ρύπων. 

«Πέραν αυτών, σημαντικά άλλα οφέλη της αιολικής ενέργειας είναι η ανεξαρτητοποίηση της χώρας σε επίπεδο φυσικών και ενεργειακών πόρων. Δηλαδή η ανεξαρτητοποίησή της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία αποτελούν ρυπογόνες πηγές αφενός και αφετέρου μας οδηγούν σε μία εξάρτηση από εισαγόμενες πηγές από τρίτες χώρες. Το βασικότερο, όμως, πλεονέκτημα είναι ότι αποτελεί την πιο φτηνή μορφή ενέργειας».

Επιπλέον, σημειώνει ο κ. Λαδακάκος ότι η αιολική ενέργεια και οι ΑΠΕ γενικότερα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Όπως υπογραμμίζει η Ελλάδα είναι μία χώρα εξαιρετικά αδύναμη σε επίπεδο παραγωγικής δυναμικότητας και είναι σημαντικό να δούμε τι επενδύσεις μπορούν να γίνουν σήμερα στην περιφέρεια. «Πέραν του τουρισμού και της γεωργίας, δεν βλέπω άλλη επένδυση που θα μπορούσε να γίνει πέρα από τις ΑΠΕ, που από τη φύση τους είναι αποκεντρωμένες πηγές και αναπτύσσονται στην επαρχία. Άρα προσφέρουν έναν πόλο τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, δραστηριότητας, και σε επίπεδο κατασκευών και σε επίπεδο θέσεων εργασίας».

Ο κ. Λαδακάκος αναφέρθηκε και στα θεσμοθετημένα οφέλη που προκύπτουν από την αιολική ενέργεια, όπως είναι το 3% επί του τζίρου κάθε αιολικού πάρκου που προσφέρεται στην τοπική κοινωνία. «Το μεγαλύτερο μέρος πηγαίνει στους τοπικούς δήμους σαν ανταποδοτικό τέλος και ένα κομμάτι πηγαίνει απευθείας στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε περιοχή που υπάρχει αιολικό πάρκο, μειώνοντας – και σε ορισμένες περιπτώσεις εκμηδενίζοντας – τον λογαριασμό της ΔΕΗ, του ηλεκτρικού δηλαδή που πληρώνουν οι καταναλωτές».

 

Εμπόδια ανάπτυξης αιολικών πάρκων

Παρόλα αυτά, η αιολική ενέργεια στη χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα έπρεπε. Ποιες είναι οι σημαντικότερες αιτίες; Σύμφωνα με τον κ. Λαδακάκο, τα σημαντικότερα προβλήματα δεν ήταν τα οικονομικά, αλλά εκείνα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές του υπάρχοντος ηλεκτρικού δελτίου της ΔΕΗ ή του ΑΔΜΗΕ. Ελλείψει τέτοιων υποδομών, περιοχές που έχουν πολύ σημαντικό αιολικό δυναμικό και στις οποίες θα μπορούσαν να εγκατασταθούν πολλά MW αιολικών πάρκων, δεν μπορούν να γίνουν οι επενδύσεις, γιατί περιμένουμε αναβαθμίσεις του δικτύου της ΔΕΗ.

«Αυτό ήταν και παραμένει ακόμη και σήμερα ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Δεύτερο πρόβλημα είναι η μεγάλη γραφειοκρατία. Ο μέσος  χρόνος αδειοδότησης ενός πάρκου κυμαίνεται από 5 έως 8 χρόνια και κανείς πρέπει να είναι ήρωας για να ανταπεξέλθει όλη αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία και τελικά να περιμένει να πάρει τις τελικές άδειες για να ξεκινήσει τις διαδικασίες μιας τέτοιας επένδυσης, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη οι χρόνοι αυτοί είναι πολύ πιο σύντομοι.

Τρίτο θέμα είναι οι τοπικές κοινωνίες. Υπάρχουν πράγματι τοπικές κοινωνίες που δαιμονοποιούν την αιολική ενέργεια και τις ανεμογεννήτριες. Και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά και για επενδυτές και για υπηρεσίες που αδειοδοτούν ένα έργο. Αυτά ήταν τα πιο σημαντικά προβλήματα που δεν άφηναν την αιολική ενέργεια να εξαπλωθεί. Σήμερα έχουμε ακόμη ένα πρόβλημα, το οικονομικό».

 

Πολύ αυστηρή η νομοθεσία για την αδειοδότηση ενός αιολικού πάρκου

Με βάση τα όσα τόνισε ο κ. Λαδακάκος, ένας από τους λόγους που είναι τόσο πολύ χρονοβόρα η αδειοδοτική διαδικασία σήμερα, είναι επειδή οι δικλίδες ασφαλείας για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν ξεπεράσει το μέτρο. 

«Δηλαδή υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αιολικών πάρκων που για να προχωρήσει η αδειοδότησή τους πρέπει να κάνουν ένα και δύο και τρία χρόνια παρατηρήσεις πουλιών και μελέτες της ορνιθοπανίδας, ώστε να μην δημιουργήσει το πάρκο κανένα πρόβλημα. Η νομοθεσία σήμερα στη χώρα είναι πάρα πολύ αυστηρή σε επίπεδο αδειοδότησης ενός αιολικού πάρκου».

Όσον αφορά στις αντιδράσεις των κοινωνιών, αυτές δεν στηρίζονται τόσο πολύ σε θέματα περιβάλλοντος. Δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, λέει ο κ. Λαδακάκος. «Στην Ελλάδα δεν έχει υλοποιηθεί ούτε ένα πάρκο που να έχει περιβαλλοντικά προβλήματα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αντιδράσεις στην αρχή ενός έργου, κατά το στάδιο της αδειοδότησης. Στις περιοχές που κανείς βλέπει αντιδράσεις πριν την υλοποίηση του έργου, δεν βλέπει καμία αντίδραση μετά την υλοποίησή του. Και αυτό, γιατί ο κόσμος βλέπει ότι δεν ήρθε η καταστροφή του κόσμου. 

Αντίθετα, έχουμε δει και περιοχές στις οποίες παρόλο που παλιότερα υπήρχαν αντιδράσεις, μετά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, οι τοπικοί δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες ζητούν να εγκατασταθούν και άλλες, γιατί με αυτόν τον τρόπο έχουν ένα έσοδο, το οποίο έρχεται μόνο και μόνο επειδή στην περιοχή τους έχουν τοποθετηθεί αιολικά πάρκα. Αυτό το τέλος υπάρχει μόνο στα αιολικά, δεν υπάρχει πχ στα φωτοβολταϊκά».

 

Η αγορά αιολικής ενέργειας αρχίζει πάλι να κινείται

«Τα τελευταία χρόνια είδαμε μια μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά με επίκεντρο τα φωτοβολταϊκά. Ήταν πιο ελκυστικές οι επενδύσεις. Αυτή η τάση πλέον αλλάζει. Πρακτικά υπήρξε ένα πάγωμα της αγοράς των φ/β, το οποίο σήμερα οδηγεί τους επενδυτές να στραφούν στην αιολική ενέργεια. Μεγάλοι ξένοι όμιλοι έχουν προσελκύσει τη χώρα μας, μπαίνοντας σαν στρατηγικοί επενδυτές σε γνωστούς ομίλους της χώρας. Αυτό το βλέπουμε εμείς πολύ θετικά. Δείχνει ότι αλλάζει το κλίμα και η αγορά που είχε κάνει μία κάμψη, αρχίζει πάλι να κινείται».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More