fbpx

Στον ‘αέρα’ τέσσερα εμπορικά κέντρα

0 13

Ισχυρές απώλειες στα έσοδά τους καταγράφουν τα περισσότερα εμπορικά κέντρα της χώρας, όπως επιβεβαιώνουν και οι ξενοίκιαστοι χώροι τους που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν φουντώσει οι φήμες που θέλουν κάποια από αυτά τα κέντρα -σε πρώτη φάση τέσσερα- να αναζητούν νέους ιδιοκτήτες. Ισχυρές απώλειες στα έσοδά τους καταγράφουν τα περισσότερα εμπορικά κέντρα της χώρας, όπως επιβεβαιώνουν και οι ξενοίκιαστοι χώροι τους που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν φουντώσει οι φήμες που θέλουν κάποια από αυτά τα κέντρα -σε πρώτη φάση τέσσερα- να αναζητούν νέους ιδιοκτήτες.

Την ίδια στιγμή, κέντρα που ήδη κατασκευάζονταν έχουν αναστείλει τις εργασίες τους, όπως συμβαίνει με το Ηelios Plaza στην Πειραιώς. ενώ εξαίρεση αποτελεί το εκπτωτικό χωριό της McArthurGlen στα Σπάτα. Μόλις προ ημερών ορίστηκε η ημερομηνία εγκαινίων του τελευταίου στις 2 Ιουνίου. Tη συγκεκριμένη περίοδο πρόκειται να εγκαινιαστεί και το εμπορικό κέντρο του ομίλου Στασινόπουλου στον Κηφισό. Το συγκεκριμένο κέντρο ήταν να εγκαινιαστεί εντός του Μαρτίου, αλλά ακυρώθηκε καθώς έχει μισθωθεί μόνο το 40% των εμπορικών του χώρων.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς αναγνωρίζουν ότι τα εμπορικά κέντρα εξακολουθούν να τους παρέχουν ασφάλεια στη λειτουργία των καταστημάτων τους, κάτι που δεν ισχύει στους εμπορικούς δρόμους, όπου κάθε λίγο και λιγάκι γίνονται πορείες με τα γνωστά αποτελέσματα. Από την άλλη, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι τα μισθώματα στα εμπορικά κέντρα εξακολουθούν να παραμένουν «τσουχτερά», έως απαγορευτικά μερικές φορές, όπως για παράδειγμα με την πρόσθεση σε αυτά και των λοιπών οικονομικών υποχρεώσεων, όπως τα κοινόχρηστα. τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 5-10 ευρώ το τ.μ.

Ένα από τα κέντρα που έχει βάλει «πωλητήριο» είναι το Gaea Lifestyle Center, που αναπτύσσεται στη Φιλιππούπολη Λάρισας και ανήκει στην ΕΑΣ Λάρισας. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σπύρος Τσικρίκας επιβεβαίωσε στην «Ι» ότι έχει ανατεθεί σε κτηματομεσιτικό γραφείο η αναζήτηση αγοραστή του κέντρου. Όπως ανέφερε, οι συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει με την ΑΤΕ δεν κατέληξαν πουθενά, ενώ όσον αφορά το τίμημα της πώλησης αυτό ανέρχεται στα 14 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, μολονότι η λειτουργία του κέντρου ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς η οικονομική συγκυρία, αλλά και η ανεργία που καλπάζει, «φρέναραν» την ανάπτυξη του κέντρου. Το αποτέλεσμα είναι, σε σύνολο 6.000 τ.μ. που καλύπτει το κέντρο, τα περίπου 900 τ.μ. να μένουν σήμερα ξενοίκιαστα.

Για ισχυρό πλήγμα στον τζίρο των εμπορικών κέντρων, αλλά μικρότερης ισχύος απ’ ότι συμβαίνει στα αυτόνομα καταστήματα, κάνει λόγο και ο Ανδρέας Καψάλης, εμπορικός διευθυντής στην Pasal που ελέγχει το Athens Heart. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2009 ο πρόεδρος και ιδρυτής της Pasal Development Σωτήρης Θεοδωρίδης είχε ανακοινώσει τον σχεδιασμό του να βάλει «πωλητήριο» στο 50% του εμπορικού κέντρου. Σχέδιο που προς στιγμήν έχει «παγώσει», εξαιτίας του ανύπαρκτου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Σήμερα η εμπορική κάλυψη του Αthens Heart φθάνει το 95%, με τρία ξενοίκιαστα σημεία πώλησης. Παρά την «κατρακύλα» του εμπορίου, σημειώνει ο Ανδρέας Καψάλης, το Athens Heart, κατάφερε πέρυσι να διατηρήσει τους τζίρους τού 2009, χάρη στην αυξημένη επισκεψιμότητα στο κέντρο. Αυτή ενισχύθηκε κατά 17% για να κλείσει τελικώς στα 2 εκατ. κόσμο. Από την άλλη, ο ίδιος επιβεβαίωσε τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει η Pasal με τους εκμισθωτές για την αναμόρφωση των ενοικίων, προκειμένου αυτά να προσαρμοστούν στα δεδομένα της αγοράς. Αν και όπως ανέφερε αυτά έχουν ήδη μειωθεί από πέρυσι σε ποσοστό έως και 25%.

Επιχειρηματίας πάντως που διατηρεί κατάστημα στο Athens Heart και πέτυχε πέρυσι μείωση του μισθώματος κατά 25% σκοπεύει φέτος να ζητήσει ανάλογη μείωση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και αποχώρησής του από το κέντρο, εάν δεν ικανοποιηθούν οι οικονομικές του απαιτήσεις.

Την ίδια στιγμή, φήμες θέλουν ένα ακόμη εμπορικό κέντρο που αναπτύσσεται στη Δυτική Αττική να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σχεδόν έχει βγει εκτός λειτουργίας ο δεύτερος όροφος του κέντρου, απ’ όπου τελευταίως αποχώρησαν αρκετά σήματα που μίσθωναν καταστήματα. Σε δεινή οικονομική θέση φημολογείται ότι βρίσκεται και το Pantheon Plaza που βρίσκεται στη Λάρισα. Παράγοντες της αγοράς, αναφέρουν ότι λόγω της μειωμένης επισκεψιμότητας του, έχασε τον τελευταίο χρόνο το 25% των μισθωτών του.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More