Η ομοβροντία Ντράγκι
Ήταν σίγουρα μια ιστορική ημέρα η χθεσινή για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Γράφει: Στάθης Σχινάς
Πρώτον, γιατί η ομοβροντία μέτρων που ανακοίνωσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, έκανε εμφανές με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ο κίνδυνος της ύφεσης και του αποπληθωρισμού πλανάται πάνω από την ΕΕ και θεωρείται το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την Κεντρική Τράπεζα.
Δεύτερον, γιατί με τα μέτρα αυτά η Ευρωζώνη βυθίζεται ακόμη περισσότερο σε καθεστώς αρνητικών επιτοκίων ενώ υιοθετούνται ταυτοχρόνως πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία με κορυφαίο τη χρηματοδότηση τραπεζών που δανείζονται χρήματα που κατευθύνονται στην πραγματική οικονομία με αρνητικό επιτόκιο – 0,40%!
Τρίτον, γιατί αποδείχτηκε ότι για την καταπολέμηση της ύφεσης δεν υπάρχουν ταμπού. Γιατί στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το ποσόν που θα ρίχνει κάθε μήνα στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω επαναγοράς ομολόγων η ΕΚΤ από τα 60 στα 80 δις ευρώ.
Για να γίνει αντιληπτή η σημασία της ποσοτικής χαλάρωσης για χώρες όπως η Ελλάδα αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στην Ισπανία εξαιτίας αυτού του προγράμματος η ανεργία μειώθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα χρόνο!
Τους φόβους για την έλευση ισχυρού υφεσιακού κύματος επιβεβαίωσαν και οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, της ΕΕ αλλά και του αποπληθωρισμού που ήταν πλέον απαισιόδοξες αυτών του Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με 1,4% το 2016, έναντι αρχικής πρόβλεψης 1,7%. Το 2017 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,7%, αντί για 1,9% που αναμενόταν .