Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει… Γνωρίζουν, όμως, άλλοι
Υπάρχει κάποιος που να παρακούει τη νέα Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης; Την ώρα που η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, τρέμει πριν από κάθε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής, την ώρα που στα υπουργεία αναμένουν πως και πως τις αξιολογήσεις των Θεσμών, υπάρχουν και άλλοι στην Ε.Ε. που γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις αποφάσεις της.
Δεν έχουν περάσει και πολλές μέρες από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής – όπου αποφασίστηκε ότι δεν θα αλλάξει το ισχύον στάτους κβο και δεν θα υπάρξει καμία μονομερής ενέργεια τουλάχιστον έως τις 6 Μαρτίου, οπότε και θα συγκληθεί εκ νέου σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή και της Τουρκίας – και από τις διακηρύξεις Μέρκελ – Γιούνκερ υπέρ των ανοιχτών συνόρων, και ήδη ξεκίνησε “αντάρτικο” από μία σειρά χωρών.
Η ΠΓΔΜ και η Σερβία αποφάσισαν μονομερώς να απαγορεύσουν τη διέλευση Αφγανών στη γειτονική χώρα, ενώ προέβαλαν και την απαίτηση όλοι οι πρόσφυγες να κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα, καθώς δεν επαρκεί πλέον το υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές.
Οι αρχές της ΠΓΔΜ ενημέρωσαν τις ελληνικές ότι με τον τρόπο αυτό ανταποκρίνονται σε παρόμοια αντίδραση των βόρειων γειτόνων τους, Σέρβων, θέλοντας να αποφύγουν το φαινόμενο ντόμινο.
Το ενδιαφέρον -αλλά και συνάμα επικίνδυνο- είναι ότι οι κινήσεις της Σερβίας και της ΠΓΔΜ ήρθαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της Αυστρίας ότι συγκαλεί διάσκεψη των χωρών των Βαλκανίων για το προσφυγικό ,χωρίς όμως την συμμετοχή της Ελλάδας . Και αυτή η απόφαση κινείται καθαρά εκτός κάθε πλαισίου των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.
Ωστόσο, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς και Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ αντίστοιχα, συγκάλεσαν τη διάσκεψη των χωρών των Βαλκανίων για μεθαύριο, Τετάρτη, στη Βιένη στην οποία θα μετάσχουν ρία ακόμη κράτη – μέλη της ΕΕ, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβενία, αλλά και χώρες εκτός της Ε.Ε., η Αλβανία, η Βοσνία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η ΠΓΔΜ.
«Ήταν μια εξέλιξη που παραβίαζε τη συμφωνία που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,Γιάννης Μουζάλας.
Πως αντέδρασε η Κομισόν; Σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Είναι ενδεικτικό ότι ανακοίνωσε πως το πέρασμα των προσφύγων από τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ είναι ακόμα «δυνατό». Και ύστερα συνέχισε να σφυρίζει αδιάφορα…
Το ανθρώπινο δράμα συνεχίζεται…
Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία των Γιατρών του Κόσμου, στην Ειδομένη βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένοι 5.000 πρόσφυγες, ενώ άλλοι 4.000 έφθασαν το πρωί στον Πειραιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αφγανοί πρόσφυγες αναλογούν περίπου στο 30% του συνόλου των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα για να περάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που παραμένει άγνωστο το τι θα γίνει και με τους Σύρους και Ιρακινούς, καθώς και για εκείνους οι έλεγχοι στην μεθόριο με την ΠΓΔΜ έχουν γίνει πολύ πιο αυστηροί.
«Καλύτερα να πεθάνω στην Ελλάδα παρά να γυρίσω πίσω» λέει απελπισμένος ο 24χρονος Καρίμ, που απέδρασε όπως λέει από τους Ταλιμπάν και ταξίδευε έναν μήνα για να φτάσει εδώ και τελικά να δει να ανακόπτεται το ταξίδι του. Αλλά ποιος νοιάζεται;