Μισή λύση από την ΓΓΔΕ – Απώλεια παροχών για αναπήρους και άλλους φτωχούς πολίτες
Λύση μόνο στο ένα από τα δύο προβλήματα τα οποία ανέκυψαν με τα λάθη στην προσυμπλήρωση κωδικών του Ε1 έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Όπως προκύπτει από ανακοίνωσή της ΓΓΔΕ με την οποία επιχειρήθηκε να απαντηθεί η αποκάλυψη της fmvoice.gr για την λανθασμένη προσυμπλήρωση κωδικών της φορολογικής δήλωσης που αφορούν σε προνοιακά επιδόματα αναπήρων και σε υπολογισμό τεκμηρίων διαβίωσης για ΙΧ που τέθηκαν σε ακινησία εντός του 2015, χιλιάδες ανάπηροι με ποσοστά αναπηρίας κάτω του 80% που λαμβάνουν συγκεκριμένα επιδόματα μπορεί τελικά να μην γλιτώσουν από την άδικη φορολόγηση των συγκεκριμένων ποσών με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Αντιθέτως, όσοι φορολογούμενοι έθεσαν σε ακινησία ΙΧ αυτοκίνητά τους κατά τη διάρκεια του 2015 καθώς και όσοι προχώρησαν σε άρση ακινησίας ΙΧ αυτοκινήτων τους κατά τη διάρκεια του 2015 δεν θα έχουν πρόβλημα καθώς δεν θα «χρεωθούν» με φουσκωμένα τεκμήρια διαβίωσης υπολογισμένα και για τους 12 μήνες του προηγούμενου έτους, καθώς το πρόβλημα που ανέκυψε ήταν τεχνικό και σύντομα θα διορθωθεί.
Αναλυτικά, η ΓΓΔΕ σε αναλυτική διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει ότι τα προνοιακά επιδόματα των ΑμεΑ συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος, αλλά δεν απαλλάσσονται απαραίτητα και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις των περιπτώσεων δ΄ και ε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του ν.4172/13.
Υποστηρίζει επίσης ότι «απαλλάσσονται και από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, οι περιπτώσεις που προβλέπονται στις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/11 και συγκεκριμένα τα εισοδήματα των ολικά τυφλών, καθώς και των προσώπων, που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από 80% και άνω».
Συνεπώς, σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, «δεν υφίσταται θέμα λάθους συμπλήρωσης των κωδικών της δήλωσης Ε1 από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.).», καθώς, όπως επισημαίνεται: «Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, που απαλλάσσονται, θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 905-906 στον πίνακα 2 της δήλωσης εισοδήματος με τα πληροφοριακά στοιχεία. Μόλις συμπληρωθούν αυτοί οι κωδικοί, το πρόγραμμα της εκκαθάρισης αυτόματα καταχωρεί τα εισοδήματά τους στους κωδικούς 617-618 της δήλωσης (σε περίπτωση μη ηλεκτρονικής πληροφόρησης τους 657-658), έτσι ώστε να μην υπολογιστεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης».
Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτές οι κατηγορίες αναπήρων με προνοιακά επιδόματα που απαλλάσσονται και από το φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τις συγκεκριμένες παροχές. Υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες με ποσοστά αναπηρίας κάτω από 80% που λαμβάνουν επιδόματα τα οποία απαλλάσσονται και από τις δύο επιβαρύνσεις. Αυτές οι κατηγορίες εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο να πληρώσουν άδικα ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Γι’ αυτές τις κατηγορίες δεν προκύπτει καμία μέριμνα από τα όσα ανακοίνωσε η ΓΓΔΕ.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το fmvoice.gr, τα επιδόματα που εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 του ηλεκτρονικού εντύπου Ε1 (όπου κανονικά αναγράφονται ποσά εισοδημάτων απαλλασσόμενα από το φόρο εισοδήματος ή φορολογούμενα με ειδικό τρόπο, τα οποία επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης) είναι:
α) το προνοιακό επίδομα τυφλότητας
β) το διατροφικό επίδομα που δίνεται στους νεφροπαθείς, καθώς επίσης και σε όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών,
γ) τα επιδόματα λουτροθεραπείας, εισπνευσοθεραπείας, αεροθεραπείας και ενεσοθεραπείας που καταβάλλουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί στους δικαιούχους ασφαλισμένους,
δ) η μηνιαία οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται σε άτομα με βαριά νοητική υστέρηση, με εγκεφαλική παράλυση, με συγγενή αιμολυτική αναιμία ή αιμορραγική διάθεση, με βαριά αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και σε κωφάλαλα άτομα, αντίστοιχα, για την αντιμετώπιση των πρόσθετων δαπανών συντήρησης και περίθαλψής τους, καθώς και για την κάλυψη, εν γένει, των ειδικών αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της αναπηρίας τους.
Τα ποσά αυτά, σύμφωνα με εγκυκλίους της ίδιας της ΓΓΔΕ που εκδόθηκαν από το 2013 και μετά, δεν αποτελούν εισόδημα, αλλά είναι επιδόματα και βοηθήματα τα οποία έχουν δοθεί, σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες φορολογουμένων, ως κοινωνικές παροχές για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων ειδικών αναγκών στις οποίες αυτοί υποβάλλονται.
Όσον αφορά στην προσυμπλήρωση στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 ποσών τεκμηρίων διαβίωσης για τα αυτοκίνητα, τα οποία τέθηκαν σε ακινησία ή ήρθη η ακινησία τους μέσα στο έτος 2015, η ΓΓΔΕ στην ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ότι υπήρξε λάθος και διευκρινίζει ότι αυτό «οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα της εφαρμογής, το οποίο κατά μεγάλο ποσοστό έχει διορθωθεί ήδη και τις επόμενες ημέρες θα έχει αποκατασταθεί πλήρως». Περαιτέρω δε η ΓΓΔΕ ξεκαθαρίζει ότι οι φορολογούμενοι, που οριστικοποίησαν την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος με λανθασμένα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης ΙΧ λόγω ακινησίας, θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις μόλις ανοίξει η σχετική εφαρμογή στο σύστημα TAXISnet, χωρίς την επιβολή κυρώσεων μέχρι και την τελική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να εκκαθαρισθούν οι δηλώσεις τους με τα σωστά ποσά τεκμηρίων διαβίωσης ΙΧ.