Παράταση του δημοσιονομικού «κόφτη» έως το 2019 συζητά η κυβέρνηση
Την παράταση του υφιστάμενου δημοσιονομικού «κόφτη» μόνο κατά έναν επιπλέον χρόνο, έως το 2019, καθώς και τον εμπλουτισμό του με φορολογικά μέτρα, όπως η μείωση του αφορολογήτου και το ψαλίδισμα κι άλλων φοροαπαλλαγών, προσφέρει στους δανειστές η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να «ξεπαγώσει» τη δεύτερη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου ΙΙΙ. Ωστόσο, οι δανειστές ζητούν πολύ περισσότερες και πιο επώδυνες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, κάτι που αναμένεται να αναδειχθεί κατά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.
Η μείωση του αφορολογήτου ορίου ακόμα και στα 4.000-5.000 ευρώ, η περαιτέρω μείωση των συντάξεων μέσω της περικοπής ή ακόμη και της κατάργησης της “προσωπικής διαφοράς” μετά το 2018, η κατάργηση φοροαπαλλαγών και η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% ή ακόμη και στο 15% είναι τα πλέον σκληρά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές.
«Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία σε όλα τα άλλα ζητήματα, και προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιρρήσεις κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει επέκταση του δημοσιονομικού διορθωτή για έναν και μόνο χρόνο», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος. Επιπλέον, υποστήριξε πως δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», διότι «οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων εταίρων και τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας δεν τον επιβάλλουν». Εντούτοις, το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν αρκείται σε αυτή τη λύση και το χειρότερο για την κυβέρνηση είναι πως την ίδια θέση έχουν υιοθετήσει προ πολλού και οι Ευρωπαίοι.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται από σήμερα στις Βρυξέλλες, ώστε να διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς τι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι πιστωτές, ανάλογα με τον βαθμό υποχώρησης της κυβέρνησης. Ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε χθες ότι στο Eurogroup δεν θα υπάρξει συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και απλώς εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Προβληματισμό προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «η εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών του ευρώ, αλλά και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών στη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας παραμένει βασικό ζήτημα».