Η νέα ευρωπαϊκή πολιτική του… «de-risking» για την Κίνα
Γράφει ο Σταύρος Μονεμβασιώτης*
Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα “δοκιμάζουν” τα όρια τους, μετράνε τις δυνάμεις τους και κυρίως μετράνε τα πεδία στα οποία μπορούν να συνεργαστούν, στο νέο γεωστρατηγικό σκηνικό, όπου η Ρωσία απομονώνεται και οι ΗΠΑ προσπαθούν να διατηρήσουν τον ηγετικό τους ρόλο.
«Πρέπει όμως να κάνουμε τις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις πιο ισορροπημένες και αμοιβαία επωφελείς», δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, με αφορμή την 24η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Κίνας που πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στο Πεκίνο.
Η ισορροπία αυτή σημαίνει ίσες ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές και κινεζικές επιχειρήσεις, σημαίνει όμως και «κοινή πορεία σε θεμελιώδη ζητήματα προστασίας του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και ιδίως της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών. Σημαίνει επίσης διαφάνεια, ξεκάθαρες απαντήσεις και αμοιβαιότητα».
Η Σύνοδος Κορυφής ήταν ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια να κατανοήσει η μια πλευρά την άλλη καλύτερα. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping και τον πρωθυπουργό, Li Qiang.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανέλαβαν την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βλέπει την Κίνα ως “στρατηγικό ανταγωνιστή”. Όπως αποκαλύπτει στην One Voice κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος «αυτό δεν αρέσει στους Κινέζους να το ακούνε», ωστόσο όπως παρατηρεί, ο διάλογος είναι γόνιμος και ουσιαστικός γιατί αποσκοπεί στο κοινό συμφέρον. «Η Κίνα δεν θέλει έναν διπολικό κόσμο, βλέπει τη θέση της να ενισχύεται μέσα σε ένα πολυ-πολικό κόσμο, έχει επενδύσει μαζικά στο ευρώ και έχει σημαντικές εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα οπτική μας, ωστόσο, είναι το «de-risking» που σημαίνει να βγάλουμε από τις σχέσεις αυτές το ρίσκο, να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο π.χ. για τις επιχειρήσεις μας και να εργαστούμε με κανόνες που θα επιτρέψουν και στις δύο πλευρές, και στις ευρωπαϊκές και στις κινεζικές επιχειρήσεις, να αναπτυχθούν και να ανταγωνιστούν μεταξύ τους επί ίσοις όροις».