Οι Πέντε Αρχές της Ειρηνικής Συνύπαρξης
Πριν από εβδομήντα χρόνια, οι Κινέζοι ηγέτες διατύπωσαν τις Πέντε Αρχές της Ειρηνικής Συνύπαρξης: Τον αμοιβαίο σεβασμό για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα. Την αμοιβαία μη επίθεση. Την αμοιβαία μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου. Την ισότητα και το αμοιβαίο όφελος. Την ειρηνική συνύπαρξη. Στις 28 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο η Διάσκεψη για την 70η επέτειο από την πρώτη φορά που οι Αρχές αυτές διατυπώθηκαν ολοκληρωμένα.
Οι Πέντε Αρχές Ειρηνικής Συνύπαρξης είναι συνεπείς με τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην αμοιβαιότητα και την ισότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με το Πεκίνο, άνοιξαν έναν νέο δρόμο για τη δημιουργία και ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ χωρών με διαφορετικά κοινωνικά συστήματα. “Αυτές οι αρχές δίνουν τη δυνατότητα στις χώρες να απελευθερωθούν από ανταγωνιστικές και συγκρουσιακές νοοτροπίες, να συνυπάρχουν ειρηνικά στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού και να επιλύουν διαφωνίες και διαφορές με ειρηνικά μέσα”, αναφέρεται στο κείμενο της Διακήρυξης της Διάσκεψης.
Οι συγκεκριμένες Αρχές, αναφέρεται στο ίδιο κείμενο, “σχεδιάστηκαν για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των αναπτυσσόμενων χωρών και την αποκατάσταση των συστημάτων του ιμπεριαλισμού, της αποικιοκρατίας και του ηγεμονισμού. Αυτές οι αρχές έθεσαν μια πνευματική βάση και έδωσαν ώθηση σε μια πιο δίκαιη και δίκαιη διεθνή τάξη”.
Η σημασία τους σε μια περίοδο παγκόσμιων μετασχηματισμών και συγκρούσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση μιας παγκόσμιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα. Στο πλαίσιο αυτό η Κίνα προωθεί τις πρωτοβουλίες: Belt and Road, Global Development Initiative, Global Security Initiative και Global Civilization Initiative, προτείνοντας συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες “οδούς” συνεργασίας.