fbpx

ΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ: «Το φαγητό είναι φροντίδα, αγκαλιά»

0

Στη Φιλίππα Ταμπάρη

Καλοκαίρι. Μυρωδιές ωραίες, που σε ταξιδεύουν και σου φτιάχνουν τη διάθεση. Σήμερα θα σας μεταφέρω νοερά σε έναν αγαπημένο τόπο, ελληνικό πάντα, γιατί… αγαπάμε Ελλάδα! Χίος, ένα νησί ιδιαίτερο, φιλόξενο, με παραδόσεις που αξίζει να γνωρίσεις, αλλά και ανθρώπους με αγάπη για αυτό που κάνουν, με διάθεση για αλληλεγγύη και κάτι πολύ σπουδαίο, επίσης, με χαμόγελο.

Η Άννα Καρυστιανού είναι η σημερινή μου καλεσμένη, με την οποία θα ταξιδέψουμε παρέα μέχρι το νησί της μαστίχας. Χαμογελαστή, ήρεμη (δείγμα, ίσως, του ότι ζει εκτός Αθήνας; Μπορεί…), θα μας μάθει τα πάντα σε ό,τι αφορά τις γεύσεις της Χίου, αλλά και τι ήταν αυτό που την ώθησε να αφήσει ό,τι έκανε πριν και να δοθεί ολοκληρωτικά στο νησί της και στη γαστρονομία, μια επίσης μεγάλη της αγάπη. Σας προειδοποιώ: Αυτά που θα δείτε, θα σας… ανοίξουν την όρεξη!

 

Σας καλωσορίζω στις σελίδες της One Voice. Θα ξεκινήσω από την ονομασία του συλλόγου σας, «Μυρωδάτη Χίος»! Πόσο… μυρωδάτη είναι, αλήθεια;

Πολύ! Η Χίος της μαστίχας, των χιώτικων γιασεμιών, του μαγιάτικου τριαντάφυλλου, των αρωματικών βοτάνων, της λαλάδας(άγριας τουλίπας), των εσπεριδοειδών (μανταρίνι, λεμόνι, πορτοκάλι, περγαμόντο). Ένας τόπος, που σε κάθε εποχή σού χαρίζει γεύσεις και αρώματα.

 

Πώς αποφασίσατε από ρεφλεξολόγος, αλλά και σύμβουλος υγιεινής διατροφής, να ασχοληθείτε με τη γευσιγνωσία και τη γαστρονομία;

Το επάγγελμα μου το αγαπώ, γιατί αγαπώ τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και κατ’ επέκταση το φαγητό είναι φροντίδα, αγκαλιά. Τη μαγειρική με έκανε να την αγαπήσω η αγάπη των γιαγιάδων μου και της μητέρας μου για την τοπική κουζίνα, τις γεύσεις, τις αναμνήσεις και τη φροντίδα μέσω του φαγητού. Το φαγητό, για εμένα, είναι μνήμη και μυρωδιά μητέρας.

 

Πώς είναι η ζωή στη Χίο για μια γυναίκα που επιθυμεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά της;

Η ζωή στη Χίο είναι μαγική από κάθε άποψη, χωρίς βέβαια να λείπουν και τα προβλήματα ενός τόπου μακριά από την πρωτεύουσα, αν και εγώ προσωπικά το λατρεύω αυτό. Όταν είσαι συνειδητοποιημένος όσον αφορά το τι ακριβώς θέλεις, το πετυχαίνεις και στον πιο μικρό τόπο. Με ελκύει το γεγονός ότι, στη Χίο καταλαβαίνουμε όλες τις εποχές με τα αρώματα και τα χρώματα τους.

 

Μιλήστε μου για εσάς και τις δραστηριότητές σας.

Ασχολούμαι με τη διατροφή και τη ρεφλεξολογία, περίπου, 20 χρόνια. Είχα συμμετοχή σε εκπομπή μαγειρικής, σε τοπικό κανάλι, για 13 χρόνια. Μέσα από αυτήν την εκπομπή, που είχε εμβέλεια και σε όλο το Νόρειο Αιγαίο, αναπτύξαμε τη διατροφή μέσα από την παράδοση του τόπου μας.

Τα τελευταία 6 χρόνια ανήκω και στον πολιτιστικό σύλλογο «Η Μυρωδάτη Χίος», ως υπεύθυνη γαστρονομίας. Ο σύλλογός μας πρεσβεύει την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, των προϊόντων της Χίου και των γεύσεών της.

 

Οι γυναίκες που ζουν σε μικρότερους τόπους, αγαπούν, πιστεύετε, περισσότερο τη μαγειρική;

Νομίζω ότι, αν αγαπάς τη μαγειρική, σε όποιον τόπο και να βρίσκεσαι θα την αγαπάς. Η διαφορά είναι στην πρώτη ύλη και στην επαφή με τη γη, τα προϊόντα της και τους παραγωγούς.

 

Ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να πετύχουμε μια σωστή διατροφή;

Από το χωράφι, στο πιάτο μας. Τοπικά προϊόντα, ντόπιες ποικιλίες, που καταναλώνονται στην εποχή τους.

 

Είστε ευχαριστημένη από τον τρόπο ζωής σας; Σας ικανοποιεί η δουλειά σας;

Η αλήθεια είναι ότι, είμαι ανήσυχο πνεύμα και δεν ικανοποιούμαι εύκολα. Τα έχω βάλει, όμως, σε τάξη και σε αυτό έχουν συμβάλει πολύ οι άνθρωποί μου, οι φίλοι μου, η δουλεία μου, ο τόπος γενικότερα…

 

Μοιραστείτε μαζί μας μια αγαπημένη σας συνταγή.

Οι συνταγές που αγαπώ είναι πάρα πολλές, αλλά θα ξεχωρίσω μία προς τιμήν σας. Αυγοκαλάμαρα Χίου. Συνταγή απλή, νόστιμη, θρεπτική. Είναι ένα είδος κρεπομελέτας, γεμιστή με κιμά, που μπορείς να την απολαύσεις και ως σνακ και ως κυρίως γεύμα, συνοδευόμενη από μια πράσινη σαλάτα εποχής με άρωμα μαστίχας.

 

Λίγα λόγια για τη Χίο; Είναι για εσάς πηγή έμπνευσης;

Η Χίος της μαστίχας, των αρωμάτων και του Ομήρου. Με τα καστροχώρια της και τις δαντελένιες παραλίες. Σημείο γαστρονομικής συνάντησης Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου. Παρά τις τόσες επιρροές, η κουζίνα της Χίου, τόσο η αγροτική όσο και η αστική, ήταν για πολλά χρόνια μια «κουζίνα οικονομίας», που ήξερε να εκμεταλλεύεται με σύνεση την προσφορά όλων των πόρων, χάρη στη συνδρομή της Χιώτισσας νοικοκυράς. Και ναι, η Χίος είναι η πηγή έμπνευσης μου.

 

Αν η Χίος ήταν φαγητό, τι θα ήταν;

Αν η Χίος ήταν φαγητό θα ήταν… μια δροσερή σαλάτα, όπως οι παραλίες της. Ένα πικάντικο και με άρωμα μαστίχας λαυράκι, όπως το δάκρυ που τρέχει από τους σχίνους της. Μια μανταρινόπιτα, από τα μοναδικά, μυρωδάτα μανταρίνια της. Και στο τέλος, ένα ποτήρι παγωμένο νερό με υποβρύχιο μαστίχα, για να σε συνοδεύει το άρωμά της μέχρι τον προορισμό σου.

 

Σας ευχαριστώ πολύ!

Ευχαριστώ πολύ για την τιμή και τον χρόνο που μου αφιερώσατε.

 

Πηγή: Εφημερίδα One VOICE

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra