fbpx

Alfa Bank: Αλλάζει χέρια η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις

0 97

Την «απελευθέρωσή» τους από τις κυρώσεις της Δύσης προσπαθούν να επιτύχουν δύο Ρώσοι ολιγάρχες, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν ταχθεί κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής της ρωσικής Alfa Bank Μιχαήλ Φρίντμαν και ο πρόεδρος της επενδυτικής LetterOne, Πετρ Άβεν, βρίσκονται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση συμφωνίας ύψους 2,3 δισ. δολαρίων, μεταβιβάζοντας τα ποσοστά που κατείχαν στην Alfa Bank.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, o επί χρόνια συνεργάτης των ολιγαρχών Αντρέι Κοσογκόφ, ο οποίος δεν έχει τεθεί στο στόχαστρο κυρώσεων, συμφώνησε να αγοράσει τη ρωσική τράπεζα 2,3 δισ. δολάρια από τη μητρική της εταιρεία με έδρα την Κύπρο, σύμφωνα με τέσσερα άτομα με άμεση γνώση της συμφωνίας και των εγγράφων. Με την επιφύλαξη της ρυθμιστικής έγκρισης, οι Μιχαήλ Φρίντμαν και Πετρ Άβεν που έχουν εγκαταλείψει τηΡωσία, θα πάψουν να είναι έμμεσοι μέτοχοι της AlfaBank.

Υπενθυμίζεται, πως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν τιμωρητικά μέτρα στην Alfa Bank πέρυσι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ η ΕΕ εισήγαγε νέες κυρώσεις τον περασμένο μήνα.

Οι δύο ολιγάρχες κατέχουν το 45% της Alfa Bank

Ο Φρίντμαν, ο οποίος μεγάλωσε στην Ουκρανία, έκανε την περιουσία του στη Ρωσία και μετακόμισε στο Λονδίνο το 2015, αμφισβητώντας εδώ και καιρό τις κατηγορίες ότι είναι κοντά στο Κρεμλίνο. Αυτός και ο Πετρ Άβεν κατέχουν από κοινού το 45% της Alfa Bank, μέσω μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία με τη σειρά της ελέγχει την κυπριακή μητρική της τράπεζας.

«Θέλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να απομακρυνθούν από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ώστε να αρθούν οι κυρώσεις», είπε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τη συναλλαγή.

Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες και υπόκειται σε έγκριση από ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και των φορολογικών αρχών. Μπορεί επίσης να απαιτείται έγκριση από τις αντίστοιχες αρχές στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η τράπεζα είχε λογιστική αξία 10,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την πλευρά του, ο Κοσογκόφ επιβεβαίωσε ότι είχε συμφωνηθεί μια πώληση, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω. Eίναι «μια καλή συναλλαγή στα χαρτιά», επειδή, με τη συμφωνία μεταξύ του Κοσογκόφ και της κυπριακής οντότητας, κανένα από τα μέρη δεν θα υπόκειται σε κυρώσεις, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. «Οι Φρίντμαν και Αβεν γλιτώνουν τις κυρώσεις, ο Κοσογκόφ παίρνει την τράπεζα και η τράπεζα έχει μόνο έναν Ρώσο μέτοχο», είπε ο ίδιος.

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας θα μπορούσε, ωστόσο, να συναντήσει εμπόδια, λόγω της πολυπλοκότητας για την απόκτηση ρυθμιστικής έγκρισης. Οι ολιγάρχες, που αμφισβήτησαν τις κυρώσεις της ΕΕ στο δικαστήριο, υπέβαλαν επιστολές υποστήριξης από στελέχη της ρωσικής αντιπολίτευσης, όπως ο φυλακισμένος επικριτής του πολέμου Ίλια Γιασίν και ο Λεονίντ Βολκόφ, επικεφαλής του Ιδρύματος του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Οι επιστολές έχουν προκαλέσει σάλο στους κύκλους της ρωσικής αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα ο Βολκόφ να δηλώσει ότι η υπογραφή του ήταν ένα «μεγάλο πολιτικό λάθος».

Η πώληση έχει επίσης σχεδιαστεί για να μειώσει την πίεση στην τράπεζα, καθώς οι αντι-κυρώσεις του Κρεμλίνου σε «μη φιλικές χώρες» έχουν δημιουργήσει δυσκολίες στη διοίκησή της και στην πρόσβασή της σε κρατική χρηματοδότηση.

Ο Αβεν έφυγε από τη Ρωσία λίγο μετά την παρουσία του σε στρογγυλό τραπέζι με τον Πούτιν την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος και δεν έχει επιστρέψει ακόμη. Ο Φρίντμαν συνεχίζει να ζει στο βόρειο Λονδίνο, στο σπίτι του αξίας 65 εκατ. λιρών.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More