Ανασχηματισμός με ή χωρίς τον… Σαμαρά στις 7 Ιουλίου;
Προφανώς από την πρώτη στιγμή δεν έπαιζε το σενάριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει σε ένα ανασχηματισμό “διορθωτικών κινήσεων”. Να παίξει δηλαδή ένα τόσο σημαντικό πολιτικό χαρτί μόνο και μόνο για να αντικαταστήσει τη Λίνα Μενδώνη και τον Χάρη Θεοχάρη από τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού αντίστοιχα.
Όπως αποδεικνύεται το ζήτημα είναι πιο βαθύ και στρατηγικό και έχει να κάνει με τις σφαίρες επιρροής στο κυβερνών κόμμα μεταξύ των “φιλελεύθερων” του Κ. Μητσοτάκη και των “λαϊκιστών” του Αντώνη Σαμαρά, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός αν και στήριξε με κάθε τρόπο τη εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στη προεδρία της ΝΔ και στην εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου 2019, φέρεται έντονα δυσαρεστημένος από τις κυβερνητικές επιλογες ιδίως στα εθνικά θέματα.
Ακόμη και οι εξελίξεις στη προανακριτική επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, η σύσταση της οποίας αποτέλεσε “δώρο” στον Α. Σαμαρά, καθώς δεν ευοδώθηκαν οι φιλοδοξίες του για Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτροπος στην Κομισιόν, αποδείχθηκε φιάσκο, καθώς κατέρρευσε η θεωρία της σκευωρίας. Αποτέλεσμα να διεκδικεί μερίδιο στη διαχείριση της εξουσίας μέσω των υπουργών της επιρροής του, που κατέχουν κρίσιμα πόστα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζοντας βέτο στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης τους από την κυβέρνηση.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας “Εστία” ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. “Η πρώτη και εμφανής αίτια της αναβολής (σ.σ. του ανασχηματισμού) οφείλεται στο γεγονός ότι πράγματι οι Υπουργοί κατέβασαν τα μολύβια, τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis άρχισαν το lobbying προκειμένου να απαλλαγούν από τον σταυρό του επερχόμενου μαρτυρίου τους, ενω το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας άρχισε να γράφει άρθρα και να κάνει δημόσιες παρεμβάσεις προκειμένου να κάνει αισθητή την παρουσία του στο Μαξίμου” σημειώνει η εφημερίδα.
Η προαναγγελία ανασχηματισμού από τον ίδιο μάλιστα τον πρωθυπουργό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην κυβέρνηση. Υπουργοί όπως ο Γιάννης Βρούτσης (Εργασίας), η Λίνα Μενδώνη (Πολιτισμού), ο Χάρης Θεοχάρης (Τουρισμού), ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (Άμυνας) ανησυχούν σφόδρα για το μέλλον τους, όπως επίσης και οι Κωστής Χατζηδάκης (Περιβάλλοντος) και Άδωνις Γεωργιάδης (Ανάπτυξης) οι οποίοι με δηλώσεις τους υπερασπίζονται τη δομή των υπουργείων τους.
Ο Αντώνης Σαμαράς κατα την ‘Εστια” φέρεται να αντιδρά οξύτατα στην απομάκρυνση ή υποβάθμιση πολιτικών του τέκνων όπως η Νίκη Κεραμέως, ο Γιάννης Βρούτσης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Φέρεται μάλιστα να έχει αποστείλει μήνυμα μέσω τρίτου στον πρωθυπουργό ότι τυχόν απομάκρυνση ή υποβάθμιση “υπουργών” του θα αποτελέσει “αιτία πολέμου”, όπως και η μη αξιοποίηση βουλευτών, οι οποίοι ανήκουν στην επιρροή του.
Επίσης σύμφωνα πάντα με την ‘Εστία’, επιθυμία της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως είναι η μετακόμιση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Α. Σαμαράς δεν φέρεται να έχει σε πρώτη προτεραιότητα τον Α. Γεωργιάδη, ο οποίος για τα δικά του δεδομενα, τις τελευταίες μέρες μάλλον είναι εξαφανισμένος από τα ΜΜΕ!
Ο ανασχηματισμός θα καθυστερήσει με βάση και τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου, αν και σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι πολύ πιθανόν να γίνει περί τις 7 Ιουλίου, με την επέτειο νίκης της ΝΔ. Το ζητούμενο είναι αν θα αποτυπώσει το “αλισβερίσι” μεταξύ Μητσοτάκη-Σαμαρά ή τη βούληση του νυν πρωθυπουργού να κόψει τον “ομφάλιο λώρο” με τον πρώην πρωθυπουργό.