fbpx

Ανοδικά κινείται και σήμερα το φυσικό αέριο

0 109

Το φυσικό αέριο σημείωσε περαιτέρω άνοδο, καθώς οι traders στάθμισαν αν τα μέτρα της Ευρώπης για τον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης θα είναι αρκετά για να αποτρέψουν τα δελτία και τις διακοπές ρεύματος το χειμώνα. 

Τα futures του TTF σημείωσαν άνοδο έως και 12% σήμερα, ενώ αυτή τη στιγμή η άνοδος κυμαίνεται στο 9,8% με την μεγαβατώρα να κοστολογείται στα 239,2 ευρώ. Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις σημείωσαν άνοδο 14%. Το αντίστοιχο βρετανικό αυξήθηκε κατά 13%.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου είναι περίπου οκτώ φορές υψηλότερες από τα τυπικά τους επίπεδα για αυτή την εποχή του έτους, επιβαρύνοντας σε τεράστιο βαθμό την οικονομία και τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Οι κυβερνήσεις δέχονται αυξανόμενες πιέσεις να δράσουν, καθώς η επίσημη έναρξη της περιόδου θέρμανσης απέχει μόλις δύο εβδομάδες.

Οι υψηλές τιμές έχουν ήδη συμβάλλει στη μείωση κάποιας ζήτησης, καθώς τα εργοστάσια που παράγουν τα πάντα, από μέταλλα έως λιπάσματα, έχουν μειώσει την παραγωγή.

Η τιμή των περίπου 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα ήταν αρκετό για να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης κατά τουλάχιστον 14% σε όλους τους τομείς κατά τους πιο κρύους μήνες, σύμφωνα με τον Στέφαν Ούλριχ, αναλυτή του BloombergNEF.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει την άντληση 140 δισ. ευρώ για τους καταναλωτές από τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών, όπως επίσης τον υποχρεωτικό περιορισμό της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες και την ενίσχυση της ρευστότητας. Ωστόσο, παραμένουν αβεβαιότητες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων, καθώς τα κράτη μέλη είναι διχασμένα και πρέπει να υπογράψουν τα σχέδια της Επιτροπής.

Μια πρόταση για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου εγκαταλείφθηκε λόγω έλλειψης συναίνεσης. Τα σχέδια δεν περιλάμβαναν επίσης λύσεις για το πώς θα ενισχυθεί η προσφορά σε μια αγορά που αντιμετωπίζει στενότητα μετά τις ρωσικές περικοπές στις εξαγωγές αερίου.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας προειδοποίησε ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει “κύματα” ελλείψεων σε περίπτωση ψυχρού χειμώνα.

Η εστίαση θα παραμείνει στα επίπεδα αποθήκευσης. Τα ευρωπαϊκά αποθέματα είναι περίπου 84% γεμάτα, ελαφρώς πάνω από το μέσο όρο πενταετίας, και στο 89% στη Γερμανία, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.

Τα αποτελεσματικά μέτρα μείωσης της ζήτησης θα είναι όλο και πιο σημαντικά σε περίπτωση που υπάρξει κατάσταση οξείας ενεργειακής έλλειψης, δήλωσε ο Ούλριχ.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν τώρα ψυχρότερες θερμοκρασίες για το τέλος Σεπτεμβρίου, “γεγονός που προκαλεί αμέσως κάποιες ανησυχίες στην αγορά για την αύξηση της ζήτησης”, ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της εταιρείας συναλλαγών Energi Danmark.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More