fbpx

Άνοδο 2% καταγράφει το φυσικό αέριο

0 93

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου κινούνται ανοδικά την Τετάρτη μετά από τρεις ημέρες πτώσης, καθώς οι χώρες της περιοχής προειδοποιούν ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Το ενδεχόμενο διαταραχών στις ρωσικές προμήθειες κατά την περίοδο αιχμής της ζήτησης τον χειμώνα παραμένει στο επίκεντρο, διατηρώντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και με τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου να είναι επί του παρόντος φυσιολογικά για την εποχή του έτους και τις ροές να είναι σταθερές.

Οι αποστολές μέσω του Nord Stream, του κύριου αγωγού που συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη, είναι σε γενικές γραμμές σταθερές στο 20% περίπου της χωρητικότητας του αγωγού από τα τέλη Ιουλίου, όταν η Μόσχα μείωσε τις αποστολές από 40%.

Η ρωσική Gazprom επικαλέστηκε για τις μειωμένες ροές προβλήματα με τη συντήρηση των τουρμπινών, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων λόγω κυρώσεων στην επιστροφή του εξοπλισμού.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στρέφουν την προσοχή τους στη διαχείριση της ζήτησης ενέργειας αυτόν τον χειμώνα.

Η Βρετανία καταρτίζει σχέδια για οργανωμένες διακοπές της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη βιομηχανία και στα νοικοκυριά στη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ενδεχόμενο να συνυπάρξουν με ελλείψεις στο φυσικό αέριο, όπως μετέδωσε χθες, Τρίτη, το Bloomberg News.

Οι πόλεις σε ολόκληρη τη Γερμανία μειώνουν τον φωτισμό και το ζεστό νερό σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Εν τω μεταξύ, μια κλιματική κρίση απειλεί να επιδεινώσει τα ενεργειακά προβλήματα της περιοχής, αυξάνοντας ενδεχομένως το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ποταμός Ρήνος πρόκειται να καταστεί ουσιαστικά αδιάβατος σε ένα βασικό σημείο της Γερμανίας στις 12 Αυγούστου, λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων, καθώς ένα κύμα καύσωνα πλήττει την περιοχή.

Η υδάτινη οδός αποτελεί βασική οδό στην Ευρώπη για τη μεταφορά καυσίμων, άνθρακα και άλλων βιομηχανικών προϊόντων.

Σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό συμβόλαιο – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημειώνει άνοδο 2% στα 196 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Πτωτικά το πετρέλαιο

Απώλειες καταγράφουν στο μεταξύ οι τιμές πετρελαίου, καθώς τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας μια πιθανή ανακοπή στη ζήτηση.

Ειδικότερα, τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά περίπου 2,2 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 5 Αυγούστου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του American Petroleum Institute. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρή μείωση των αποθεμάτων κατά 400.000 βαρέλια.

Την Τρίτη, οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν μικρές απώλειες, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τις ανησυχίες για την ύφεση με την είδηση ότι ορισμένες εξαγωγές πετρελαίου είχαν ανασταλεί στον αγωγό Druzhba από τη Ρωσία προς την Ευρώπη που διέρχεται από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία διέκοψε τη ροή πετρελαίου από τον πετρελαιαγωγό Druzhba προς τμήματα της κεντρικής Ευρώπης, επειδή οι δυτικές κυρώσεις εμπόδισαν την πληρωμή από τη Μόσχα για τα τέλη διαμετακόμισης.

Οι ροές κατά μήκος της νότιας διαδρομής του αγωγού Druzhba διακοπηκαν, ενώ η βόρεια διαδρομή που εξυπηρετεί την Πολωνία και τη Γερμανία λειτουργούσε κανονικά.

Η τσεχική εταιρεία MERO ανέφερε ότι αναμένει την επανέναρξη των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba προς την Τσεχία εντός μερικών ημερών.

Αν και οι ανησυχίες για μια πιθανή παγκόσμια ύφεση έχουν ασκήσει πιέσεις στις τιμές πετρελαίου προσφάτως, τα αμερικανικά διυλιστήρια πετρελαίου και οι διαχειριστές αγωγών αναμένουν ότι η κατανάλωση ενέργειας θα είναι ισχυρή το β’ εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με μια έρευνα του Reuters.

Σε αυτό το κλίμα, το Brent παράδοσης Οκτωβρίου υποχωρεί 0,63% στα 95,69 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου χάνει 0,81% στα 89,77 δολάρια το βαρέλι.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More