Απάντηση Γιούνκερ σε Παπαδημούλη: Διατέθηκαν στην Ελλάδα 343 εκατ. ευρώ για τη στήριξη 110.778 νέων
Απάντηση έδωσε η Κομισιόν διά του Προέδρου της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τις καταγραφές της πανευρωπαϊκής έρευνας «Parlemeter» για το 2017.
Σύμφωνα με την απάντηση του Ζ. Κ. Γιούνκερ «κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, διατέθηκαν στην Ελλάδα 343 εκατ. ευρώ για τη στήριξη 110.778 νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή επιμόρφωσης, εφαρμόζοντας σημαντικά μέτρα στα οποία συμπεριλαμβάνονται η μαθητεία, η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και η κατάρτιση». Συνολικά στην ΕΕ, σύμφωνα με τον ίδιο «κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας Επιτροπής έχουν δημιουργηθεί 9 εκατ. θέσεις εργασίας έως σήμερα, ενώ απασχολείται ο πρωτοφανής αριθμός των 236 εκατομμυρίων ατόμων».
Υπενθυμίζεται ότι ο Δημ. Παπαδημούλης είχε επισημάνει ότι σύμφωνα με την έρευνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Οκτώβρη, «σχεδόν το 80% των Ελλήνων, όπως και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων, ζητούν την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και της φτώχειας». Ακόμη, ότι «σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η φωνή τους δεν μετράει στην ΕΕ ή στη χώρα τους», ενώ «αντίστοιχα ευρήματα εντοπίζονται στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως στην Ιταλία όπου μόνο το 36% πιστεύει ότι ωφελήθηκε η χώρα από την ένταξή της στην ΕΕ».
Στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ περί συγκρότησης «μιας ενιαίας ευρωπαϊκής λίστας για τις ευρωεκλογές του 2019», δεδομένου ότι κατά την έρευνα «5 στους 10 Ευρωπαίους πιστεύουν ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να διαδραματίζει ενεργότερο ρόλο στο μέλλον», ο Ζ. Κ. Γιούνκερ υπενθυμίζει ότι «εξέφρασε τη στήριξή του για τη δημιουργία υπερεθνικής λίστας υποψηφίων ως μέσο ενδυνάμωσης της δημοκρατικής νομιμότητας». «Η Επιτροπή θα επανέλθει στα θέματα αυτά στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην άτυπη σύνοδο των ηγετών της 23ης Φεβρουαρίου 2018», τονίζει, συνεχίζοντας ότι «έχει ήδη υποβάλει πρόταση τροποποίησης του κανονισμού για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και ιδρύματα».
Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Θέμα: Έρευνα «Parlemeter» 2017
Στις 18 Οκτωβρίου δόθηκε στη δημοσιότητα η έρευνα «Parlemeter» 2017. Αν και κατέγραψε αύξηση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών ως προς την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, στην Ελλάδα αυξήθηκε το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν ότι η χώρα δεν ωφελήθηκε. Σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η φωνή τους δεν μετράει στην ΕΕ ή στη χώρα τους. Αντίστοιχα ευρήματα εντοπίζονται στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως στην Ιταλία όπου μόνο το 36% πιστεύει ότι ωφελήθηκε η χώρα από την ένταξή της στην ΕΕ.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
Δεδομένου ότι σχεδόν το 80% των Ελλήνων, όπως και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων, ζητούν την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και της φτώχειας, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει προς την κατεύθυνση αυτή;
Δεδομένου ότι, κατά την έρευνα, 5 στους 10 Ευρωπαίους πιστεύουν ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να διαδραματίζει ενεργότερο ρόλο στο μέλλον, και εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις επόμενες ευρωεκλογές, θεωρεί ότι η συγκρότηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής λίστας για τις ευρωεκλογές του 2019 θα συμβάλει στην ενίσχυση του δημοκρατικού χαρακτήρα της ΕΕ;
Απάντηση του Προέδρου Juncker
εξ ονόματος της Επιτροπής
(12.2.2018)
Η Επιτροπή έλαβε γνώση των αποτελεσμάτων της έρευνας «Parlemeter», τα οποία καταγράφουν αύξηση της εμπιστοσύνης στην ΕΕ. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος.
Όπως αναφέρεται στη φετινή ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης: στο πλαίσιο του «Χάρτη πορείας για μια πιο ενωμένη, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική Ένωση», κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας Επιτροπής έχουν δημιουργηθεί 9 εκατ. θέσεις εργασίας έως σήμερα, ενώ απασχολείται ο πρωτοφανής αριθμός των 236 εκατομμυρίων ατόμων, αποτέλεσμα στο οποίο συνέβαλαν οι δράσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, των «Εγγυήσεων για τη Νεολαία» (και της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων) και των Ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων.
Κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, διατέθηκαν στην Ελλάδα 343 εκατ. ευρώ[1] για τη στήριξη 110 778 νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή επιμόρφωσης, εφαρμόζοντας σημαντικά μέτρα στα οποία συμπεριλαμβάνονται η μαθητεία, η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και η κατάρτιση. Επιπλέον 157,8 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο του 2017.
Ο «ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων», ο οποίος ανακοινώθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή, θα στηρίξει περαιτέρω τις εν λόγω προσπάθειες για περαιτέρω σύγκλιση με σκοπό τις καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας για όλους.
Ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης που δρομολόγησε η Επιτροπή επικεντρώνεται στη στήριξη των δημοκρατικών αλλαγών και θα συνεχιστεί μέχρι τις ευρωεκλογές του 2019. Η δημιουργία υπερεθνικής λίστας υποψηφίων έχει τεθεί επί του παρόντος υπό διαβούλευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Παρόλο που το ζήτημα αυτό εμπίπτει στην αρμοδιότητα των συννομοθετών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε τη στήριξή του για τη δημιουργία υπερεθνικής λίστας υποψηφίων ως μέσο ενδυνάμωσης της δημοκρατικής νομιμότητας. Η Επιτροπή θα επανέλθει στα θέματα αυτά στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην άτυπη σύνοδο των ηγετών της 23ης Φεβρουαρίου 2018.
Η Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει πρόταση τροποποίησης του κανονισμού για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και ιδρύματα. Η Επιτροπή αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω εκστρατειών σχετικά με τον αντίκτυπο των επενδύσεων και των πολιτικών της ΕΕ στη ζωή των ανθρώπων[2].
[1] Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.