Aπορρίπτεται το 54% των αιτήσεων για εξωδικαστικές ρυθμίσεις οφειλών!
* Οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί από τους τις τράπεζες και τους λοιπούς χρηματοδοτικούς φορείς ανέρχονται στο 46% των αιτήσεων και τα ποσά των οφειλών στο 1/3 των αιτηθέντων.
* Οι συμφωνηθείσες και εγκριθείσες ρυθμίσεις προβλέπουν “κούρεμα” οφειλών κατά 23%-33% και αποπληρωμή έως και σε 253 μηνιαίες δόσεις
* Κυβερνητική προτροπή προς τις τράπεζες να εφαρμόσουν το νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και προσδοκίες για άμεσες ρυθμίσεις οφειλών ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε 3.000 δανειολήπτες
Προτροπή προς τις τράπεζες και τους λοιπούς πιστωτές να εγκρίνουν περισσότερες ρυθμίσεις οφειλών δανειοληπτών απηύθυναν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου, παρουσιάζοντας την πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν προκύπτει ότι οι τράπεζες και οι λοιποί χρηματοδοτικοί φορείς έχουν εγκρίνει μόλις το 46% των αιτήσεων για ρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί και έχουν υποβληθεί, δηλαδή έχουν απορρίψει το 54% των αιτήσεων! Οι ρυθμίσεις που εγκρίνονται προβλέπουν “κούρεμα” οφειλών το οποίο ανέρχεται σε 33% κατά μέσο όρο στις περιπτώσεις των δανείων και σε 23% στις περιπτώσεις των οφειλών προς το Δημόσιο. Επίσης παρέχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής έως και σε 253 μηνιαίες δόσεις κατά μέσο όρο αν πρόκειται για οφειλές από δάνεια και μέχρι 221 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για χρέη προς το Δημόσιο.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το ποσοστό απόρριψης αιτήσεων για ρυθμίσεις από τους χρηματοδοτικούς φορείς φθάνει το 54%, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι: «Οι χρηματοδοτικοί φορείς εγκρίνουν έναν σχετικά μικρό όγκο αιτημάτων ρύθμισης, με σημαντικά ανομοιόμορφο τρόπο μεταξύ τους. Δηλαδή, παρατηρούμε ένα μέσο ποσοστό εγκρισιμότητας της τάξεως του 46%, που μας ανησυχεί, με δεδομένο ότι ο αλγόριθμος – και επομένως οι ρυθμίσεις που αυτόματα βγάζει – ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης της πολιτείας με τους πιστωτές, χτίζοντας στα βέλτιστα διεθνή πρότυπα. Παράλληλα, και οι οφειλέτες απορρίπτουν μεγάλο ποσοστό προτάσεων ρύθμισης οφειλών. Συνεπώς, παρά την πραγματική πρόοδο που έχει συντελεστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, κυρίως από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων. Οφείλουν τράπεζες και διαχειριστές δανείων να συμπλεύσουν με την πολιτεία, έχοντας πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται για όλους μας. Εκτιμούμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, θα επιδείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα. Πιστεύουμε ότι η πλήρης εφαρμογή του νόμου θα μπορούσε να αποφέρει βιώσιμη λύση σε πάνω από 3.000 δανειολήπτες τους επόμενους 2 με 3 μήνες, δηλαδή να ρυθμιστούν οφειλές πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό θα κριθεί – αποκλειστικά – από τους πιστωτές, οι οποίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η επιτυχής υλοποίηση του μηχανισμού θα λειτουργήσει προς όφελος όλων, πολιτών και πολιτείας, κοινωνίας και οικονομίας».
Τα στοιχεία
Από την πλευρά της, η κ. Αθανασοπούλου ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, μέχρι χθες (19/07):
* Έχουν υποβληθεί 55.142 αιτήσεις για ρυθμίσεων οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, όμως, από τις αιτήσεις αυτές, γύρω στις 11.000 είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, 37.726 αιτήσεις έχουν άντληση στοιχείων, ενώ 6.521 αιτήσεις έχουν οριστικά υποβληθεί. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 24 δισ. ευρώ δανείων βρίσκονται στα τελικά στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ αναμένεται να έχουν οριστικά υποβληθεί.
* Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων είναι φυσικά πρόσωπα για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς. Συγκεκριμένα 77% των οφειλών που βρίσκονται στον εξωδικαστικό αφορούν χρηματοδοτικούς φορείς και το 75% των αιτούντων είναι φυσικά πρόσωπα.
* Κάθε εβδομάδα ολοκληρώνονται πάνω από 200 αιτήσεις, με μέσο σύνολο οφειλών πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα.
* Οι λύσεις που προτείνονται είναι ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν διαγραφή οφειλών αλλά και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής. Συγκεκριμένα, στις πολυμερείς ρυθμίσεις, η μέση διαγραφή χρέους ανέρχεται σε 33% για τους χρηματοδοτικούς φορείς και 23% για το Δημόσιο, ενώ η μέση διάρκεια αποπληρωμής φθάνει τους 253 μήνες από τους χρηματοδοτικούς φορείς και τους 221 μήνες από το Δημόσιο.
* Τα ποσοστά έγκρισης των χρηματοδοτικών φορέων παραμένουν χαμηλά. Από τις 2.745 αιτήσεις που έχουν αξιολογήσει έως σήμερα οι πιστωτές, έχουν εγκρίνει τις 1.274. Δηλαδή, από τα 914 εκατ. ευρώ οφειλών στις οποίες κλήθηκαν οι πιστωτές να εγκρίνουν ρύθμιση, μόνο τα 304 εκατ. ευρώ πέρασαν με θετική ψήφο. Αυτό δίνει ένα ποσοστό εγκρισιμότητας της τάξεως του 46%, με μεγάλη απόκλιση από πιστωτή σε πιστωτή.
* «Έχουμε ήδη συστήσει ομάδα εργασίας με τους πιστωτές, ώστε να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε τους λόγους απόρριψης και να βρούμε τρόπους επίλυσης των θεμάτων».
* Παρατηρείται μια τάση απόρριψης και από τους δανειολήπτες. Μέχρι σήμερα 699 ρυθμίσεις που αφορούν δάνεια 123 εκατ. ευρώ απορρίφθηκαν από δανειολήπτες.
* Τις επόμενες ημέρες εντός της εβδομάδας, θα εγκριθούν άλλες 300-400 ρυθμίσεις δανείων ύψους 60-70 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αιτήσεις που έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται στην τελική ευθεία για να λάβουν οι δανειολήπτες δοσολόγια ή που έχουν ήδη λάβει και περιμένουμε να καταβάλουν την πρώτη δόση.