fbpx

Μέτρα «φρένο» στην ακρίβεια

0 1.155

Του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου*
Παρακολουθούμε την κυβέρνηση να έχει μια ικανοποίηση σχετικά με το μείγμα των μέτρων που έχει υιοθετήσει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Η ακρίβεια όμως είναι ακόμη εδώ και ροκανίζει το ήδη περιορισμένο από την οικονομική κρίση του 2008 εισόδημα των πολιτών.

Η Ελλάδα έχει τον 5ο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που σήμερα είναι στο 12,1% (3,4 μονάδες υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο). Ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός πως οι αυξήσεις των τιμών αφορούν αγαθά απαραίτητα για τη διαβίωση. Βλέπουμε το κόστος διατροφής να έχει αυξηθεί κατά 12,6% και το κόστος στέγασης κατά 31,5%. Ο δε ενεργειακός πληθωρισμός είναι 50% μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ο κατώτατος μισθός, ωστόσο, δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες ενός νοικοκυριού. Πόσο μάλλον οι χαμηλοί μέσοι μισθοί που κυριαρχούν στην εστίαση και στον τομέα παροχής προσωπικών υπηρεσιών. Αυτοί οι μισθοί είναι αισθητά χαμηλότεροι από το επίπεδο του κατώτατου μισθού και οφείλονται αποκλειστικά στα αυξημένα ποσοστά μερικής απασχόλησης αλλά και υποδηλωμένης εργασίας.

Την ίδια στιγμή, το ιδιωτικό χρέος έχει φτάσει στο δυσθεώρητο ποσό των 253 δις ευρώ, ενώ με τις αυξήσεις των επιτοκίων αυτό αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω. Όσον αφορά στο ποσοστό των μη-εξυπηρετούμενων προς το σύνολο των δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει ανέλθει στο 60-65%. Ενώ όμως ένα μεγάλο μέρος αυτού του χρέους έχει μεταφερθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών, οι διαδικασίες καθυστερούν αρκετά.

Αποτέλεσμα ένα μεγάλο τμήμα επιχειρήσεων και ιδιωτών να παραμένει εγκλωβισμένο στο χρέος, ενώ μια νέα γενιά κόκκινων δανείων είναι πλέον ένας ορατός κίνδυνος. Ακόμη, όμως, και για όσους δεν έχουν κάποιο χρέος, το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.

Η Ελλάδα έχει τον τέταρτο χαμηλότερο συντελεστή στη φορολογία κερδών στην ΕΕ και τον δεύτερο στα μερίσματα ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Επιπλέον, εξαρτάται από τους εξαιρετικούς υψηλούς συντελεστές των έμμεσων φόρων που υποδηλώνουν ένα άδικο φορολογικό σύστημα. Αντί, όμως, η κυβέρνηση να παρέμβει στη φορολογία ώστε να εκτονωθεί και η πληθωριστική κρίση, ελάφρυνε συνολικά τη φορολογία των κερδών (διανεμόμενων και μη), διαμορφώνοντας τον συντελεστή στο 25,9%, όταν για παράδειγμα στην Πορτογαλία είναι στο 48% και στη Γαλλία είναι στο 50%.

Με άλλα λόγια, ενισχύει τον πλούτο, όταν την ίδια στιγμή, υπερφορολογεί τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία με ποσοστά πάνω από 28% ανάλογα με την εισοδηματική κλίμακα. Το ιδεολογικό πρόσημο της φορολογικής πολιτικής της είναι σαφές και συνεπές προς όσους παραδοσιακά θωρακίζει η Νέα Δημοκρατία, τους λίγους και ισχυρούς, ενώ εφαρμόζει μια ανεπαρκή επιδοματική πολική για τους πολλούς.

Ως ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής σ’ αυτό το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον για τα νοικοκυριά και τους πολίτες έχουμε προτείνει μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

  • Πρώτον, να τεθεί πλαφόν λιανικής στα τιμολόγια ρεύματος, που συμπεριλαμβάνεται και στην εργαλειοθήκη της ΕΕ, ώστε να διαμορφωθεί μια δίκαιη κατανομή του κόστους μεταξύ καταναλωτών, κράτους και μεγάλων ηλεκτροπαραγωγών, τα υπερκέρδη των οποίων χρειάζεται να φορολογηθούν αναλόγως.
  • Δεύτερον, έχουμε προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στα αγαθά πρώτης ανάγκης και τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα ώστε να δοθεί μια ανάσα στους πολίτες.
  • Τρίτον, έχουμε προτείνει να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης με βάση την αξιοποίηση με κοινωνικά κριτήρια κατοικιών που είναι κενές σήμερα και διάσπαρτες στις πόλεις.

Ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος, τα μέτρα που προτείνουμε εμείς μπορούν να αποκλιμακώσουν την κρίση στην καθημερινότητα των πολιτών. Ζητούμε από την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις μας δίνοντας ανάσα στην πλειονότητα των Ελλήνων.

*Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More