fbpx

BlackRock: Η Fed “πρέπει να πάει διακοπές” μετά τις αυξήσεις επιτοκίων το 2022

0 142

Οι αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας το 2022 για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό πιθανώς αρκούν ώστε να μπουν οι αξιωματούχοι της σε θέση αναμονής, περιορίζοντας τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιξης που θα προκαλέσει βλάβη στην οικονομία των ΗΠΑ, εκτιμά η BlackRock.

Τη θέση αυτή εξέφρασε σε σημείωμα ο  Ρικ Ρίντερ, επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος του μεγαλύτερου διαχειριστή assets παγκοσμίως.

Τα σχόλια του προέδρου της Fed, “δεν έκαναν πολλά για να ανατρέψουν την πεποίθησή μας ότι η ομοσπονδιακή ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια της κατά άλλες 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου”, ανέφερε ο Ρ. Ρίντερ μετά την ομιλία του Πάουελ στο συμπόσιο της Fed στο Τζάκσον Χολ.

Οι αγορές τιμολογούν αυξήσεις επιτοκίων κατά ακόμα 125 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2022, προσθέτει.

Σύμφωνα με το στέλεχος της BlackRock, ακόμα μία μεγάλη αύξηση (75 μ.β.) θα έφερνε το επιτόκιο της Fed στο εύρος του 3% – 3,25%, το οποίο βρίσκεται πέρα από τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση του “ουδέτερου επιτοκίου” των μελών της αρμόδιας επτροπής της Τράπεζας. Σημειώνεται ότι ένα ουδέτερο επιτόκιο ούτε τροφοδοτεί ούτε περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα.

Έτσι, η ώθηση των επιτοκίων σε ένα εύρος μεσαίου έως υψηλού 3% “θα επιτρέψει στη Fed να φτάσει στον προορισμό της και στη συνέχεια να χαλαρώσει και να παρακολουθήσει τις προσαρμογές πολιτικής της να αποδίδουν”, κατά την BlackRock.

Παρόλο “που είναι απολύτως επιτακτικό να θέσει υπό έλεγχο η Fed τον επί του παρόντος υψηλό πληθωρισμό, ανησυχούμε για το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να το παρακάνει με τη σύσφιξη και να διαγράψει μεγάλο μέρος της ανάκαμψης από το σοκ της πανδημίας”, επισημαίνει ο Ρίντερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των μισθών μετά την πανδημία σε συνδυασμό με τη σφιχτή αγορά εργασίας αναμένεται να λειτουργήσει θετικά υπέρ των χαμηλότερων εισοδημάτων, εάν η χώρα έχει παρέλθει την κορύφωση των αυξήσεων των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια.

“Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι εταιρικές επενδύσεις επιβραδύνονται και η αγορά κατοικίας παγώνει, εν μέσω υψηλότερων τιμών, αυστηρότερης νομισματικής πολιτική και οικονομικής αβεβαιότητας. Έτσι η Fed μέχρι το τέλος του έτους θα έχει πάρει θέση ώστε να σταθεί μακριά, απλώς να χαλαρώσει σαν παραθεριστής και να παρακολουθεί πώς λειτουργούν οι μεγάλες μεταβολές του συστήματος”, εκτιμά η BlackRock.

Υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία του στο Τζάκσον Χολ την Παρασκευή, ο κεντρικός τραπεζίτης Τζέι Πάουελ είπε ότι η πορεία για τη μείωση του πληθωρισμού θα έχει “κάποιο οικονομικό πόνο” για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η σταθερότητα των τιμών συνιστά κλειδί για να διατηρηθεί ισχυρή η αγορά εργασίας.

Τα επιτόκια της Fed βρίσκονται επί του παρόντος στο εύρος του 2,25% – 2,5%, μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,75% (75 μονάδες βάσης) τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Μετά την ομιλία Πάουελ, η πιθανότητα και για τρίτη σερί γιγαντιαία αύξηση 75 μονάδων βάσης έχει αυξηθεί πλέον στο 70%, όπως δείχνουν τα πονταρίσματα στα futures των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας, με εκείνη για μία ηπιότερη της τάξης των 50 μ.β. να έχει υποχωρήσει αντίστοιχα στο 30%.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More