fbpx

Capital Economics: Κίνδυνος για τα ομόλογα από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

0 94

Η ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης με περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις τους επόμενους μήνες, εκτιμά η Capital Economics και αμφιβάλλει ότι ακόμη και εάν η ευρωζώνη μπει σε ύφεση θα αναγκάσει την τράπεζα να σταματήσει τις αυξήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με την αβεβαιότητα σχετικά με την προθυμία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να χρησιμοποιήσουν το νέο εργαλείο TPI, ένα νέο sell-off στα ομόλογα και διεύρυνση των spreads είναι ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο, όπως σημειώνει.

Η απόφαση της ΕΚΤ φαινόταν πιθανό να κυμαινόταν μεταξύ μιας αύξησης 50 και 75 μ.β., και η ίδια η Capital Economics ανέμενε ότι θα ήταν 75 μ.β. Έτσι, η άνοδος του επιτοκίου καταθέσεων από το μηδέν στο 0,75% δεν ήταν μεγάλη έκπληξη. Η απόφαση ήταν προφανώς ομόφωνη, παρά τα πρόσφατα σχόλια από ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που πρότειναν ότι μια μικρότερη κίνηση.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση πάντως, μάθαμε πολλά σε σχέση με το σκεπτικό των αξιωματούχων της ΕΚΤ, επισημαίνει η Capital Economics. Πρώτον, αναμένουν να αυξήσουν τα επιτόκια στις “επόμενες πολλές συνεδριάσεις”, κάτι που η Λαγκάρντ είπε ότι σημαίνει κάπου μεταξύ των επόμενων δύο συνεδριάσεων και των επόμενων πέντε. Δεύτερον, ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων μπορεί να μην είναι αργός. Και τρίτον, η επαναλαμβανόμενη χρήση του όρου “ομαλοποίηση” υποδηλώνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν να αυξήσουν τα επιτόκια σε ουδέτερα επίπεδα, αντί να τα υπερβούν. Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με το πού βρίσκεται το ουδέτερο επίπεδο, αλλά ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν εκτιμήσει ότι είναι το 1% έως 2%.

Ο τόνος κατά τη συνέντευξη Τύπου ήταν επίσης συνεπής με την άποψη της Capital Economics ότι η ύφεση δεν θα εμποδίσει την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια. Όταν δημοσιεύτηκε αρχικά το δελτίο τύπου της συνεδρίασης, ο οίκος θεώρησε ότι οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη έμοιαζαν αισιόδοξες. Στη συνέντευξη Τύπου η Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι το ίδιο πιστεύει και η ίδια. Πράγματι, αναγνώρισε ότι ορισμένοι από τους κινδύνους στο σενάριο της ΕΚΤ είχαν ήδη υλοποιηθεί. “Μπορούμε να συμπεράνουμε από αυτό ότι η Τράπεζα αναμένει τώρα συρρίκνωση της οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, το guidance ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται έρχεται παρά την αναμενόμενη ύφεση”, σημειώνει η C.E.

Συνδυάζοντας όλα αυτά, εμμένει στην άποψή της ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης πάλι τον Οκτώβριο και κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, αφήνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2% μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό θα ήταν σε γενικές γραμμές συνεπές με την ομαλοποίηση που περιέγραψε η Κριστίν Λαγκάρντ. Είναι πιθανό η ΕΚΤ στη συνέχεια να τηρήσει στάση αναμονής ενώ κρίνει τα αποτελέσματα της αυστηρότερης πολιτικής, αλλά οι κίνδυνοι στρέφονται προς την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Η  Λαγκάρντ ήταν επίσης σαφής ότι ήταν πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ποσοτική σύσφιξη. Προς το παρόν, τα επιτόκια είναι το προτιμώμενο εργαλείο για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Και ακόμη κι αν κάποιοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ήθελαν να συζητήσουν το QT τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο, η Capital Economics αμφιβάλλει ότι η Τράπεζα θα συρρικνώσει τις θέσεις των ομολόγων που έχει για κάποιο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, οι αποδόσεις και τα spreads των ομολόγων έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά φέτος, επιφέροντας αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Και οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να ωθήσουν περαιτέρω τις αποδόσεις υψηλότερα, όπως τονίζει

Αντίθετα, εκτιμά ότι είναι πιο πιθανό η ΕΚΤ να πρέπει να ξαναρχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Οι ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες η Τράπεζα θα χρησιμοποιούσε το TPI, υποδηλώνουν ότι υπάρχουν σαφείς ανοδικοί κίνδυνοι για τα spreads των ομολόγων της περιφέρειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More