fbpx

Χαμόγελα για τα κοράκια, πόνος για τους δανειολήπτες!

0 232

Χαμόγελα για τους servicers και κρύος ιδρώτας για τους δανειολήπτες που βλέπουν το φάντασμα των πλειστηριασμών να βρίσκεται ξανά μπροστά τους.

Μπορεί τώρα η μπάλα να περνά στην ολομέλεια των Αρεοπαγιτών του Ανώτατου Δικαστηρίου, όμως η εισήγηση προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου από τον εισαγγελέα της έδρας Πάνο Παναγιωτόπουλο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου δίνοντας το «πράσινο φως» στους servicers να κινούν διαδικασίες πλειστηριασμών και με το νόμο του 2003 για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών και με το νόμο του 2015 για τα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναμένεται να καθαρογράφει μέχρι τα τέλη του Απρίλη και σίγουρα ή ισχύς της θα είναι μετά την καθαρογραφή.

Η εισήγηση του εισαγγελέα ήταν αρκετή από μόνη της για να επιστρέψουν στα τα χαμόγελα στα πρόσωπα των servicers καθώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την υπ’ αριθμόν 822/22 απόφαση ο Άρειος Πάγος,έκρινε ότι είναι άκυρες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης με βάσει το νόμο του 2003. Το αποτέλεσμα αυτή της απόφαση είναι ήταν να προκληθεί ένα πλήθος ανακοπών, ενώ παράλληλα «πάγωσε» και κάθε ενδιαφέρον των επενδυτών για να αποκτήσουν τα ακίνητα που έβγαιναν το σφυρί, καθώς δεν γνώριζαν αν στο τέλος της ημέρας θα ήταν οι νέοι ιδιοκτήτες, την ίδια στιγμή που προκλήθηκε νευρικός κλονισμός τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο με τις γνωστές παλινωδίες εκείνων των ημερών αλλά και σε επίπεδο τραπεζών.

Η τελική απόφαση τώρα είναι όπως και η σχετική εισήγησήστα χέρια της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, με τους αεροπαγίτες να καλούνται να λάβουν υπόψη ντους και τις προτάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας –που παρέστη στην Ολομέλεια υπέρ των δανειοληπτών και κατά των εταιρειών διαχείρισης- και τελικά να αποφασίσουν τι μέλι γενέσθαι. Τρείς μήνες και κάτι μαρτυρικοί για τους δανειολήπτες που για μια κόμη φορά θα βρεθούν σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας.

Ο εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου πως οι εταιρείες διαχείρισης θα μπορούν να κινούν τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης χρησιμοποιώντας τόσο το νομοθετικό πλαίσιο του 2003 για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, όσο και του 2015 για τα «κόκκινα» δάνεια, αναφέροντας μάλιστα παράλληλα για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του πως οι εταιρείες διαχείρισης εποπτεύονται από την ΤτΕ, σεαντίθεση με τα funds της αλλοδαπής που δε μπορούν εύκολα να ελεγχθούν  από τους δανειολήπτες. Τώρα το ποιος ελέγχει ποιον και πόσο εύκολα κάποιος δανειολήπτης μπορεί να βρει άκρη μια πραγματικά άλλη ιστορία.

Στο πλευρό των δανειοληπτών ο ΔΣΑ

Με μια γενναία και ξεκάθαρη νομικά στάση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών βρέθηκε στην πρώτη γραμμή την δικαστικής μάχηςστο πλευρό των δανειοληπτών και με ανακοίνωση του Προέδρου του Δημήτρη Βερβεσού αναφέρει ότι:

«Όπως τεκμηριωμένα αναπτύχθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αντίθετα από τη μέχρι τώρα πρακτική των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.), οι τελευταίες δεν διαθέτουν κατά νόμο κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση για την άσκηση διαδικαστικών εν γένει πράξεων (έκδοση διαταγής πληρωμής, επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης), στις περιπτώσεις που η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η αντίστοιχη ανάθεση της διαχείρισης προς αυτές γίνεται με βάση τις διατάξεις για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων του Ν. 3156/2003».

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More