fbpx

Citi: Δεν θα τελειώσει άμεσα το ράλι στην Ευρώπη

0 150

Εχθές ήταν η Goldman Sachs. Σήμερα έρχεται και η Citigroup να δώσει “ψήφο εμπιστοσύνης” στις ευρωπαϊκές μετοχές, υποστηρίζοντας πως η εντυπωσιακή υπεραπόδοσή τους σε σχέση με τις αμερικανικές το τελευταίο διάστημα θα συνεχιστεί, ενώ ταυτόχρονα τονίζει πως το μεταξύ τους discount παραμένει τεράστιο.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Citi, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν καταγράψει άνοδο 20% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υπεραπόδοση έναντι των αμερικάνικων μετοχών από το 2009. Μπορεί να φαίνονται υπεραγορασμένες βραχυπρόθεσμα, αλλά το ράλι εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τις χαμηλές αποτιμήσεις και τις υποτονικές ροές κεφαλαίων. Η Ευρώπη εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με discount 30% σε όρους P/E έναντι των ΗΠΑ, σε σύγκριση με μακροπρόθεσμο μέσο όρο 15%. Αυτό αφήνει περιθώρια για περαιτέρω υπεραπόδοση, όπως εκτιμά η Citi.

Η αμερικάνικη τράπεζα εξετάζει έτσι την πιθανή μελλοντική τροχιά των παραγόντων που έχουν βοηθήσει και στηρίξει το πρόσφατο ευρωπαϊκό ράλι και τι σημαίνει αυτό για τις αγορές προσεχώς.

Ο πρώτος παράγοντας που εκτόξευσε τις ευρωπαϊκές μετοχές είναι η άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πλέον σταθεροποιηθεί και αναμένεται να παραμείνουν γύρω στα τρέχοντα επίπεδα βραχυπρόθεσμα και να κινηθούν υψηλότερα στο τέλος του έτους. Αυτό αφαιρεί έναν πιθανό θετικό άνεμο για τη συνέχεια.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η “επιστροφή” της Κίνας. Το trade του reopening της Κίνας έχει ήδη λειτουργήσει έντονα – ο δείκτης MSCI Κίνας αυξήθηκε κατά 50%, αλλά θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περισσότερα στη συνέχεια καθώς βρίσκεται μόλις στην αρχή του, όπως σημειώνει η Citi. Οι ευρωπαϊκές μετοχές με έκθεση στην Κίνα είχαν ιδιαίτερα καλή πορεία, καταγράφοντας ράλι της τάξης του 40%. Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια, οι παγκόσμιοι στρατηγικοί αναλυτές της Citi υποστηρίζουν πως η ανοδική πορεία μπορεί να είναι μεγαλύτερη στις μετοχές που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία που είναι εκτεθειμένες στην Κίνα.

Τρίτον, το ράλι ύψους 15% στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ενίσχυσε επίσης τη σχετική απόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των ΗΠΑ. Η αγορά συναλλάγματος ακολούθησε και θα συνεχίσει να ακολουθεί στενά τις διαφορές των επιτοκίων μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, όπως σημειώνει η Citi.

Τέταρτον, ο “θόρυβος” από τις κεντρικές τράπεζες έχει βοηθήσει όλες τις αγορές μετοχών. Η ΕΚΤ φαίνεται να είναι η περισσότερο επιθετική στη ρητορική της, κάτι που θα στηρίξει το ευρώ και θα ενισχύσει περαιτέρω τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών για τους επενδυτές που βασίζονται σε δολάρια. Έπειτα και από τις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις κατά 100 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ, 75 μονάδες βάσης από τη Fed και όχι άλλες αυξήσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Επιπλέον, μεγάλο μέρος του πρόσφατου ράλι φαίνεται να τροφοδοτήθηκε από αλλαγές θέσεων των επενδυτών και από το short covering. Από την αρχή του έτους οι θέσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης συνέχισαν να αναπτύσσεται σταθερά στην Ευρώπη, σύμφωνα με του αναλυτές της Citi. Τώρα βρίσκονται στα επίπεδα που είδαμε τελευταία φορά στα μέσα του 2021, αν και η δυναμική έχει επιβραδυνθεί το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου. Δεδομένου ότι η τοποθέτηση φαίνεται πλέον μονόπλευρη (καθαρά longs), οι κίνδυνοι ενός sell-off για αποκόμιση κερδών αυξάνονται.

Ωστόσο, όπως τονίζει η Citi, αν και οι τοποθετήσεις στην αγορά μπορεί να φαίνονται bullish, τα παραδοσιακά δεδομένα ροών κεφαλαίων όμως έχουν γίνει θετικά για τις ευρωπαϊκές μετοχές μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτό προσφέρει μια ευπρόσδεκτη αντιστροφή των απότομων εκροών (7,5% του μέσου ενεργητικού) που σημειώθηκαν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Οι συνεχείς εισροές θα μπορούσαν να προσθέσουν περαιτέρω ώθηση σε αυτό το ράλι, όπως εκτιμά η Citi. Τα αμερικανικά μετοχικά funds ήταν πιο ανθεκτικά πέρυσι. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει την αγορά των ΗΠΑ πιο ευάλωτη σε εκροές, καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς την Ευρώπη, την οποία και δεν… “αγαπούσαν” στο στο παρελθόν, μια τάση που είναι εμφανής στα πιο πρόσφατα δεδομένα της EPFR.

Το εξαιρετικά σημαντικό και υποστηρικτικό είναι πως, παρά το ράλι, οι ευρωπαϊκές μετοχές εξακολουθούν να φαίνονται φθηνές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διαπραγματεύεται επί του παρόντος με P/E 12μήνου στο 13x, κάτω από τη μακροπρόθεσμη μέση τιμή του 14x. Η Citi έχει επανειλημμένως επισημάνει το κενό αποτίμησης ρεκόρ που έχει ανοίξει η Ευρώπη με τις ΗΠΑ. Το discount 35% σε όρους P/E Ευρώπης/ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο φαινόταν υπερβολικό. Έκτοτε, το χάσμα έχει κλείσει (τώρα στο 30%), αλλά παραμένει πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 15%. Το κλείσιμο σε αυτόν τον μέσο όρο θα σήμαινε ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα υπεραποδώσουν κατά περαιτέρω κατά 20% στο επόμενο διάστημα.

Η αύξηση 20% που έχουν σημειώσει οι ευρωπαϊκές μετοχές σημαίνει ότι πλησιάζουν πιο κοντά στον στόχο που έχει θέσει η Citi για τον πανευρωπαϊκό δείκτη για το τέλος του έτους, δηλαδή τις 475 μονάδες. “Δεδομένου ότι οι βραχυπρόθεσμοι θετικοί άνεμοι (χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου, συμπίεση των bears) εξασθενούν και οι θέσεις είναι bullish, δεν θα κυνηγούσαμε πολύ έντονα την αγορά αυτή τη στιγμή”, σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα.

Ωστόσο, όπως τονίζει, οι φθηνές αποτιμήσεις παραμένουν υποστηρικτικές και οι εισροές κεφαλαίων αυξάνονται. “Θα ήμαστε αγοραστές σε οποιαδήποτε αδυναμία της αγοράς”, τονίζει. “Πιστεύουμε επίσης ότι η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις από τις ΗΠΑ κατά το υπόλοιπο του έτους, ειδικά δεδομένης της προοπτικής περαιτέρω υποχώρησης του δολαρίου”, όπως καταλήγει.

Σε ότι αφορά το πώς μπορούν οι επενδυτές να “παίξουν” το περαιτέρω κλείσιμο του χάσματος αποτίμησης Ευρώπης/ΗΠΑ, η Citi εξετάζει τις ευρωπαϊκές μετοχές με υψηλή κεφαλαιοποίηση οι οποίες έχουν υποαποδώσει τον αντίστοιχο κλάδο των ΗΠΑ κατά τουλάχιστον 20%, διαπραγματεύονται με discount στον κλάδο τους στις ΗΠΑ και έχουν σύσταση buy ή neutral από τους αναλυτές της. Έτσι κατέληξε στις εξής 25 μετοχές – γκανιάν:

Οι top 25 μετοχές

Μετοχή Κλάδος
Aker BP ASA
Ενέργεια
Eni S.p.A.
Ενέργεια
Shell Plc
Ενέργεια
Arkema SA
Βασικά υλικά
BASF SE
Βασικά υλικά
Mondi plc
Βασικά υλικά
Smurfit Kappa
Βασικά υλικά
Stora Enso
Βασικά υλικά
Sandvik AB
Κεφαλαιουχικά αγαθά
Adecco Group AG
Εμπορικές Υπηρεσίες
Intertek Group plc
Εμπορικές Υπηρεσίες
Teleperformance SA
Εμπορικές Υπηρεσίες
Tesco PLC
Τρόφιμα και βασικά είδη
Fresenius Medical Care
Υγειονομικός εξοπλισμός
Philips N.V.
Υγειονομικός εξοπλισμός
GSK plc
Φαρμακευτική & Βιοτεχνολογία
Roche
Φαρμακευτική & Βιοτεχνολογία
Legal & General
Ασφάλειες
NN Group N.V.
Ασφάλειες
Phoenix Group
Ασφάλειες
Nexi S.p.A.
Software
Ericsson
Υλικά τεχνολογίας
BT Group plc
Τηλεπικοινωνίες
E.ON SE
Κοινής ωφέλειας
Fortum Oyj
Κοινής ωφέλειας

 

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More