Citi: Οι εκτιμήσεις της για την κίνηση των αγορών διεθνώς και στην Ελλάδα
Η άνοδος στα κέρδη διεθνώς ανά μετοχή (EPS) προβλέπεται να επιβραδυνθεί από +53% το 2021 σε 7% φέτος, ενώ η νομισματική πολιτική αναμένεται να αυστηροποιηθεί, με τη Fed να είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Αυτοί είναι οι δύο “αντίθετοι άνεμοι” για τις αγορές φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi η οποία ωστόσο τονίζει πως παρά την παρουσία τους, ο παγκόσμιος benchmark δείκτης ο MSCI AC World, θα καταγράψει κέρδη της τάξης του 8% κατά τη διάρκεια του έτους, με τα μοντέλα της αμερικανικής τράπεζας να εξακολουθούν να δίνουν σήμα για αγορά στις βουτιές των μετοχών. Σε αυτό το πλαίσιο η Citi παραθέτει και τις εκτιμήσεις για τις ελληνικές μετοχές οι οποίες θα καταγράψουν την ισχυρότερη αύξηση της κερδοφορίας φέτος διεθνώς, σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερη από αυτήν των διεθνών εισηγμένων.
Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Citi, πριν από ένα χρόνο, η αγορά (consensus) περίμενε ότι τα EPS του MSCI AC World θα αυξηθούν κατά 26% το 2021. Η αμερικανική τράπεζα είχε εκφράσει την εκτίμησή της ότι η πρόβλεψη ήταν πολύ χαμηλή, αλλά ποτέ δεν περίμενε ότι η τελική αύξηση θα ήταν πάνω από 50% και στο 53%. Όσον αφορά το 2022, η αγορά αναμένει επί του παρόντος μια πολύ πιο μέτρια άνοδο 7%, όπως επισημαίνει, και αυτός είναι ο πρώτος “αντίθετος άνεμος” για τις αγορές φέτος. Πάντως, με την εξέλιξη δεικτών PMI, τα περισσότερα lockdown, τα συνεχιζόμενα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και την εξασθένιση των τιμών των εμπορευμάτων, οι κίνδυνοι για αυτήν την πρόβλεψη ενδέχεται να μετατοπίζονται προς τα κάτω. Η ισχυρή δυναμική των EPS ήταν ένας σημαντικός ούριος άνεμος για τις παγκόσμιες μετοχές το 2021, αλλά θα είναι λιγότερο υποστηρικτικός το 2022.
Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο “αντίθετο άνεμο” για τις μετοχές, την αύξηση των επιτοκίων, οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν από τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω τις αγορές περιουσιακών στοιχείων το 2022. Προβλέπουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές φέτος, με την πρώτη αύξηση τον Ιούνιο. Η άνοδος των πραγματικών αποδόσεων αντιπροσωπεύει πρόκληση για τις μετοχές με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπως προσθέτει.
Τα χαμηλά επιτόκια έχουν συμβάλει στη στήριξη των υψηλότερων αποτιμήσεων των μετοχών. Ο δείκτης MSCI AC World διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο p/e 12μηνου στο 18x, πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 15x. Οι ΗΠΑ φαίνονται πιο ακριβές στο 22x, πολύ πάνω από το 16x που είναι ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος. Οι αποτιμήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο (στο 12x) και οι αναδυόμενες αγορές (στο 12x επίσης) φαίνονται λιγότερο “τεντωμένες”, ενώ η αγορά της ηπειρωτικής Ευρώπης διαπραγματεύεται με δείκτη p/e στο 17x και η Ιαπωνία στο 14x.
Ωστόσο, κατά τη Citi, αυτή η στήριξη των αποτιμήσεων εξασθενεί. Οι στρατηγικοί αναλυτές της αγοράς επιτοκίων της Citi αναμένουν ότι η νομισματική σύσφιξη θα ωθήσει τις πραγματικές αποδόσεις προς τα πάνω το 2022. Οι μετοχές “ανάπτυξης” με υψηλότερη αξιολόγηση, ειδικά στις ΗΠΑ, αναμένεται να είναι ευάλωτες σε αυτήν την εξέλιξη, ενώ οι φθηνότερες μετοχές θα είναι λιγότερο “ευαίσθητες”.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει η Citi, οι δείκτες της εξακολουθούν να δίνουν σήμα για buy the dips. Παρά αυτούς τους αντίθετους ανέμους, οι αναλυτές της Citi αναμένουν κέρδη 8% στον παγκόσμιο δείκτη MSCI AC κατά τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την ανάπτυξη του EPS. Η παγκόσμια λίστα ελέγχου Bear Market εξακολουθεί να “δίνει” αγορά τις βουτιές.
Η επενδυτική ψυχολογία στις ΗΠΑ φαίνεται πάντως να είναι σε πιο “τεντωμένα” επίπεδα, ειδικά σε σχέση με την Ευρώπη και τις αναδυόμενες αγορές όπου είναι πιο… προσγειωμένη, όπως προσθέτει. Ο δείκτης Levkovich της Citi βρίσκεται στην περιοχή “ευφορίας” από το 2020 και υποδηλώνει προσοχή.
Με βάση τα παραπάνω η Citi είναι overweight στις αγορές του Ηνωμένου Βασίλειου και της Ιαπωνίας, καθώς και οι δύο αγορές φαίνονται φθηνές και θα πρέπει να είναι λιγότερο ευάλωτες στην αύξηση των επιτοκίων. Τα θεμελιώδη μεγέθη των ΗΠΑ παραμένουν ισχυρά, αλλά οι υψηλότερες αποτιμήσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν ευάλωτες στη νομισματική σύσφιξη, και έτσι τηρεί ουδέτερη στάση. Όπως προσθέτει, δεν έχει μπει ακόμα στον… πειρασμό να κηρύξει τη μεγάλη στροφή στις αναδυόμενες αγορές και έτσι παραμένει προς το παρόν underweight. Στην παγκόσμια στρατηγική της τηρεί overweight στάση στον κλάδο των τραπεζών ως αντιστάθμιση έναντι των υψηλότερων επιτοκίων, ενώ προτιμά επίσης και τους κλάδους των υπηρεσιών υγείας και βιομηχανίας. Είναι, τέλος underweight στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, στις υπηρεσίες επικοινωνίας και στα καταναλωτικά αγαθά πολυτελείας.
Η Citi παρουσιάζει και τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τις αποτιμήσεις των διεθνών αγορών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η αμερικανική τράπεζα βελτίωσε για μία ακόμα φορά τις προβλέψεις της, με την εκτιμώμενη αύξηση της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων να τοποθετείται ακόμα πιο υψηλά.
Πιο αναλυτικά, βλέπει πλέον πως τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται φέτος να εκτιναχθούν κατά 41,5% (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών), από αύξηση 25% που προέβλεπε πριν, που αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό διεθνώς. Το 2023 αναμένει αύξηση της τάξης του 19,8% στα ελληνικά EPS.
Συγκριτικά η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2022 κατά 6,2%, των αναδυόμενων αγορών κατά 5,2%, των ανεπτυγμένων κατά 7,7% και των αμερικανικών εταιρειών κατά 7,7%, ενώ σε μέσο όρο διεθνώς η αύξηση της κερδοφορίας θα διαμορφωθεί στο 7,3%.
Ο εκτιμώμενος δείκτης P/Ε στην ελληνική αγορά για το 2021 διαμορφώνεται στο 15x, ενώ για το 2022 θα κινηθεί στο 10,6x και το 2023 στο 8,9x. Συγκριτικά, το P/E στην αγορά των ΗΠΑ, από 24,1x 2021, θα κινηθεί στο 22,3 το 2022, ενώ στην Ευρώπη από 16x πέρσι, στο 15,2x το 2022.
Τέλος, στα επίπεδα του 3,4% διαμορφώνεται παράλληλα η εκτιμωμένη μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών, πάνω από τον μέσο όρο σε Ευρώπη, ΗΠΑ, παγκόσμιες αγορές και αναδυόμενες αγορές, που τοποθετείται στο 2,9%, 1,2%, 1,8% και 2,8% αντίστοιχα.