fbpx

City: Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε κίνδυνο λόγω της πολιτικής αστάθειας

0 121

Η πρόσφατη υπεραπόδοση και οι σχετικά “πλούσιες” αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με την αγορά ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης φαίνεται να κινδυνεύει από την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα έως τις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες ενδέχεται να πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα, σημειώνει η Citigroup.

Σε αυτό το πλαίσιο συνιστά στους επενδυτές να πουλήσουν τα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των αντίστοιχων ιταλικών, με το μεταξύ τους spread αυτή τη στιγμή αν είναι αρνητικό, στις -6 μονάδες βάσης, δηλαδή οι ελληνικές αποδόσεις είναι πλέον χαμηλότερες από τις ιταλικές.

Σύμφωνα με την Citi, η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch στα τέλη Ιανουαρίου προκάλεσε μια απότομη υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων έναντι της υπόλοιπης περιφέρειας. Τα ελληνικά 10ετή διαπραγματεύονται με χαμηλότερες αποδόσεις έναντι των ιταλικών, με το μεταξύ τους spread να είναι αρνητικό. Επιπλέον, το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι της Γερμανίας έχει μειωθεί σημαντικά και συγκριτικά με άλλα spreads στην ευρωζώνη τεχνικά φαίνεται “πλούσιο”.

Η αναβάθμιση της Fitch, τονίζει η Citi, έφερε την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα από την αξιολόγηση investment grade από τρεις από τους τέσσερις κύριους οίκους αξιολόγησης (Fitch, S&P και DBRS), με τη Moody’s να έχει μείνει ακόμη πίσω. Ωστόσο, το outlook είναι πλέον σταθερό και από τους τέσσερις οίκους και έτσι η αμερικάνικη τράπεζα βλέπει μικρές πιθανότητες αναβάθμισης στο εγγύς μέλλον.

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας βρίσκεται σε πτωτική τροχιά από το γ΄ τρίμηνο του 2020 και είναι πιθανό να μειωθεί στο 0,6% για το σύνολο του 2023, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg, από 5,1% το 2022. Αυτό είναι απίθανο να είναι αρκετό για να υποστηρίξει την τροχιά του χρέους προς ΑΕΠ που απαιτείται για περαιτέρω αναβαθμίσεις αξιολόγησης.

Η παραμονή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία θα μπορούσε να είναι ίσως το πιο φιλικό προς την αγορά σενάριο, όπως σημειώνει η Citi, με τον τελευταίο, ωστόσο, να μάχεται ήδη με ένα σκάνδαλο υποκλοπών και την πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη, κάτι που μπορεί να στρέψει περισσότερο την κοινή γνώμη εναντίον του.

Οι προοπτικές περιπλέκονται από την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η οποία έχει αυξήσει τις πιθανότητες ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου λόγω της έλλειψης του μπόνους πλειοψηφίας. Αυτό το μπόνους θα αποκατασταθεί στις επόμενες εκλογές, οι οποίες είναι πιθανό να προκηρυχθούν σύντομα μετά τις πρώτες, αλλά σημαίνει μια εκτεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.

Εάν η Citi κάνει λάθος στην πρόβλεψή της και η Ελλάδα πετύχει το ορόσημο αυτό, η πρώτη κιόλας αναβάθμιση σε investment grade από ένα οίκο είναι ικανή να φέρει σημαντικούς θετικούς ανέμους ανοίγοντας την πόρτα σε βελτιωμένους κανόνες περί collaterals και στο πρόγραμμα APP (το κλασσικό QE) της ΕΚΤ, όπως υπογραμμίζει.

Επιπλέον, η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στους βασικούς δείκτες επενδυτικής βαθμίδας θα χρειαστεί χρόνο και δε θα είναι αυτόματη. Η Ελλάδα, όπως εξηγεί, χρειάζεται δύο αξιολογήσεις investment grade από τους οίκους Moody’s, S&P και Fitch για να ενταχθεί τον διεθνή δείκτη ομολόγων των Bloomberg Barclays, μέσο όρο τρεις αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας για να συμπεριληφθεί στο δείκτη iBoxx και μια αξιολόγηση “A” από τον S&P ή την Moody’s.

Σύμφωνα με τη Citi, αυτή τη στιγμή μπορεί και να βιώνουμε την κορύφωση της αισιοδοξίας για τα ελληνικά ομόλογα βραχυπρόθεσμα, πριν από την ανακοίνωση των εκλογών. Έτσι συστήνει την τοποθέτηση των επενδυτών για την εξασθένιση αυτής της υπεραπόδοσης έναντι των ιταλικών ομολόγων.

Το trade που προτείνει είναι η πώληση των ελληνικών ομολόγων λήξης Ιουνίου 2033 έναντι των ιταλικών ομολόγων λήξης Μαΐου 2033 όπου το spread είναι στις -6 μ.β.

Στόχος, είναι η αύξηση του spread στα θετικά και στις +20 μ.β, ένα trade το οποίο θα πρέπει να εγκαταλειφθεί ωστόσο εάν το spread υποχωρήσει περαιτέρω έως στις -19 μ.β.

Το σκεπτικό της Citi, όπως εξηγεί, είναι η εξασθένιση της υπεραπόδοσης των ελληνικών ομολόγων πριν από τον εκλογικό κίνδυνο, ωστόσο υπάρχει και το ρίσκο τα ιταλικά ομόλογα να υποαποδώσουν λόγω του κινδύνου εκτροχιασμού του ελλείμματος.

 

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More