fbpx

CVC Capital Partners: Τώρα και στα σούπερ μάρκετ

0 460

Κρατάει καιρό αυτή η κολόνια, με τις συζητήσεις να έχουν αναζωπυρωθεί ξανά. Ο λόγος για το αμερικανικό fund CVC Capital που φλερτάρει ζωηρά με την ιδέα να πρωταγωνιστήσει στις διεργασίες που συντελούνται και στον κλάδο του λιανεμπορίου. Οι επαφές με την αλυσίδα σουπερμάρκετ Μασούτης φαίνεται να βρίσκονται σε καλό δρόμο και αν τελικά το deal ευοδωθεί, η CVC θα βρεθεί να κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο σε έναν κλάδο που πρωταγωνιστεί στην ελληνική αγορά.

Παράγοντες της αγοράς ισχυρίζονται πως η εξαγορά του ομίλου Μασούτη δεν θα είναι η μόνη κίνηση που θα κάνει το αμερικανικό fund στον συγκεκριμένο κλάδο και πως θα λειτουργήσει συνδυαστικά με εξαγορές μικρότερων αλυσίδων, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και μια προσπάθεια συγχώνευσης ή εξαγοράς και με κάποια από τις υπόλοιπες μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ της χώρας.

Από πλευράς οικονομικών μεγεθών η Μασούτης εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς κατέχει ένα διόλου ευκαταφρόνητο μερίδιο της αγοράς του λιανεμπορίου, έχει σημαντικές επιδόσεις και έναν κύκλο εργασιών που την προηγούμενη χρονιά άγγιξε τα 882 εκατ. ευρώ με ετήσια αυξητική τάση που ξεπερνά το 6%, με EBITDA 60,1 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη που ανέρχονται στα 22,1 εκατ. ευρώ.

Τα μεγέθη αυτά καθιστούν την αλυσίδα Μασούτης ιδιαιτέρως ελκυστική και το αμερικανικό fund έχει αποδείξει από την μέχρι τώρα πορεία του στην ελληνική αγορά πως διαθέτει ένα τεράστιο επενδυτικό εκτόπισμα και πως οι τοποθετήσεις που κάνει έχουν μεγάλο στρατηγικό βάθος. Μέχρι σήμερα οι επενδύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει αφορούν σημαντικούς τομείς τις ελληνικής οικονομίας και ξεπερνούν σε σύνολο τα 2,2 δισ. ευρώ σε τοποθετήσεις σε κορυφαίες επιχειρήσεις της χώρας, από την Εθνική Ασφαλιστική μέχρι τη ΔΕΗ και από τον κλάδο της Υγείας μέχρι το marketplace Skroutz.

Το CVC ιδρύθηκε το 1981, επενδύοντας  μέχρι σήμερα κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 134 δισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, συμμετέχει σε περισσότερα από 300 επενδυτικά projects και διαθέτει γραφεία σε 24 χώρες στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

Σε σχέση με τις συζητήσεις που το fund έχει με τον όμιλο Μασούτη για την απόκτησή του, οι διαρροές κάνουν λόγο εδώ και αρκετό καιρό για τίμημα που αγγίζει τα 625 εκατ. ευρώ και σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται και οι υποχρεώσεις δανεισμού της εταιρίας, ενώ τελευταίες πληροφορίες μιλούν και για κατάθεση από πλευράς CVC νέας, αυξημένης οικονομικά πρότασης. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το ενδιαφέρον των Αμερικανών έχει αναζωπυρωθεί, όπως και οι συζητήσεις.

Από την άλλη πλευρά, το deal μεταξύ του Μασούτη και του Αλεξάκη του ΣΥΝΚΑ, του συνεταιρισμού των κρητικών σουπερμάρκετ, φαίνεται να… μπάζει από τα παράθυρα, με τους νομικούς εκπροσώπους των δυο εταιρικών σχημάτων να ρίχνουν το κύριο βάρος τους στις τροποποιήσεις του καταστατικού, που άνοιξαν το δρόμο για την πώληση σε έναν ιδιώτη μιας πρώην συνεταιριστικής μονάδας.

Στη νέα εταιρία που θα προκύψει με την επωνυμία ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε., ο Μασούτης θα συμμετάσχει με το 50% των μετοχών και ο συνεταιρισμός θα κατέχει το άλλο 50%.  Ο κύκλος εργασιών της συνεταιριστικής αλυσίδας ΣΥΝΚΑ, που έχει έντονη παρουσία σε Αιγαίο, Κρήτη και Κέρκυρα άγγιξε το 2021, τα 231 εκατ. ευρώ.

Η Γενική Συνέλευση του κρητικού συνεταιρισμού άνοιξε πρόσφατα το δρόμο υλοποίησης της συμφωνίας με τον Μασούτη, εγκρίνοντας την πρόταση για απόσχιση του κλάδου της λιανικής από αυτόν της χονδρικής και την ένταξη του στο νέο εταιρικό σχήμα.

Αλέξανδρος Κοντοπάνος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More