Όλα τα τραπεζικά deal στο τραπέζι
Ίσως βίαια, ίσως υπό καθεστώς πίεσης και ενίοτε… πανικού, η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ξεκίνησε. Και ίσως, αυτός να είναι απλώς ο πρώτος γύρος, ενώ ακόμη από το πεδίο της ανακεφαλαιοποίησης δεν υπάρχει νεότερο. Ίσως βίαια, ίσως υπό καθεστώς πίεσης και ενίοτε… πανικού, η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ξεκίνησε. Και ίσως, αυτός να είναι απλώς ο πρώτος γύρος, ενώ ακόμη από το πεδίο της ανακεφαλαιοποίησης δεν υπάρχει νεότερο.
Γράφει η Ρόη Χάικου
Μετά την απορρόφηση της «καλής» ΑΤΕ από την Πειραιώς, η επόμενη μεγάλη τραπεζική συμφωνία στα σκαριά έχει σαν πρωταγωνιστή την Εμπορική, παράλληλα με την διαδικασία πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές θα γίνει εντός του τρέχοντος μηνός.
Η απόφαση των Γάλλων να μην αποχωρήσουν από την Ελλάδα, αλλά να αναζητήσουν στρατηγικό εταίρο για την Εμπορική, κέντρισε το επιχειρηματικό ενδιαφέρον των ελληνικών τραπεζών και ήδη τρεις εξ’ αυτών, βρίσκονται σε επαφές με την Credit Agricole. Οι ίδιες ή και άλλες επιπλέον, θα μπουν στην διαδικασία διεκδίκησης και του ΤΤ και εδώ το τραπεζικό παιχνίδι περιπλέκεται.
Πηγές προσκείμενες στην Πειραιώς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της FMVoice.gr δεν άφησαν υπόνοιες ότι μπορεί η τράπεζα να ενδιαφερθεί για την Εμπορική ή το ΤΤ, καθώς όπως σχολίαζαν ‘θα έχουμε αρκετή δουλειά μπροστά μας με την απορρόφηση της ΑΤΕ και την ενοποίηση των συστημάτων και λειτουργιών’.
Ωστόσο, μέχρι να ανακοινωθεί η διαδικασία πώλησης του ΤΤ (εφόσον δεν γίνει και αυτό με άτυπη διαδικασία προσφορών όπως έγινε στην ΑΤΕ) όλοι θα έχουν προετοιμαστεί και θα έχουν κάνει τις ασκήσεις τους…
Η Alpha Bank επιβεβαίωσε χθες, και επίσημα το ενδιαφέρον της για την Εμπορική, ανακοινώνοντας ότι έχει καταθέσει πρόταση στην Credit Agricole για την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Στόχος της με αυτό το deal, στο οποίο υπολογίζει ότι ενεργό κεφαλαιακά ρόλο θα έχουν οι Γάλλοι, είναι να περιοριστεί η χρήση κρατικών κεφαλαίων για την υλοποίηση της συναλλαγής. Ερώτημα γεννάται αν η Alpha έχει βλέψεις για το ΤΤ, αν και τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι προτιμά μια σύμπραξη με την Credit Agricole.
Την κατάθεση πρότασης για την Εμπορική έχει επιβεβαιώσει επίσημα και η Εθνική Τράπεζα, ενώ η τρίτη ενδιαφερομένη φέρεται να είναι η Eurobank.
Η Εθνική Τράπεζα κατέθεσε πρόταση απόκτησης της Εμπορικής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις 23 Ιουνίου, αναφέρουν οι πληροφορίες. Μερικά εικοσιτετράωρα μετά, ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και τον διαδέχθηκε ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Το νέο management της Εθνικής, όσο προχωρούν οι συζητήσεις περί της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και οι επαφές με την Credit Agricole, μητρική της Εμπορικής, μπορεί να αποφανθεί ότι ένα deal δεν είναι προς το συμφέρον της τράπεζας ή το αντίθετο, να βελτιώσει την πρόταση.
Σε κάθε περίπτωση, η Credit Agricole θα κληθεί να συμμετάσχει στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Εμπορικής, είτε πριν είτε μετά την συμφωνία και υπολογίζεται ότι η τράπεζα χρειάζεται περί το 1,5 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, σύντομα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχει στα χέρια του τα αποτελέσματα των οικονομο-τεχνικών μελετών (due diligence) των 4 μεγαλύτερων τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς), οπότε θα υπάρχει σαφής εικόνα για την κατάσταση τους. Επιπλέον, μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχουν υποβάλλει στο ΤΧΣ στα σχέδια αναδιάρθρωσής τους, ώστε στα επόμενα 4 χρόνια να καταστούν εκ νέου κερδοφόρες.
Καθοριστικό το ΤΤ
Το επικείμενο ‘πωλητήριο’ στο ΤΤ μπορεί να αλλάξει τον προσανατολισμό ή και το ενδιαφέρον κάποιων από τους παίκτες για την Εμπορική και δη, της ΕΤΕ και της Eurobank.
Το ΤΤ έχει υπάρξει ανέκαθεν μια «καλή νύφη» για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, λόγω της πολύς καλής ‘δεξαμενής’ καταθέσεων που διαθέτει και το ελεγχόμενο χαρτοφυλάκιο δανείων, το οποίο λόγω της συντηρητικής πολιτικής που έχουν ακολουθήσει διαχρονικά οι διοικήσεις του έχει περιορισμένες επισφάλειες.
Μια τράπεζα την οποία θα επιθυμούσαν η Εθνική και η Eurobank, οι οποίες έχουν ήδη μειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό του κεφάλαιο (6% έκαστη). Ήδη στην αγορά εκφράζεται η επιφύλαξη κατά πόσο σε αυτή τη φάση της αναδιάρθρωσης η Εθνική θα παίξει ρόλο ή εντέλει θα περιμένουν να γίνουν τα πρώτα deal και μετά θα μπει στο δεύτερο γύρο συγκέντρωσης όπου θα μείνουν 4-5 μεγάλοι όμιλοι.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι ‘μάζεμα’ δυνάμεων θα γίνει και στα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα, υπενθυμίζοντας για παράδειγμα ότι η νέα Proton αδυνατεί να συνεχίσει την δραστηριότητά της αυτόνομα.