Διανομείς: Συμφωνία στην ΕΕ για δικαιώματα εργαζομένων σε πλατφόρμες
To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι χώρες-μέλη της ΕΕ κατέληξαν την Τετάρτη σε προκαταρκτική συμφωνία για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε online εταιρείες όπως η Uber και η Wolt, μια συμφωνία που αν τελικά εφαρμοστεί θα είναι η πρώτη του είδους της στον κόσμο.
Οι νέοι κανόνες για τη λεγόμενη gig economy προβλέπουν «τεκμήρια απασχόλησης» ώστε οι εργαζόμενοι να μην αναγνωρίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι που δεν δικαιούνται κοινωνικών παροχών.
Ως μισθωτοί θα αναγνωρίζονται συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι που πληρούν τρία από πέντε κριτήρια που παρατίθενται στην απόφαση, αναφέρει το Reuters.
«Τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι που απασχολούνται σε πλατφόρμες μπορεί να αναγνωρίζονται εσφαλμένα ως αυτοαπασχολούμενοι […] και δεν απολαμβάνουν σημαντικά δικαιώματα εργασιακής και κοινωνικής προστασίας» επισήμανε σε ανακοίνωσή του το Ευρωκοινοβούλιο.
Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι προτάθηκαν για πρώτη φορά το 2021, εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερης νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να διασφαλιστούν ίσοι όροι λειτουργίας για τις συμβατικές και τις online επιχειρήσεις.
Την πρόταση είχε προηγουμένως επικρίνει ο σύνδεσμος Delivery Platforms Europe, ο οποίος εκπροσωπεί τις πλατφόρμες Bold, Deliveroo, Delivery Hero, Glovo, Uber και Wolt.
Οι κανόνες περιορίζουν επίσης τη χρήση αλγορίθμων στη λήψη αποφάσεων και απαιτεί ανθρώπινη επίβλεψη σε θέματα όπως η απόλυση ή αναστολή λογαριασμού εργαζομένου.
Δίνει επίσης στους εργαζομένους περισσότερες πληροφορίες για το πώς χρησιμοποιούνται οι εταιρικοί αλγόριθμοι και πώς η συμπεριφορά των εργαζομένων επηρεάζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται.
Ακόμα, οι πλατφόρμες δεν θα μπορούν πλέον να ξεγελούν το σύστημα απασχολώντας το προσωπικό μεσαζόντων, καθώς οι εργαζόμενοι σε μεσάζοντες θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με όσους απασχολούνται άμεσα στην εταιρεία.
Το κείμενο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ.